Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Saturday, January 31, 2009

Awet muda sangat pon susah jugak..

Aku..
Orang yg kenal ok, takde masalah..
Aku bukan jenis yg gigit org tak pasal2..
Baik punyaaa!! (buat macam dafi tu ek..)

Tapi, macam ada satu masalah..
Pakej badan agak mini..
Kiut miut sangat ke.. ramai gile org ingat aku budak skolah lagi..
Skarang je kurang dapat komen itu macam..
Dulu mmg selalu..

Nak kata aku marah.. tak jugak.. tapi tak suka sebenarnya..
Ada yg kata, bagus la org ingat ko muda..
Tapi bagi aku, kalo umor dah 40 tapi org nampak macam 20 orait la..
Baru aura awet muda tu diperlukan..
Skarang tak perlu, sbb mmg muda pon!

Implikasi fenomena ni aku rasa:

1) Orang tak akan percaya, pandang rendah atau senang take for granted la..
Especially dalam dunia pekerjaan ni.. mmg nyampah betul kalo kena attend meeting..
Org akan ingat aku naif gile, taktau buat keje, tak penting, takleh buat decision, bla bla bla..
Takkan dah 10 taon keje nanti pon org ingat budak baru lagi..

2) Penah sekali, lama dah la.. aku masuk cyber cafe, siap tokey tu mintak i.c kat aku.. Hangguk lu!

3) Kalo tgk aku dan kaka mmg jauh beza dari segi saiz. Byk kali jugak aku terjumpa dengan kawan2 ayah. Bila ayah kenalkan menantu dia, reaksi org kat aku -- eh2.. muda2 lagi dah kawin.
Muda ke? Dah 25 baru kawin tau!

4) Kes terbaru, aku terserempak dengan seorang bos besar kawasan utara kat Mid Valley.
Masa berjalan kaka letak tangan atas bahu aku.. Ternampak org tu aku pon tegur, tapi nampak reaksi muka dia pelik sikit..
Ni mesti kes ingat aku ni keluar dengan pakwe, merendek. adoii..

Kalo nak tau, aku ngan kaka selalu cakap, kalo orang nampak aku jalan berdua ngan dia, mesti ingat budak sekolah bercinta dengan laki orang.. hahahaha

Nota kaki: camana nak kasi nampak matured sikit ek?

Friday, January 30, 2009

Sejuk, kaku, beku..

Sejuk sangat.. sampai nak menulis pon tak mampu..
Tapi menaip masih boleh.. ☻

Isnin cuti, yay!
Kerja hanya 2 hari minggu depan..
Tak sabar dengan trip ke Sabah yg kami rancangkan ni..
Honeymoon?
Bole dikatakan jugak..
Walaupun tak dapat nak repeat trip ke Redang..
Sabah pon apa kurangnya..
Tak sabar!!!!!

Thursday, January 29, 2009

Miskol hangit!!

Apekah malangnya.. ko punya pasal kang aku yg bergaduh taw..
Haiyaaaa..

Alkisah, satu masa dahulu, ketika masih muda remaja..
Zaman skolah beb, orang bercinta aku pon nak bercinta..
Konon² tu la pilihan aku sampai bila².. (budak² kan.. mana tau aper)..
Tup² aku buat hal.. hahaha..
Malas la nak cite.. tp sbb aku sambung diploma kat kl masa tu..
Jauh² ni aku takleh.. (agaknya la!) jadi aku pon mengambil keputusan menghentikan perhubungan serta merta akibat tiada lagi cinta.. hahahahahaha (poyos!!)

Tapi, kalo diingat balik.. kesian anak orang tu..
Aku mmg teruk.. kiranya kena la dgn sekeping lagu rock kapak yg aku tak ingat tajuknya..
Tapi lebey kurang isi lagu tu -- awek tinggalkan pakwe bila dah masuk menara gading..
gitulah gamaknye..

Hikmah disebalik kejadian, aku jumpa kaka terchenta masa kat kolej..
Dan dah menjadi suami skarang ni..
Kiranya 9/10 daripada kehidupan remaja aku, di-isi dengan memori bersama kaka..
Yang dengan encek yg lama tu hanya secebis.. malah makin luput dari memori..

Tup² semalam, tatkala mau terlena disamping suami..
Tiba² telefon aku berbunyi.. hanya sekeping miskol, apadehal..
Tapi bila dilihat.. oh tidakkkkkk!!!
Encek itu yg miskol aku..

Wei.. bikin panas la..
Aku tak bersalahhhh!!!!

Wednesday, January 28, 2009

cerita ceriti cerutu..

Hari ini aman..
Masih ramai yg cuti..
Yahoo!! Satu kegembiraan utk aku..

Tiba² dapat satu panggilan..
Haish.. dengar suara saja sudah bikin hati panas..
Kena pulak dengan perangai aku yg tak pandai cover neh..

Cerita ttg perangai:
Aku susah utk sembunyikan perasaan..

Kalau hepi sangat orang akan tau.. sangat excited samp bole cakap pasal benda tu ulang²..
Apatah lagi kalo excited dengan encek glemer.. huhu!!
Kaka akan pening kepala kalo perkara ini terjadi..

Kalo marah atau menyampah pon sangat obvious..
Penah terkehel dengan seorang umat ni..
Sbb bising sgt, takmo dengar aku cakap.. kene pulak dia gang-up dgn sorang lagi minah nak kondem aku.. last2 aku sound tanpa berpikir..
Giler ahh!!
Dan kalaupun marah tu tak keluar, muka aku jgn cakap ar..
Mmg "lawa".. Mmg kuar wajah paling bengis sebengis mungkin.. hahaha..

Berbalik pada panggilan tadi..
Nak je cakap, gua bengkek ar sama lu.. Jangan kacau bley??
Ishh.. walaupun tak sound direct, tp samp dia tanya la.. marah saya ke? hahaha
Gile la... bila dia dah tanya camtu aku puas ati, maknanya isyarat yg nak disampaikan dia faham..
Lepas tu baru cakap elok sket..

Sebenarnya tak ingat nape aku tulis entri ni..

Hem.. nak luahkan perasaan je kot.. Penyakit lupa ni pon satu hal..

Ada satu lagi benda..
Sbb baru download + tengok ulangan AJL kat tv..
Satu je aku nak cakap.. Kemeriahan, kegempak-kan, ke-power-an AJL hanya dapat dilihat 60% dari kaca tv..
Banyak gile adegan menarik yg camera tak capture..
Fuh.. tak dapat nak digambarkan beb!

Diet ke??

Cite pasal diet.. rasa macam kena buat sesuatu neh..
Dah gemuk la mak skarang ni.. tak kuasa tau.. (^_^)

Nak measure senang je, pakai baju lama..
Kalo longgar orait ar, boleh p makan fastfood lepas tu..
Tapi masalahnya skarang, baju kebaya yg tak bape lama tu pon aku pakai dah ketat..
Haiya.. apa mau bikin..

Ok, apa kata pegi google/yahoo, taip: cara cara menguruskan badan.
Hahhahaa.. gile desperet!

Macam biasa.. mesti kuar tips macam bawah ni:

* Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk / penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan.

* Kurangkan makan makanan bergoreng, berlemak dan berkolestrol.

* Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi.

* Kurangkan minuman manis, mengandungi kafein dan gas.

*Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa, bahan pengawet, MSG, dan bahan pewarna.

* Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan

* Kurangkan pengambilan nasi / sekali sehari sudah memadai.

* Cubalah berpuasa sekali seminggu utk merehatkan badan,perut dan minda.

nota kaki: nanti la aku try.. hihi!!

List menyampah..

Stakat ni ada 2 benda yg gua takleh handle..
Tak suka, tak suka!!

1 -- Penah dengar lagu hero wayang kat radio?? Penyanyi dia pon tak best, Saerah.. Eeeeeeeeeeeee... kalo dengar mmg sepantas kilat gua tukar.. Tp sbb tak suka tu la kaka slalu nyanyi.. aduii....

2 -- Iklan ni:
(Takleh bagi penjelasan, tak suka je!)

Friday, January 23, 2009

Mau resipi saya?

Tragedi betul..
Tragedi semalam membuatkan gua rasa macam loser gila..
Pompuan taktau masak, sampai membawa kepada simptom sakit kepala kepada suami!
Giler la! ☻

Niat konon nak masak asam pedas..
Tapi mmg tak penah buat seumur hidup pon..
Mana resipi gua print tah..

Dah buat ikut step dah neh..
Tapi 7th sense gua mmg rasa ada yg tak kena..

Bau lain macam..
Rasa tgk.....
fuh.. apekah ini????
Mmg jauh la dari matlamat asam pedas tu..
Last minute macam nak buang je..
Masak bende yg aku tau..
Tapi.. sayang lak..

Last2 hidang jugak..
Cuma dengan amaran keras..
kalo rasa len macam, jgn teruskan suapan..
hahahhahaahahhaha.. giler lawak!

Komen kaka bila ditanya kenapa suapan diteruskan..
"Rasa jugak asam pedas tu.. cuma hujung².."
Hahahahahhahahahah -- mmg gua gelak guling²

Nota kaki:

Nak makan asam pedas, pg kedai, senang..!!

Sangat kekeringan idea..

Sebelum ni punya la tak ingat raya cina bila..
Sibuk sikit lately.. lupa gila..
Ingat satu je.. hehehe.. (ada aaa!!)
Tapi bila dah sedar next week akan cuti (boleh tahan lama jugak..)
Mula la jadi pemalas.. Nak balik.. nak balikkkkkk.......

Opis pon sunyi sket..
Mao raya la amoi..
Tapi aku jugak yg blur.. bosan.. takde mood.. tension..
Kenapa tah..

Hanya habiskan masa tgk video² encek glemer..
Maklum la.. MAPS extend..

Gambaran mood aku:


Tuesday, January 20, 2009

Impian terlampau saya..

Kenapa tah.. skarang² ni.. badan kurang sihat..
Takut gak neh.. walaupun demam cam biasa² je.. tapi kalo tiba² kene ciku-nya ke duku-nya ke..
Bahaya tu..

Memandangkan demam encek glemer (panggilan terbaru utk dia bagi mengelakkan orang sekeliling nyampah kalo sebut selalu sgt) gua juga belum kebah..
Tambah pulak kadar kegedikan yg masih maximum..
Tiba² gua ter-cipta imaginasi tahap tertinggi..
Bole jadi kenyataan ke tak wallahua'lam.. hihi..

1 - Pada hari lahir ke - 26 tahun ni, akan mendapat panggilan telefon dari encek glemer ditambah dengan nyanyian lagu happy birthday dari bliau.. fuh... cair macam kuah kari kat asrama ar gua.. awwww!!!!!

2 - Untuk besdey kaka lak.. Nak hadiahkan tiket menonton perlawanan bolasepak pasukan Setan Merah kegemaran dia tu.. fuh.. lepas tu mesti mintak ape pon dapat.. ahakk!!

Tapi.. idea semua hilang......................
Lepas encek fikree bgtau seswatu............ (dah baca dah dalam Metro.. ☻)

"Saya ingin berehat selama beberapa bulan selepas AJL23. Saya tidak merajuk atau kecewa dengan industri muzik, sebaliknya saya memerlukan masa untuk berfikir panjang sama ada untuk bersara daripada bidang nyanyian atau sebaliknya selepas ini."

Haa??? bersara??? sedihnyaaaaaaaaaaaaaaaa..........

Monday, January 19, 2009

AJL punya penangan..

Ya.. seperti biasa.. gua akan jadi sangat teruja bila adaanya manusia yg saya minat itew..
Erti kata lain, gedik sekejap arr..

Dan bila dah dapat tiket, kesian suami kesayangan gua.. terpaksa terjebak sama..

Kami dapat masuk ke stadium dengan jayanya..
Seat yg amat best, jelas siot tgk stage..
Maka, bersama-sama geng² RC.. Kami dengan semangat gabannya bersorak untuk dia..
Tambah pulak dengan baju "S" yg gua pakai.. mmg rasa macam nak terbang..
Info: hari sabtu tu baru beli.. semangat gile neh!!

Cerita pasal persembahan lain dulu..
Yg mmg gempak, opening dari One Nation Emcees..
Pastu Stacy, Estranged, MUH, mmg power gile..
Persembahan last skali, yg ada budak kecik nyanyi, Jac, M. Nasir ngan Jamal.. fuh.. yg tu pon..
Lagu Isabella mmg bisa bikin semua bulu meremang..

Encek Faizal Tahir..
Takyah cite ar beb.. gua mmg samp lupa mao amik gambar..
Suara dah memang meletop..
Masa Sampai Syurga kitorang seme siap berdiri ditambah dgn effect api dari lighter sorang sebijik..
Mmg manthop!! Samp pedih ibu jari gua.. tapi ada pak guard kacau ar, tak kasi kami meneruskan aksi kurang merbahaya tu..

Seperti yg gua jangka.. mesti menang..
Anugerah dlm genggaman, Persembahan Terbaik, Vokal Terbaik dan Juara kategori Balada..

Walaupun agak keciwa sbb tak menang AJL, janji menang ar kan..
Lagipon MUH mmg meletop gak! so ok ar.. dari sofaz ke menang, mmg gua mengamuk arr..


Nota kaki 1:

Bang.. dorang dapat jumpe faizal gak last².. huwa!!!!!!!!!!!!!
Tapi kol 1.30 ar.. tak keje ar kite kalo tunggu tu..
Siap dorang upload gambar pegang trofi tu.. hadoiiiiii... kuciwa!!
Tp takpe.. time kasih sbb teman kite utk kesekian kalinya.. cayang awak!! (ewwahh!!)

Nota kaki 2:
Gua tak bape suka rambut ngan make-up dia..
Tapi takpe.. buat la ape pon.. gua ni kipas-susah-mati..
Kelakar, gua ada dengar komen dari org yg tak minat encek faizal..
"faizal tu pakai botox ke.." katanya..
APEKAHH??? hahahahaha (tanya gua dalam hati sambil kening berkerut membentuk "S"

Thursday, January 15, 2009

Kisah Dato' hensem lagi..

Walaupun Dato' hensem yg bercakap..
Walaupun mata ni layann je dengan padangan yg cantik..
Tapi kalo ko cerita pasal financal ngan gua..
Sorry, gua tak layan..

Tambah sedap menguap ada arr!

Tuesday, January 13, 2009

Inilah tujuan blog aku..

Ada yg kata..
Sapa ada blog, orang tu yg takde keje..
Sapa ada blog, orang tu dahagakan perhatian..
Sapa ada blog, hanya nak sebarkan propaganda..

Tapi aku..

Sapa kata aku takde keje, nak kene pukul?
Sapa kata aku nak perhatian, ada ke orang baca pon..
Sapa kata.. Propaganda.. mana ada!!..

Tujuan aku hanya satu:

Ini diari aku..
Tempat aku luahkan perasaan..
Kerana.. ada perkara yg kau tau boleh ucapkan..
Lebih lega jika diluahkan disini.. so.. suka ati aku!

Buat masa skarang aku rasa muak, nyampah sama orang itu..
Please.. leave me alone!!!!!!!!!!
Rimas.. kang aku nyanyi lagu Ruffedge kang..

Nota kaki: Aku dapat tiket lagi.. yeehaa!!! kalo yg tu aku tak rimas.. awww!!

Sunday, January 11, 2009

Dunia.. dunia..

Perihal Gaza:

Aku ludah Israel!


Sembang suami-isteri:

Agak2 Gerrard tu masuk penjara tak? (Aku)
Masuk la.. (penyokong M.U kan..) Bukan macam Malaysia, kalo artis mesti ada kelonggaran. (Kaka)

Contoh: Diana Danielle tangguh sertai PLKN. (nyampah aku!)

Mana tau, dia kene buat community service je ke.. rasanya bernas kalo suruh dia kutip sampah kat Malaysia ni.. (Aku)

Lokasi: Pasar malam Jalan TAR.

Ok tak? huhu!!


Moden punya hal:

Malam sabtu, kami ke pusat karaoke di ibu negara..
Sementara nak tunggu dapat masuk, mmg rasa macam nak mati. Mati dek asap rokok macam tengah fogging nyamuk tu..
Cuma yg aku lihat, gadis2 yg berpakaian makk aii...
Lelaki mmg terjojol mata, tp aku? Hanya geleng kepala.
Hak masing2.. Aku tau..
Mmg cantik beb, tapi aku ada 2 soalan:
1) tak sejuk ke dok dalam aircond pakai macam tu?
2) singkat sangat, ketat sangat, kalo orang jahat bekenan, tak takut ke?

Ish ish ish...


Takziah utk Asha:

Tuhan lebih sayangkan dia.
Ajal dan maut di tanganNya. Kita perlu redha..

Kisahnya: si adik hanya demam biasa.
Akhirnya pergi dalam lena.. Innalillah..

Untuk kita semua, jika dapat janganlah sakiti hati sesiapa..
Mana tau, itu kali terakhir kita berjumpa..

Wednesday, January 7, 2009

Siput pon tak lembap macam lu!

Marah ni.. eh.. tak la sangat.. tapi bengang ar..
Keje macam aku, banyak main data.. bagi aku ianya mmg seswai dengan jiwa raga..
Aku jenis malas travel (sbb tak cekap bawak kete + tak ingat jalan)
Tak suka p meeting (sbb meeting hanyalah bererti kumpulan yang menghabiskan masa dan duit company dengan order makanan, tp takde hasil! borak je lebey!)
Aku suka buat keje depan pc, kiranya amat kacip (tiru perkataan pipiyapong) la aku dengan pekerjaan sekarang..
Mahukan tidak, sampai krem tangan dan bontot sbb melekat kat kusi ngan mouse terlampau lama.. hingga dikhuatiri terkena penyakit karpal amende tu..

Tapi masalahnya aku amat bergantung pada makhluk ni -- SERVER

Dan kalo menatang tu lembap, apa kejadahnya!!

Camana nak mintak server paling gaban di dunia ha??
Aku bayangkan server tu sebesar Optimus Prime tatkala berbentuk kete (ke lori?)
Kompom laju nak mampos, tak sempat tekan dah siap.. ha.. baru memuaskan hati sanubari aku..

Sbb keje takleh nak buat ni yg aku layan blog ni.. haa.. kan...

Kalau jumpa duit buat apa?

*Diulas dari soal-jawab akhbar tempatan*
*Situasi adalah rekaan semata-mata*

Saya check akaun bank, duit saya meningkat secara mendadak..
Saya tak terlibat dengan saham atau skim cepat kaya..
Saya juga tiada formula untuk membolehkan duit beranak.. alangkah bestnya kalau ada cara..
Tapi duit saya bertambah.. Ke saya masukkan duit tu sendiri tapi tak ingat?? tapi macam tak je..
Atau mungkin duit biasiswa masa belajar 2 taon lepas?? macam tak juga..
Atau mak ayah saya tau saya perlukan wang, dan masukkan senyap² taknak bagitau?

Jadi, apakah yg anda akan buat jika situasi di atas berlaku pada anda?
Duit banyak dalam bank ni.. ha..

a) joli la.. apa lagi..
b) pergi berjumpa pegawai bank anda, dan siasat dari mana datangnya duit itu
c) keluarkan dan belanja kawan, sedekah dsb..
d) keluarkan dan masuk skim cepat kaya
e) buat bayar hutang
f) simpan je..

Sebenarnya, kalau terjumpa/dapat duit macam ni.. boleh guna.. tapi jika kita rasa tak sedap hati takut ter-guna duit orang, orang tersilap masuk kat kita ke.. elok la pegi siasat mana datangnya duit tu.. kalau tak dapat trace juga, gunakanlah tanpa was-was. dan kalau tiba² tuan empunya sebenar dapat dijejaki, bayar la balik ataupun minta dihalalkan.. kalau taknak pening² kepala, simpan je la.. kalau jumpa orangnya nanti bagi je balik.. jimat dan senang kira.. ☻☻

selamat mencuba!

Tuesday, January 6, 2009

Adakah nasib akan terbela? Pikir sendiri ar!!

Saya sudah ada bos..
Tidak akan terpinggir lagi..
Harapan -- akan muncul sinar di senja sana..

hahahahhahahaahhahahha
ape kene ngan aku neh!

Chatting dipejabat


Apa kejadahnya bila diupload kecik bebenor image ni..
Klik sendiri la kalo mao baca..

♥☻♥ -- saja suka main simbol..

Monday, January 5, 2009

Mimpi

Sehari lepas gua demam.. tentu masih belum mencapai tahap kesihatan maksimum..
Tido masih seperti bayi yang tak maunya 8 jam sahaja..
Maka tido bagai nak rak..

Dalam tido itu gua mimpi..
Mimpi berhempas pulas cari strategi macam mana nak tumpaskan seekor ular mutan..
Apa?
Ular? Mutan lak tu..

Gua dah kawin pon mimpi ular..

Sapa nak meminang lagi neh??

Thursday, January 1, 2009

2009

Setahun berlalu.. tanpa sedar..

Disiaran radio hangat sehari sebelum tahun 2009, DJ-nya tanyakan pendengar, apa perkara indah anda tahun ini..

Perkara indah saya:

1) saya sudah ada seorang pelindung, yang harus saya taati
2) sudah punya sebuah lagi keluarga besar
3) sudah lebih dewasa dan sudah faham erti tanggungjawab

Wajah-wajah kami di pengakhiran tahun 2008..





Sempat kami menikmati pemandangan indah pantai Tanjung Dawai..








Di malam tahun baru, aku dan kaka ke Padang Kota..
Seronok lihat gelagat manusia..
Yang penting, dapat makanan wajib jika ke Padang Kota..
Pada saat dan ketika inilah aku membuat azam tahun 2009
Lihat gambar di bawah:
Ini ada meja disebelah kami, aku ambil gambarnya ketika manusia² itu sudah berambus pergi!!
Memang hati aku panas...
Budak² melayu, dengan bangga, tidak segan silu!
Azam aku 2009, ingin sekali memberi cucu kepada ibu dan ayah..
Dan aku akan mendidiknya agar jauh dari apa aku lihat itu!
Selamat tahun baru, 2009 semua!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...