Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Saturday, December 25, 2010

cerita terbang

alhamdulillah, selamat sampai ke pulau pinang lebih kurang 8 pagi krismas ini..

lega yang teramat sangat, sebab berjaya harung cabaran hebat. penat mak!

dah la sampai airport lambat, patut sejam sebelum kan..
jenuh rushing ke kaunter utk boarding pass. kalo awal boleh pakai kiosk je, senang.
dah dapat boarding pass, dengar pengumuman cakap panggilan terakhir utk penerbangan tu.
pergh, cuak la kejap. salam dengan kaka pon tak sempat.

rempit masuk dalam, scan beg, sedia nak mengatur langkah ke gate pelepasan.
mak datok, gate yang paling hujung la pulak.
dengan dukung budak 9kg, campur beg dan handbag, terkengkang2 gua.
tunjuk boarding pass, encek tu cakap cepat sikit ye.

berat tak hengat dah ni.
nak ke tempat masuk flight tu, jugak yang paling hujung ok. diulang, paling hujung.
tangan sesungguhnya rasa nak tercabut.
sebab tak tahan sangat, gua dengan tak malunya mintak tolong sorang mamat ni angkat beg.
nampak macam askar je. gua sempat tanya, nak ke miri katanya.
dah sampai dan ucap terima kasih, kena la angkat beg naik tangga flight pulak.
sampai atas pramugari ambik beg, dan gua selamat ke tempat duduk.
lega ya ampun!! seperti biasa tempat duduk mesti kat sayap.
dan time tu la gua perasan, sweater irfan yang baru beli tu tercicir. sayangnya!!!

nak take off dah tak lama sebab gua masuk pon dah lewat.
alhamdulillah, irfan ok. kasi nenen tido la dia.
duduk tak lama, tiba2 dah announce flight nak landing.
cepat gila rasanya. tak sabar gua nak turun. tapi terfikir dem, nak kena angkut beg keluar pulak.
lenguh tangan tak hilang lagi.

agak lengang sikit gua letak irfan duduk kejap, gua bangun cari beg.
pastu nasib baik ada couple ni nampak gua dukung anak dorang offer nak angkatkan beg.
semua nyiru gua cepat2 tadahkan. memang penyelamat la korang berdua ni!
irfan pulak buat muka comel, asyik pandang je penyelamat kami tu.
dorang pon seronok dan puji2 irfan comel, tanya umur berapa, nama apa semua..
dan bila dah keluar gua memang rasa macam nak peluk je minah tu. pakwe dia tak la.. hehe..
sangat berterima kasih tak terhingga! semoga Tuhan merahmati kamu berdua.
pertolongan tu memang gua akan kenang sampai bila2..

dan seterusnya, paklang gua sampai dan selamat sampai rumah dorang sementara tunggu mak ayah ambik petang sikit..

sebenarnya ada lagi.
nak menambahkan thrill perjalanan hari ni, sebenarnya dari lcct lagi gua rasa nak memerut.
punya la berdoa jangan datang angin tak tahan tu.
dah la kalut, nak p toilet macam mana. adoih!
nasib baik tak terjadi perkara tak diingini. hehe..

sekarang, gua dah boleh bersuka ria kat kampung tercinta.
irfan dah tido kepenatan. kejap lagi gua nak join.

cuma yang ralat, tak sempat langsung nak keluar kamera ambik gambar irfan dengan kapal terbang. first time ni! dengan ummi sorang pulak tu! sampai senget2 ummi terpaksa dukung dia lagi! hihi!

Friday, December 24, 2010

jom cuti!

almost 3pm.. lengang.. almaklum mood cuti bermaharajalela..

pam dah 2 kali, tp down sikit. erm, emosi kacau betul sejak kes semalam.

jadi mood seronok nak balik kampung jatuh berguling-guling.
tak sabar nak abis kerja. balik rumah tengok tangan putera gua yang sakit tu.
malam ni kena kemas barang. ish, bukan senang nak bawak 1 beg je. adeh!

naik flight, sampai memang cepat.
tapi rasa macam kurang best sebab nanti mesti banyak soalan.
malas nak panjang cerita pasal kemalangan tu.

yang paling tak best, mesti ada yang ingat gua tak pandai jaga anak.
contoh hari tu, irfan menangis kuat gila sebab jatuh katil.
gua agak jauh dari tempat kejadian. tak sempat nak sambut sebab harap orang lain tolong tengokkan..
tiba² jiran selang 3,4 buah rumah datang sambil tanya "mak dia buat apa?" deng!
dah la risau anak jadi apa², tambah sakit hati lagi..

harap² cuti kali ni jauh dari sakit²..
mak, ayah tunggu anakandamu pulang.. hehe!

Tuhan, aku mohon buang sakit itu dari anakku..

his hand was 'fine'. i think.

but my heart..

it broke into million pieces...

Tuesday, December 21, 2010

irfan, jom terbang!

minggu ni last keje.. next week cuti seminggu dan sudah pasti anak ayah ni nak balik kampung.
rindu wo!! nak buat macam mana, gua ni kira merantau ke ek? ☺

tapi kali ni gua terpaksa balik dulu, cik abang kemudian.
kalau duit terlampau banyak boleh la dia hantar, patah balik, balik kedah semula, pastu abeh cuti balik kl balik. adoih!
gua naik bas? 5 jam lebih pegang anak sorang² tu.. kalau dia mengamuk macam mana? adoih lagi!

check tiket air asia murah jugak.
tapi gua sorang ni. taktau macam mana irfan agaknya atas kayangan tu nanti.
tapi lebih kurang 45minit je. gua kena pack barang sepadat mungkin, 1 beg sahaja.
senang nak bawak kanan anak kiri beg.
jimat masa sampai penang beb.. uih, eksaited!

macam mana ni..
rasanya ada budak tu perlu dibiarkan mengantuk tahap gaban kot..

Monday, December 20, 2010

serabut

cuba google gambar serabut.
tapi tak menepati imej serabut dalam kepala gua.

bila dapat tau amaun yg perlu dibayar pada tuan loyer. somput den!

nasib baik ada encek kwsp, dapek jugak bantu bayar 10% kek tuan tanah..

belum lagi pikir berapa gaji tinggal bila dah kena mula bayar.. aduh, heart attack!

bil lagi.. er.. walaupun bukan bayar sorang2, tp totap den somput! adeh!

Thursday, December 16, 2010

vroom vroom!

kebelakangan ni rasanya dah malas nak beli mainan utk anak teruna gua ni..
sebabnya, dia macam tak reti main pon..
semuanya nak campak je.. macam rugi la pulak kan..

tapi tiba2 macam gila stereng pulak..



inilah stereng yang dimaksudkan.. hehe.. (thanks to maklong irfan, save duit ummi)

dah lama ada ni.. tapi irfan macam tak minat..
tekan2 keluar muzik tu pon dia buat dek.. main sikit2 la..

tapi tah macam mana, tiba2 seronok pulak dia tolak benda tu..
melangkah bukan main laju lagi..
tolak pon laju sampai bontot tertinggal.. maklum la, mana cekap jalan pon..
satu rumah nak round. bila terjumpa obstacle, langgar. huih, ganaih!

takpe irfan, practice make perfect.
balik kampung nanti ummi bawak balik, ronda umah maktok pulak ok..

nota kaki: nak snap gambar dia in action tp payah. mana nak jaga dia, nak pegang kamera. dapat snap pon ada gambar orang sekeliling yang tak sesuai nak upload. driver baru dapat lesen memang loqlaq sikit. :D

lady bird?



gambar dah rosak akibat letak merata-rata..
tu la.. sapa suruh tak scan awal2..
tapi takpe la, gambar free je ni..
tapi dibayar dengan masa menunggu yg saaaaaaangat lama.. haih..

Sunday, December 12, 2010

the famous kluang station



irfan dah sampai sini dah.. yay!
roti bakar dengan kopi memang superb!! (kalau la irfan dapat rasa.. :D)

Friday, December 10, 2010

tajuk utama: budak menggigit

biasa la kan kalau kita dapat benda baru.
dapat handphone baru contohnya mesti 24 jam melekat kat tangan explore sana sini.

untuk budak yang baru dapat gigi pon mesti sama.
rasanya gigi tu keluar masa 9 bulan kot. tak ingat.
masa tu tak keluar habis, jadi kalau hulur jari suruh gigit memang sakit sedap je.
skarang, cuba la.. memang berbekas punya!
penah sehari tu, dia mamai sebab dalam proses pelayaran ke alas mimpi.
dia pegang jari gua, pastu gigit², main², gigit² lagi sampai tertido.
kawan tu seronok la, tp kita yang menahan ni jenuh woo!

lebih sakit lagi kalau datang geram dia tu. sekuat hati dia kerjakan. sabar je la..

TAPI MASALAHNYA LEBIH BESAR BILA MENGGIGIT WAKTU MENYUSU!

sebelum ni dia kalau gigit pon main2 je. tak sakit. serius boleh tahan.
tapi semalam. oh semalam gua nangis sebab tak tahan sangat.
lekat bekas gigi. jadi fobia pulak nak kasi setiap kali dia nak.

camana ni???????????????????????

Monday, December 6, 2010

S.E.P.U.L.U.H



selalu paling lewat pukul 9 mlm dah tido. pukul 7 pagi mesti dah celik mata.
tapi lately pukul 8 nap kejap, lepas tu akan cargas sampai midnight.
aduh, senyum pulak.. ummi dah ngantok ni, jom tido!!



hahaha.. kalau teringat mesti nak gelak. ♥♥
sekarang makin kerap buat muka funny ni. tak sure nak tunjuk gigi ke apa tu..



minat bola besar pulak sekarang. tapi biasanya minat akan hilang selepas 2-3 hari.



pelik, dimanakah saya berada.
ummi kata asam pedas kat sini sedap. irfan taktau sebab tak cukup umur nak merasa lagi. ☺
next week kenduri kat melaka lagi, destinasi singgah wajib ni.. ♥♥

Friday, December 3, 2010

peringatan bersama..

kelmarin, pagi on the way ke office.
mat/minah rempit ni baru nak memulakan perjalanan.
tiba² ternampak sesuatu di tepi pokok. oh, beg.
ya, beg yang dah diragut. dicampak disitu.
kami berhenti, bukak dan ya ada ic, lesen, kunci dan kertas².
barang berharga sudah semestinya dah alhamdulillah.
kemudian, kami teruskan perjalanan sambil berfikir-fikir nak report polis atau apa..

malam, setelah hafal jalan dari google maps, kaka ajak ke rumah tuan punya barang.
niat di hati nak pulangkan sendiri. leceh nak report polis.
tapi kalau la tak jumpa rumah, atau rumah tak boleh ketuk sebab ada anjing, kami akan buat report juga..

tak susah pon, maklum la ada gamin dalam kepala (puji sket!), kami jumpa rumahnya.
tak ada anjing, loceng ting tong pon tak ada. nasib baik pagar tak kunci.
kaka masuk, panggil² akhirnya tuan rumah keluar.
borak² kejap, barang dipulangkan.

ya, dia memang kena ragut.
kesian, aunty berusia 56 tahun diragut. lutut kena parang.
4 orang india katanya.
seram sejuk gua. nasib baik dia hanya luka.
beg yang kami jumpa bukannya gucci atau LV atau coach. hanya beg yg dah 'buruk'.
duit dia kata hanya ada rm50.
tak tau nak cakap apa, kalau dah nasib tak baik..

moral of the story, jangan bawak banyak cash, barang berharga ke sana sini.
kalau pakai seluar lebih senang, sumbat semua dalam poket.
pakai je handbag buruk, at least kalau hilang tak ralat.
jangan melawan orang jahat tu, bimbang diapa-apakan..

mintak dijauhkan..

Wednesday, December 1, 2010

mama saya lapar!


hanya buku ni, Pa&Ma Desember dengan baju irfan 2-3 helai yang gua beli masa baby's fair kat midValley last week.
memang ajaib. punya la rambang mata sebab macam2 ada tapi berjaya menahan diri.
*clap clap*

cuma satu je, kitorang buang masa yang tersaaangaatt lama menunggu gambar free irfan sekeping.
bila sampai turn kitorang, irfan dah lemau sbb tunggu lama.
tak dapat sebijik pon gambar senyum. adus..
yang best, dapat la kamu merasa pakai kostum lady bird ye irfan.. :)

Tuesday, November 30, 2010

training day 2

sesungguhnya kurus, eh kursus adalah seperti percutian ditaja. seronot!

*berdoa dapat balik awal macam semalam, senang dapat cab dan train lengang* ☺

Monday, November 29, 2010

training day 1

bersiaran dari tempat training.
training yang pakai pc mmg mak suka. u yeh! ♥♥

kerisauan mencari fridge utk simpan harta karun sudah tiada. hehe.
kafe kan ada.. jadi disebalik air kotak tu ada la ice pack gua. ahak!

yang lebih seronot, instructor cakap balik awal.
tapi hujan dah rintik², dan gua perlu cargas ke lrt untuk balik.
aduh. tak best disitu.

eh, nak mula training dah. bye!

Friday, November 26, 2010

kenduri, cuti, kenduri, cuti..

december dah makin hampir.
bulan 12 bermakna kenduri kenduri kenduri.
dan bila tengok planner tahun depan = cuti cuti cuti.

december, cuti lama balik kampung lagi.
januari, kenduri. ke sabah kami. tiket dah beli.
februari, ada cuti jugak, ke kampung lagi kah? belum tentu.
mac, special celebration. ke perhentian pulak. tiket dah beli.

bukan main berjalan nampaknya si irfan nanti.. ;)

Thursday, November 25, 2010

kesihatan = 100%. yahoo!

hari ni, dah 2 minggu sejak irfan kena warded.
so lepas kerja, mintak PIL bawak irfan ke DEMC utk appointment dengan dr. roliza.
ummi dengan walid, macam biasa rempit dalam hujan. jumpa kat sana.

doktor check, irfan OK.
selsema dengan batuk dah kurang. nasib la baik sendiri. tak payah bagi ubat pon.
cuma doktor ada kasi ubat batuk, selsema spare.
yang paling best ubat ni:



untuk cleanse hidung baby kalau tersumbat.
yay! boleh simpan, kalau emergency irfan mengamuk macam hari tu. maklum la hidung sumbat. nak tido pon tak boleh.

erm, tak lama lagi budak bucuk tu dah nak masuk 10 bulan.

skarang dah pandai tunjuk perasaan kalau apa dia nak tak dapat. adoi!
masih macam magnet kalo dengan ummi. walid dia ambik pon kadang nangis. apa la irfan ni..
makan dah berselera balik. best!
masa sakit hari tu berat 8.6kg, tadi timbang dah 8.9kg.
ummi pon nampaknya kena melantak banyak lagi sebab takut melelong dukung dia.

masa tengah tunggu jumpa doktor tadi borak dengan sorang mommy ni.
anak dia girl, nama damia.
nampak sama besar dengan irfan, tapi rupanya dah dekat setahun.
bila tanya berat, baru 7.2kg.
terasa berat gila anak gua.
tapi sebab girl kot, mesti la lebih slim.

takpe irfan, sila membesar bagai johan ok.
takmo sakit2 lagi.. :)

Tuesday, November 23, 2010

wallpaper baru..



hehe.. balik dari kampung sempat singgah the famous kedai pau yik mun..

irfan buat muka kiut ni sbb ada orang suap benda masam bukan makan pau.. hehe..

semalam tiba2 irfan batuk2 dan selsema, oh tidak!!
takkan sebab tu kot?
nak legakan selsema punya pasal, muka irfan kuning semalam sebab ummi tenyeh kunyit kat hidung.. ☺☺

Tuesday, November 16, 2010

ilsya hijab



tudung yang di-order dah sampai..
bukak bungkusan, terus tukar dan-dan tu jugak.. hehe.. (jenis tak sabaq ni)
lagi satu jakun sebab mana penah pakai tudung belit lilit bagai ni..
1st time try nyah!

kain sangat sejuk, sedap dan terletak..
boleh adjust ikut labuh mana suka..

takut balik ni cik abang dengan irfan tak kenal je.. hehe..

kalau sesapa teringin boleh usya² kat sini ye..

malam ni cek nak balik kampung..
salam aidiladha semua..

nota kaki: gambaq nampak double chin. muka bulat gila. takpe ni fesyen raya haji. ♥♥

Friday, November 12, 2010

Wednesday, November 10, 2010

sakit, cepat pergi!!

esok insyaallah boleh balik..
harap2 malam ni demam tak naik lagi..



masa ni kat kecemasan.. nampak sangat muka tak larat..
seksa betul nak cucuk, ummi nampak doktor geleng2 kepala cari urat tak jumpa.. aduh!!



2nd day..



3rd day.. seronok main dalam reading room..



boleh main sebelah tangan je.. cian baby..

Tuesday, November 9, 2010

ubat oh ubat..

dah berapa hari ek dok wad ni?
rasa macam dah lama..
erm.. baru 2 malam..

dalam masa 2 hari ni dah experience macam2..

dah 2 kali irfan kena mandi air sejuk sebab suhu 40.4..
sekali dekat Pantai Ayer Keroh, sekali kat DEMC ni..
sebab kuman dalam usus tu belum mati, maka demam masih on off..
kadang ok, tiba2 panas bukan main..
masa tengah bagi mandi tu, tahan je la dia nangis meraung melalak kau memang da bomb!
sambil tangan menggapai ummi mohon simpati.. ohh! menggugat kemachoan gua untuk tidak melalak sama2..

tu belum masuk part bagi ubat..
ubat demam ok kalau masuk bontot..
nak masuk ikut mulut memang sangat mencabar ok..
dalam 5 kali bagi, 4 kali muntah. camana nak baik?
belum masuk ubat cirit, ubat tahan muntah lagi..
nasib baik antibiotik bagi ikut drip..
oh anakku.. rasa macam mendera je bila terpaksa pegang kuat2 pastu picit mulut nak sumbat ubat..
tapi demi kesihatan sila tahan emosi ye ummi..

tak masuk lagi part bontot super merah dan melecet..
pastu nangis2 bila kena air.. waduh waduh..

tapi sekarang dia dah makin sihat..
insyaallah esok boleh balik kalau semua ok..
skarang jenuh nak jaga pulak sebab bila dah sihat, mula la nak merangkak sana sini..
katil dah la tinggi irfan oi.. tangan kena balut macam robocop lagi..

irfan, a brave boy he is.. :)

Monday, November 8, 2010

cepat sembuh anakku..



bersiaran dari DEMC..

mungkin kena tahan 2-3 hari..

si kecik tengah tido, cuma yang paling risau wayar drip tu.. (tido lasak la katakan..)

irfan, jangan tarik wayar tu tau.. kalau tarik tangan lagi sebelah pon kena bungkus..
kang tak boleh main belon.. :(

ya, irfan kena jangkitan kuman pada usus..
sebab tu berak berdarah..
doktor kata mungkin sebab botol kurang bersih.. :(

nota kaki: nurse baru bagi irfan makan ubat (ummi dgn walid cepat kesian, susah nak bagi makan sendiri). irfan dah bagi nurse tu hadiah. muntah. hehe..

Thursday, November 4, 2010

Tuesday, November 2, 2010

sakit dahi apa ubatnya..

irfan suka kerut dahi (mula cerita mesti cerita anak.. hehe)

perangai tu sangat perangai gua..

can't help it. jadi sendiri..
bila tersedar cepat2 relakskan dahi balik..

tapi tak ingat sejak bila (rasa dah lama)
area dahi gua sangat berat. sakit. tak selesa.
rasa macam ada pemberat.

skarang jugak google dengan kata kunci --> sakit dahi.
tapi internet slow sangat, aduh!

cuba nak relaks, dengar lagu maher zain pon tak jalan..
cuba pulak lagu beyonce (favourite tu!) tak jalan jugak..
skarang cuba lagu chris daughtry pulak, taktau camana..

mungkin stress kot.
sebabnya, setiap kali habis kerja, mesti sakit hilang!
apatah lagi bila balik rumah, nampak senyuman budak bucuk paling wangi tu! hehe..

kesimpulannya, work from home kah? ♥♥☺☺

Monday, November 1, 2010

seronok berjalan, sakit pun hilang..





sabtu - hari mengukur ikea. hehe..

irfan ok la ummi..

tinggal lagi separuh hari di pejabat..
hati memang tinggal kat umah hari ni.. rindu, risau kat kamu!

24 jam lepas jatuh, irfan nampak ok.. cuma..
kurang gigit barang (sbb bibir sakit kot) dan super duper manja!
pantang nampak ummi ke belakang mula nak nangis..
duduk main elok² pon tiba² panjat ummi sambil merengek..
kat walid takmo pulak tu..

tapi dia dah memang recover dah..
sabtu siap ukur sogo dgn ikea..
ahad ronda² taman permainan..

irfan kuat la! ♥♥

nota kaki: bibir sakit, tak boleh gigit barang tapi time nenen gigit ummi.. adoii!!!

Saturday, October 30, 2010

malang itu tiada bau!

balik kerja hari jumaat.. semestinya seronok sebab weekend bakal menjengah..

tiba2.. dapat berita irfan jatuh..
bibir merah, macam kesan darah beku..

MIL kata lepas jatuh makan minum tidur main ok..
cuma risau semalam tido dalam buai sekejap 2 kali dia terkejut dan menggigil..
dukung dia, dapat rasa satu badan shaking..
risau.. risau.. risau..

dah bawak jumpa doktor.. dapat ubat sapu + antibiotik..
menggigil tu mungkin sebab masih terkejut..

dalam kereta semalam, on the way balik pandan dia tido di riba..
2,3 kali terkejut dan menggigil lagi..
aku peluk, belai, dodoikan..
lama2 ok.. dah sampai angkat letak atas katil tido macam biasa sampai pagi..
alhamdulillah!

masih monitor dalam 24 jam ni..
irfan kuat kan sayang!

aku tak salahkan sesiapa, yang penting si bucuk itu ok!

Tuesday, October 26, 2010

utamakan keselamatan..



kenal tak orang ni?

jumaat lepas dengar ceramah dia kat menara..
memang lenguh rahang sebab gelak overdose.. abeh semua urat lawak gua di-activate.. ☺

selalu tengok dia kat Malaysia Hari Ini, tapi tengok live lagi best!
dalam lawak2 (lucah) tu, banyak info berguna sebenarnya..

secara ringkas tentang peragut:

1) paling senang diragut --> handbag tali panjang. bahaya sangat kalau dipakai silang, sbb kebanyakan yang meninggal sebab diseret.

2) paling susah diragut --> handbag tali pendek yang melekat kat ketiak.. ☺ tapi kalau diragut jugak, bahaya sebab biasanya akan kena penumbuk sbb dia nak kita lepaskan / akan ada kesan luka yang dalam kalau dia guna pisau nak potong tali.

3) jarang diragut --> jalan2 bawak purse sahaja atau beg2 free yang kita dapat tu (contoh: paperbag). peragut akan ingat orang ni mesti sengkek.

kesimpulan: kalau diragut, biar je dia ambik. jangan lawan.

banyak jugak dia kasi tip2 untuk lawan orang jahat(perogol). takut gile rasa.. sangat la tak kuat..

satu lagi, gua pegi ceramah tentang kanser serviks. yang ni pon kecut perut jugak..
ada gambar2 yang menakutkan.. kanser pembunuh wanita ke-2 tertinggi tu..

kesimpulan:

1) wanita yang sexually active sangat berisiko. jadi perlu buat pap smear dengan kerap. 6 bulan sekali lagi bagus.

2) kita boleh elak dengan mengambil imunisasi. ada 3 dos semuanya. asyik nak cucuk anak je, mak pon kena cucuk jugak ye.. hehe..

risiko mula meningkat untuk wanita 30 tahun ke atas.. risiko paling memuncak waktu umur 60 - 65 tahun. so kita kena tanya mak kita, ada abnormality tak pada haid ke apa (walaupun menopause)

nota kaki: dah bayar deposit utk imunisasi tu, tetiba seram lak nak kena cucuk. hampeh.

nota kaki 2: en. kamal affendi sangat macho. ahak!

opocot!

dapat soalan cepu mas kat fb..

'sab, hang ngandung lagi ka?'

woihhh!!!...

Monday, October 25, 2010

kes fridge tak rapat jugak?

selalu dengar cerita pasal ni..
tak sangka jadi jugak hari ni..

dah nangis2 sebab sedih..
bukan senang nak dapat..

tapi dah tertulis, jadi mesti jadi..
nasib baik tak banyak yang cair..
irfan, esok sila habiskan ok..

ok la, nak lupakan kesedihan..
plant vs zombie jom! hehe..

saya seronok! weee....



disebabkan habit suka baling barang.. dan bola2 yang banyak tu dibaling sampai penat ummi nak kutip..
awak kena duduk dalam rumah je tau..



tapi selalunya bila awak dah buat muka comel..
awak dah nangis sampai meleleh air mata..
terpaksa angkat keluar jugak.. pandai betul berlakon ek..



akhirnya, pool awak tu buat mandi..



bukan main suka lagi!! ☺☺



akhir sekali, ummi tambah lagi mainan untuk irfan..
Rock-a-Stack dengan Baby's First Blocks..
sape yang excited ni sebenarnya? ☻☻

Saturday, October 23, 2010

permainan baru, yay!

irfan hari ni pertama kali naik kereta gerak2, nyanyi2 tau..
mula2 irfan macho je, masuk duit, start gerak tetiba jadi takut pulak..
tapi maintain hensem, muka kelat2 sikit je.. :D



lepas tu jalan2 tesco, ummi nak cari mainan baru untuk saya!



balik rumah, perkara pertama walid buat --> pam pool irfan..
ummi pulak, tuang 1 plastik bola dalam tu.. yay! bestnya!

Wednesday, October 20, 2010

gigit gigit tamau ek..

ya, hero saya badan panas² sikit sejak kelmarin..
tapi MIL kata dia ok, main², makan, tido.. takde meragam..
taktau la nak demam jangkit dengan walidnya atau sebab gigi nak keluar..
tapi mmg visible, kat gusi bawah kiri..
raba² dengan jari rasa dah separuh kot..
irfan takmo gigit nanti tau! ayok.. ngeri.. ☺☺

pasal rumah, proses dah bermula..

mak dah mula berangan nak shopping sakan kat ikea.. heh!
tapi lepas ni kena berjimat..
no more al-rawsha 3,4 kali sebulan..
no more baju baru banyak utk irfan.. (sikit boleh kot.. hehe)
no more berbelanja ikut nafsu nafsi..

berangan lagi, next year boleh buat birthday party irfan kat rumah baru..
tepi pool lagi nyah! best gile!

nota kaki: tapi ada makhluk yang memang gua takkan jemput.. berani kau kutuk anak aku lagi.. perang dunia mari!!

Tuesday, October 19, 2010

teruskan usaha~!

setiap hari gua seronok kalau kurang sibuk di pejabat..
jadi dapat diluangkan masa 3 kali bikin 'projek'..

sebolehnya setiap hari, jam 10, 1.30 dan 5.00..
tapi tak selalu dapat macam ni..
biasanya hanya dapat 2 kali..

memandangkan stok makin surut.. (ya, takut tengok dalam fridge.. kalau tak cukup macam mana??)
gua sekarang sedang cuba minum susu kambing HiGOAT+Habbatus Sauda+Madu..
kalau campur semua baru sedap sikit..

sumber dari seribudinar.com.my tentang habbatus sauda:

"Kajian 1979 ( Agarwhal) dan 1989 ( Universiti Potchefstroom), ia meningkatkan pengeluaran susu bagi ibu-ibu yang memberi susu badan."



selalunya harian hanya dapat 11 - 14 oz..
tapi semalam total dapat 17!
mungkin kebetulan, tapi kalau diizinkan Allah semua boleh jadi ye tak..

yang penting kita usaha..
jom sama² mommy nasri! ☻☻

Monday, October 18, 2010

pencarian berakhir?

mahligai impian hampir dalam genggaman.. yay!!

malam ni dah try, dari opis ke rumah..
kalau federal highway cantekk je, berdesup boleh sampai..
lebih kurang 15km.. ok la tu!

Wednesday, October 13, 2010

Irfan - kesyukuran

nama anak² skarang semua canggih² kan?
sedap semuanya..

ramai kawan² irfan lahir tahun ni..
nama?

Alya Darwisyah
Muhammad Rayyan Iman
Muhammad Adam Rizqi
Muhammad Ahnaf Zikri
Arianna An Nur

ramai lagi sebenarnya, tapi ini semua anak geng kamcing ummi dgn walid..
yang belum lahir pun ramai..
tapi antara semua, Irfan abang! hehe..

kalau ikutkan, kami paling awal kawin.. 2008..
tapi agak lambat 'lekat' irfan.. hampir 10 bulan baru dapat berita gembira..
agaknya irfan nak lahir tahun yang sama dengan kawan² dia kot..
jadi, irfan dapat pegi melawat semua kawan2 dia yang baru lahir..
tambah sekarang, kalau biar tanpa kawalan mesti dia nak picit baby tu..
maklum la, aku kan abang! hehe..

ramai jugak yang tanya tentang nama anak bucuk ensem kesayangan ummi ni..
irfan je nama dia?

a`ah.. Muhammad Irfan je..
kami sengaja pilih nama yang ringkas, baik maknanya..
bukan apa.. nama walidnya dah panjang.. esok penat nak tulis borang!

nota kaki: gua tulis entri ni sambil goyang2 kepala, bahu.. sedap gila lagu Maher Zain yang ni.. (Allahi Allah Kiya Karo (feat. Irfan Makki))

nota kaki 2: anak ummi tak boleh jadi penyanyi ek!

Tuesday, October 12, 2010

tukar angin?

di saat2 environment kerja makin suram..
tiba2 nampak sikit cahaya di tempat lain..

tapi

kalau tukar pejabat, tukar sahabat, tukar tempat..
takut takde masa, takde port nak selesaikan hajat..
5/6 botol sehari tu beb..

nota kaki: ya, stok dah makin surut.. aduhh..

Thursday, October 7, 2010

hari ni boleh pam dengan aman



ini la punca krisis pam semalam..
nasib baik ada spare!

Wednesday, October 6, 2010

jom derma darah!



dah lama tak derma darah..
sejak mengandung dulu sampai sekarang..
teringin sangat! tambah nampak advertisement tentang ni banyak tampal di lif ofis..

jom check, dah boleh derma ke?

Kepentingan menderma darah

Darah yang diderma boleh menyelamatkan nyawa seseorang terutamanya :

  • Mangsa kemalangan
  • Pesakit yang menjalani pembedahan
  • Bayi yang baru lahir yang mengidap penyakit kuning (jaundis)
  • Pesaktit Thalassemia dan Hemofilia
  • Ibu yang mengalami tumpahan darah

Anda layak menderma sekiranya

  1. Berumur 18 tahun ke atas --> terlebih sudah!
  2. Berat badan 45 kg dan ke atas --> er.. atas pagar, tapi boleh kot..
  3. Sihat tubuh badan --> sihat.. sihat!
  • Sihat pada hari menderma --> ok

  • Tidak pernah mengalami masalah semasa menderma darah --> ok

  • Tidak mengambil ubat aspirin atau sebarang ubatan yang lain dalam tempoh satu minggu yang lepas --> ok

  • Tidak menerima sebarang imunisasi dalam tempoh 24 jam yang lepas --> ok

  • Tidak menerima rawatan pergigian dalam tempoh 24 jam yang lepas --> ok

  • Tidak mengalami selesema, batuk, sakit tekak atau sebarang jangkitan dalm tempoh satu minggu yang lepas --> ok

  • Tidak menjalani pembedahan dalam tempoh 6 bulan yang lepas --> ok

  • Tidak mengandung atau menyusu anak di bawah 1 tahun ----> oh! nampaknya masih takde rezeki.. point di bawah tak payah baca dah..

  • Tidak pernah menerima pemindahan darah dalam tempoh 6 bulan yang lepas

  • Tidak bertindik di mana-mana bahagian tubuh badan (akupuntur, tattoo, berbekam) dalam tempoh 1 tahun yang lepas

  • Tidak mempunyai ahli keluarha yang mengidapi Hepititis B atau C

Next time ye!

pam sudah rosak??

pejam celik pejam celik dah 8 bulan bf..

lebih kurang 6 bulan (sejak masuk keje) jugak la gua usung beg susu tu ke hulu ke hilir..

penah ada orang tersilap, ingat beg projector..
penah ada orang pelik, nak p mana la minah ni bawak beg bagai..

alhamdulillah, walaupun kais pagi makan esok pagi.. kais petang makan petang..
dan stok tidaklah melimpah ruah sampai tak cukup space dalam fridge..
sampai hari ni irfan masih tak merasa susu lembu..
sampai dah umur 8 bulan pon max irfan hanya minum 4oz satu sesi..
tinggal 5 botol pon selalu balik ada lebih lagi..
tambah dengan makan bubur lagi.. kenyang agaknya..
pandai la kamu irfan, tau setakat mana ummi mampu..

sepanjang 6 bulan, medela harmony sangat berjasa..
lepas tu baru upgrade sikit, beli swing pulak..

tapi, hari ni hari malang gua!

mulanya, bangun 3 pagi semalam.. mau bikin projek macam biasa..
tapi pam tu rasa pelik semacam.. ada macam bunyi angin taktau kat mana..
dan suction sangat kurang, kuatkan pon tak terasa..

pagi sebelum pegi keje, ingat nak bawak spare corong tu..
mana la tau yang lama ada masalah.. tup tup lupa!
maka, sesi pagi menyaksikan air mata gua nak tumpah.. sedihnya!!
makin teruk, langsung tak keluar..
try swing tak boleh, harmony pon tak boleh.. maknanya bukan motor atau manual handle tu yang rosak.. tapi tang mana yang tak kena??

sudahnya, auto tak boleh, manual tak boleh, gua pakai conventional!
dan hasil hanya separuh dari biasa.. huwwaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!

my lilttle tiger

Monday, October 4, 2010

house hunting 2

jenuh nak buat keputusan..

jumpa lagi satu rumah, dah pegi tengok..
tuan rumah lama, family.. nak pindah sebab dah ada rumah baru di shah alam..
masuk je, terus feels like home..
3 bilik, 2 bilik air.. (bilik air besar okeh)
setiap bilik + hall ada air-cond.. ada kitchen cabinet + stove..
lantai bilik dah ganti tile baru (parkir sebelum ni)
environment ok, ada swimming pool (dah berangan bawak irfan main air kat situ)

kekurangan, size hanya 832sqft dan tingkat 4 naik tangga..
(kalau set sofa besar2 tak muat nak letak dan kalau buat open house terpaksa pakai sistem berjadual.. kalau datang serentak semua roboh rumah mak!)

kalau ikutkan family kecik kami sekarang, dah sangat selesa..
tambahan harga yang berpatutan dengan ekonomi keluarga..
cuma, fikir untuk jangka masa panjang..
ke nak beli rumah besar terus?
kalau nak cari yang besar terus mungkin akan semput dari segi belanja bulanan..

mak pening nyah!

Friday, October 1, 2010

dilema

dilema tentang pencarian rumah..

keputusan kami, mungkin akan mengecilkan skop pencarian.. hanya tumpu pada kawasan yang hampir dengan pejabat..
tapi..

aku terfikir, macam mana dengan irfan?
jawapannya sudah tentu kami perlu cari pengasuh..
bila terfikir tentang pengasuh pula, mula la imaginasi liar muncul..
tambah dengan berita setiap hari yang tak mampu untuk aku terima..
dah macam trend, surut cerita bayi kena buang, muncul pulak cerita bayi meninggal di nurseri..

ingin sekali nak terus biarkan irfan berada dalam tangan yang selamat, opahnya..
tapi, kalau kami decide untuk beli rumah area berdekatan, PIL mungkin tak lama tinggal di sana..
sebabnya FIL dah pencen, mungkin akan berhijrah balik ke kampung..
jadi? kalau dah beli, takkan nak jual cari yang lain pulak?
jauh tu nak ke pejabat, dekat 40km kot.. aduh..

berbalik pada cerita bayi di nurseri..
tak dapat dibayangkan, anak yang kita tinggalkan pagi ceria, bergelak ketawa tiba2 kaku tak bernyawa..

aku juga ada mengikuti beberapa kisah anak2 bersemangat waja yang diuji oleh yang maha Esa seperti Alanna, Rayyan Ariff dan Mawaddah..
mungkin salah satu hikmahnya, sekiranya amanah Allah yang dipinjamkan ini diambil semula, jauh di lubuk hati yang paling dalam, sudah tersemat rasa 'bersedia'..
mungkin.. hanya mereka yang melalui akan faham..

tapi, kalau difikirkan semula semua sudah tertulis perjalanan kita bagaimana.. kan?

yang ditunggu sudah tiba





let's save the environment~~ ☺☺

Thursday, September 30, 2010

mimpi oh mimpi!

semalam cik abang mimpi..

mimpi irfan dapat adik..
gua pulak nak rahsia, tak kasi mak tau..
sebab mak kata, biar irfan 2 tahun dulu baru boleh dapat adik..
nak pikir nama pon pening sebab dapat boy, nak nama mula dengan I jugak..
hahaha..

orang kata mimpi selalu terbalik..

terbalik kot sini --> lambat lagi la dapat adik tu..

terbalik kot sana --> adik irfan girl..

terbalik kot mana la agaknya.. hehehehe..

Wednesday, September 29, 2010

doaku untukmu

hati mana tak tersentuh jika lihat sengsaranya anak itu..

tak kira walau di mana, walau siapa..

sebagai manusia, sebagai ibu.. hati ini turut sama merintih..

ya Allah, semoga kau berikan kekuatan untuk mereka..

semoga Rayyan Ariff kembali ceria!

hanya dia ubatnya..

hari ni frust sangat..
frust dengan kehilangan barang berharga..
atau mungkin barang tu ada, tapi dah lupa mana letaknya..
selama ni assume ada disitu, tapi sebenarnya tak ada..
nak mencari taktau perlu mula dari mana, maklum la dah banyak kali pindah2..
sedihnyaaa!!!

untuk kurangkan sedih, mari cerita tentang bintang hati.. ☺

fakta tentang irfan:

1) suka gila dengan kunci, laptop, kucing, plastik, botol, dan paling minat tahap gaban -> handphone. bila dengar orang cakap telefon, tengah menyusu pon sibuk nak pusing.. dengar orang sembang kot..

2) suka garu, tenyeh muka.. selalu sangat luka2..

3) suka buat muka geram sampai terkeluar lidah.. lawak gila ok!

4) skill terbaru, berdiri dan melangkah sikit2 sambil tolak kerusi rotan bulat kecik kat umah..

5) sebelum ni jarang sangat poo-poo walaupun dah makan.. hari wajib adalah isnin dan selasa.. tapi start sabtu lepas sampai hari ni, tiap2 hari pulak..

6) kalau nampak gua je dia hulur tangan suruh ambik.. walid pon dia buat dek.. tapi kadang2 kalau ramai2 pegang, ummi sendiri pon dia lupa..

7) volume suara sangat nyaring.. senang je nak kasi itu suara keluar, jelir lidah depan dia..

8) perkara pertama orang akan tegur tentang irfan adalah bulu mata dan taik lalat.. mahal tu!




tengok apa kat tangan tu --> plastik & botol..



pose istimewa dari saya..



sangat terrer semua shortcut, dia tekan2 sampai terus hibernate..



pantang lepa, kunci mesti masuk mulut..

Saturday, September 25, 2010

27!

sebenarnya.. gua tak minat makan kek..

tapi kek sudah sinonim dengan hari lahir.. kan?

ape pun, terima kasih bang sebab belikan..

seronok tengok kek tu habis kawan2 makan..

kenapa tekak gua tak suka heh? at least, setahun sekali kena la makan!



Thursday, September 23, 2010

walker?

awek irfan (cewah, ada awek dah anak aku neh), alya dah naik walker..
umurnya muda sebulan aje..
dulu kecik2 pon semua pakai walker rasanya kan?

tapi kami decide walker takkan dibeli untuk irfan..
banyak artikel tulis tentang bahaya lebih banyak dari faedah..
terpaksa la kepung secara manual bila dia nak merayau satu rumah.. hehe



gigit jari sebab frust ke irfan? ala.. nanti ummi benda gadget lain ek.. ☻☻

Tuesday, September 21, 2010

house hunting

untuk mendapat sebuah rumahku syurgaku, bukan senang..

dah hampir 8 bulan hidup macam kaum nomad, sejak irfan lahir la kiranya..

skarang, setelah cukup haul dan boleh buat loan dengan company, pencarian rumah kini bermula!

tadi, baru usha sebijik..
rumah tinggi, hanya 8km dari pejabat..
sedang elok la dengan gua yang gelabah kalo kaka takde nak pegi keje macam mana..
tile semua dah pasang baru.. bilik air tengah repair.. cat pon baru..
tingkat 14, bukak tingkap angin sepoi2.. nyaman nyah!

boleh kata, dah jatuh cinta dengan rumah tu!

TAPI

jiran satu malaysia depan rumah..
campur dengan bau-bauan dan bunyi-bunyian..
sampai sekarang pening tak hilang..

bukan perkauman.. cuma.. risau nanti jadi rumahku nerakaku..

Monday, September 20, 2010

boleh jadi cover majalah Pa&Ma tak?



*cilok gambar fb kak ili.. thanks kak.. cantik gile gambar ni..*

fakta hari raya

* cuti 2 minggu nyah! memang meletop raya mak tahun ni..

* rasanya akan menjadi tradisi, raya pertama di Ipoh, kampung suami.. (lepas tu habiskan cuti kat kampung mak! pandai tak? hehe)

* seronok sangat sebab berjaya puasa penuh sebulan.. alhamdulillah..

* baju raya yang dibeli, saiz S pon gelebeh.. badan sudah shrink ke saiz XS.. (berat badan skarang macam zaman skolah dulu.. dukung Irfan pon macam nak tumbang kadang²..)

* ada resipi kuih raya baru tahun ni.. thanks cik ton sebab share.. sedap gile biskut Denmark tu.. ish.. kena buat lagi la, letak dalam balang ngap kat opis..

* duit raya Irfan lagi banyak dari kutipan gua masa kecik² dulu.. beruntung kamu.. (nanti masuk bank ok..)

* teringin nak 'buka rumah' tahun ni.. tapi malangnya rumah sendiri masih belum ada, baru dok cari secara serius.. tahun depan la..

Friday, September 17, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2010



cuti 2 minggu dah nak sampai ke penghujung..
ucapan raya tak buat lagi..

selamat hari raya aidilfitri kepada semua umat Islam..

nota kaki:

hari raya aidilfitri setahun sekali,
makan banyak tak henti-henti,
kalau ada yang buat open house jangan lupa jemput kami,
irfan seronok beraya nak collect angpau lagi..

Monday, August 30, 2010

stokin untuk keselamatan..

bersiaran dari kampung.. wuih.. seronot!

irfan tido, ummi nak main game jap sebelum sahur.. boleh gitu? ☺

nak tidurkan dia malam tadi, macam susah sikit.. asyik nak main je..
skarang dah takmo orang pegang2 sangat..
kerjanya nak round 1 umah, pegang2, gigit2, belek2 semua benda..
sampai la letih yang melampau dan tak larat bukak mata lagi..
dan.. nasib baik walid perasan something..

sebelum ni dah nampak kaki kiri ada merah (bawah sikit dari ibu jari)
ingat kena gigit apa2, letak minyak tak hilang jugak..

rupanya dah melecet sikit.. maklum la.. bergerak2 kan tolak pakai kaki..
kaki kiri la yang teruk sebab dok kayuh2, tolak badan..
adoi.. sakitnya.. kesian la pulak, nak bagitau sakit kan tak boleh..

ok takpe, lepas ni pakai stokin 24 jam ye..

Friday, August 27, 2010

baby dalam periuk



comey tahap gaban!

rasa macam nak buat kat irfan.. hem...

nota kaki: mood bekerja tinggal 2%.. lambatnya 4.30!

nak pasang lagu sudirman sekarang!



terima kasih kepada encek gugel dan tuan punya blog untuk gambar ini..

malam ni, akan bergerak balik kampung..

raya belum lagi.. memang..
tapi apa salahnya balik banyak kali kan?
rindu dah tahap maksimum, tambahan pulak bulan mulia ni..
dah lebih separuh bulan puasa, tapi sekali pon tak jamah masakan mak?

mana boley tahann!!

Tuesday, August 24, 2010

14 Ramadhan

tup² dah 14 hari.. cepat sungguh..

ahad lepas, puas pusing jalan TAR, sogo..
dah settlekan baju raya irfan..
toklang irfan kat penang, dah sms.. 2 pasang dah beli untuk cucu dia ni..
baju melayu matching dengan walid pon dah ada..
campur dengan lagi 2 pasang ummi beli..
kopiah je takde lagi.. ☻☻

(baju sendiri takde lagi.. uuwwaa)

syok juga bukak puasa tepi jalan ni..
teringat zaman dulu²..
beli air, bukak puasa atas tangga depan sogo..
lepas telan air, sambung shopping lagi..

kalau nak tau, irfan dah try skill baru..


* skill tenung menusuk kalbu - untuk bukak tutup botol tanpa menggunakan tangan*


* tenung punya tenung tak jadi - try geget la pulak!*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...