Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, July 28, 2010

g = gempak!





memang gua jakun sebab first time..
jakun tengok prop tukar2.. hehe..
memang manthop, tak rugi!!
cuma yang sedikit sedih, terpaksa tinggal irfan.. total 7 jam ye..
kesian anakku..

komen gua:

fairil - damn talented! dia juga sangat cumel!
jojo - dah mmg penyanyi otai kan, suara mmg sedap ya ampun! campur dgn karakter sopan santun tu, sakit perut mak gelak tau!
khai - jejaka paling kacak abad ini.. hehe
c'tan - hang mmg pak lawak!

lain-lain pon semua best especially reefa.. when i say cu you say ci.. cuci!

nota kaki: baju ada sign-sign tu.. mak gantung je la buat frame.. sayang!

Tuesday, July 27, 2010

cuci kasi bersih!



selasa.. hari terakhir cuti sakitku..
pagi2 ada appointment dengan doktor..
"saya dah tak demam doktor.. peace!" hehe..

malam pulak nak p tengok teater..
pertama kali dalam hidup tau..
plan nak angkut irfan sekali.. boleh ke tak agaknya..

nota kaki: dah tau kena bangun awal, yang tak tido lagi pukul 3 pagi ni kenapa? hehe..

cerita bergambar



ahad hari tu irfan berjalan sakan..
tak lupa bawa trumpet elephant yang baru beli tu..
irfan tak reti picit kasi bunyi, tau gigit je.. hehe..

ummi dah tau trick macam mana nak kasi irfan duduk dlm stroller lama2..
kalau kat pasaraya, bawak ke bahagian tv..
dari meragam nak dukung dia boleh diam je..
maybe pening tengok tv banyak sangat, semua pasang cerita sama kot..



masuk kedai baby memang bahaya.. macam2 nak beli..
kasi irfan try bumbo, tapi try je la.. ummi tak beli..
mula2 duduk ok, lepas 10 minit dah cuba nak lepaskan diri..



masa ni irfan first time rasa buah anggur menggunakan fresh food feedernya..
nyam! nyam!



setelah hampir 6 bulan Harmony berjasa, akhirnya walid belikan Swing.. yay!!
tak plan pon nak beli baru..
mula2 beli majalah Pa&Ma, lepas tu nampak ada iklan promosi Spectra 7..
jadi kami terus ke kedai FabulousMom kat TTDI, konon nak try..

Spectra 7 punya suction tak rasa langsung, picit lagi keluar banyak..
orang kedai tu tanya sebelum ni pakai pam apa..
bila bagitau pakai Harmony, dia pelik kenapa nak downgrade pakai Spectra pulak..
oo.. medela lagi power rupanya.. hehehe

sudahnya try Swing.. sekali cuba terus terpikat!
tak fikir panjang kaka terus cakap nak beli..
gua pon apa lagi.. hooray je la!

best tau kedai FabulousMom ni..
skarang tengah sale.. untuk pam tu dapat diskaun 15%..
siap ada nursing cafe lagi.. eheehe..
gua sempat cuba secawan soya Melilea.. jadi disebabkan tak berapa lalu nak minum, maka tak beli la..



sejak 3-4 hari ni, irfan sangat susah nak tido malam..
sebelum ni pukul 8 dah tido, sampai esok pagi..
skarang, oh sangat mencabar nak tidokan kamu ye..
nak masuk 6 bulan la katakan..

erm.. feeding set untuk irfan pon dah beli..
tak sabar nak suap makan!
tengok la macam mana, dalam masa terdekat ni la.. :)

Friday, July 23, 2010

mudah-mudahan..

baru pertama kali tengok siaran Imam Muda..
selama ni nak tengok asyik lupa..
ulangan kadang2 tengok, tapi tak penuh..

setakat ni dah tinggal 4 calon imam muda..

tak tau kenapa, rasa sebak tengok diorang..
terbayang irfan bila besar nanti dapat jadi macam tu..
betapa bertuah ibu dan ayah mereka, berjaya mendidik anak dengan begitu baik..

timbul azam..
azam utk cuba bentuk anak, agar suka ke arah kebaikan.. hem..

Tuesday, July 20, 2010

perintah berkurung



ummi dah sihat betul nanti baru boleh jalan2 ek..
100 kali lebih baik kena kurung dalam rumah dari dalam wad.. :)

saya dah sihat, alhamdulillah..

dah 2 malam keluar hospital..
nasib baik doktor tak tahan lama kat wad..

demam dah tak ada..
cuma selsema + batuk yang mengacau..
ubat tak boleh miss..
keluar rumah --> no no no..

mujur aku sorang je yang kena..
dapat cuti lama pulak tu.. 15 - 27..
macam cuti kawin pulak rasanya.. hehe..

Saturday, July 17, 2010

redha dengan dugaanMu..

mata dah bengkak.. nangis..

malam ni dah masuk 2 malam tido di wad..

virus yang popular diperkatakan tu, kena pada diri sendiri..
H1N1.. rasa macam tak percaya..

mula demam rabu lepas.. dapat mc 2 hari..
tapi makan ubat tak kebah jugak..
khamis malam, ke klinik lagi dengan harapan dapat mc lagi untuk jumaat..
sebab memang badan tak larat sangat..
tapi kata doktor kena check darah sebab sepatutnya dalam 48 jam, ubat yang kita makan dah berkesan..
jadi dapat referal letter dan kami pilih untuk ke SMC..

ambik darah dan buat throat swab..
petang tadi dapat result positive..

hanya Tuhan yang tau, betapa sedih bila nurse cakap baby tak boleh dekat..
nangis, bukan sebab penyakit tu..
seriously, badan rasa sihat.. cuma ada batuk, selsema dan pening kepala..
nangis sebab risau jangkit pada irfan dan tak dapat pegang dia selagi tak pulih..
nurse cakap mungkin seminggu kena tahan wad..
cuba bayangkan tak dapat peluk cium baby sendiri selama tu..

malam ni pertama kali tak tido dengan irfan.. *crying*

terpaksa pam je susu.. maybe siang je boleh direct feeding..
tu pon kena make sure tangan kena sabun betul2..

esok pagi baru jumpa doktor.. banyak soalan nak tanya..
aku perlu kekuatan ya Allah..

Monday, July 12, 2010

12 July penuh sejarah..



pejam celik, pejam celik.. dah 2 tahun..

730 hari paling bahagia!

Thursday, July 8, 2010

bestnya nak kawin.. :)



irfan tido..
sekarang dah takmo tido terlentang..
mengiring atau meniarap baru best..
kalau tengah tido, tak cukup space nak mengiring mula la mengamuk anak bujang gua ni..
takpe.. anything for you..

umah opah hari ni dah start pasang khemah..
gift ada yang dah letak dalam goodie bags..
langsir dah pasang..
erm.. bestnya.. teringat persiapan yang sama dulu.. 2 tahun lepas..

irfan, esok maktok mai tau..
esok malam jom tidoq dengan maktok kat hotel..
sejuk2 tu yang cek suka.. :)
walaupun lahir kat kl, tinggal kat kl.. kena ajaq dia cakap bahasa ibunda gua..
kan comel budak2 mintak ayaq.. nak makan nasi dengan toyu.. hahaha

jumpa maktok skali skala ja..
balik kampung pun jarang2..
nampaknya kena bukak kelas tusyen utk dia nanti.. kui kui kui..

Monday, July 5, 2010

posing atas moto je boleh ye..


lama² irfan mesti terbiasa dengar bunyi moto..
maklum la hari² babai kitorang pegi keje..

tapi irfan takkan dibawa naik moto.. SAMA SEKALI TAK BOLEH..

gua baru menyaksikan accident jumaat lepas..
anak dia yg umur lebih kurang setahun agaknya, luka kaki tersagat jalan..
punya la sebak.. menangis gua sepanjang jalan balik..
tu baru anak orang yang luka, kalau anak sendiri tak tau nak cakap camana..

Sunday, July 4, 2010

5 bulan!



*walaupun blur, tapi nampak cantik pulak..*

yay, anak ummi dah 5 bulan..
berat dah 7 kg.. memang patah pinggang ummi kalo dukung lama2..
tadi baru belajar2 pakai ring sling posisi duduk..
dah lama beli, tapi dok simpan je..
di kala irfan mengamuk takmo duduk dalam stroller, boleh la ummi guna..

disebabkan tadi kena cucuk tp tak nangis, ummi upah irfan baju baru.. hehe..
lagi 2 minggu/sebulan kena lagi skali, hepatitis B 3rd dose pulak..
jangan demam ye..

sabtu hari tu irfan jalan jauh lagi.. sampai ke temerloh pulak..
lepas tu singgah umah uncle pendi kat jerantut..
dah lama ummi tak dapat dinner paling meletop macam tu..
pergh, masakan orang pahang mmg best..
ikan patin tempoyak ummi kureng sikit, tapi ikan talapia goreng + sambal tu dah cukup terangkat..
first time rasa sambal belimbing.. mak oi! teringat-ingat sampai sekarang ni..
tapi irfan takleh makan ek.. tunggu besar nanti tau.. hehe..

Friday, July 2, 2010

bau masyam la!

persediaan hari ke-3 ber'sauna'..

deoderan calit lebih sikit
disebabkan kasual friday: baju, selapis sahaja
mental mesti ready macam nak pegi berperang. hehe..

alternatif kalau tak tahan:

lepak bank islam kat menara
atau
bilik server tingkat 9
atau
balik awal!!

nota kaki: maybe isnin baru siap baiki, harap2 tak perlu sengsara lagi..

nota kaki 2: ni baru panas dunia woi!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...