Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Saturday, January 28, 2012

Thursday, January 26, 2012

ipad oh ipad..



main ipad, punya la cekap.. kalah aku..
sekejap talking tom, sekejap talking pierre, game robot, game ikan, angry bird, macam2 lagi la..
nasib baik tak reti youtube lagi..
haih.. budak zaman sekarang..

Friday, January 20, 2012

g.i.g.i.h

gigih.
sifat yang perlu dimiliki oleh semua manusia sekiranya mahu mencapai sesuatu.

contohnya:

*kalau tak ada kegigihan untuk membuang sifat liat nak solat 5 waktu, lagi seronok la syaiton bermaharajalela. sampai manuasia boleh lupa betapa besarnya dosa meninggalkan solat.

*kalau tak gigih nak berhenti tabiat merokok, sampai bila² la gigi tu akan kuning dan paru² hitam legam. tambah lagi dengan buang duit dan membahayakan orang lain jugak. (ditujukan juga kepada encik suami)

bagi aku, motivasi untuk gigih setiap hari mengusung beg berisi encik med-ela adalah kerana mengingatkan itu satu²nya makanan anak. kalau ikutkan hati, MALAS nak termenung tunggu botol penuh. mujur aku berjaya harung setahun 2 bulan untuk irfan, dan kini bersedia untuk adiknya irsyad pula..

Tuesday, January 17, 2012

iphone? no thanks.

handphone.
bagi aku sekarang handphone macam tak penting.
langsung tak berbunyi, takde orang call pon. (sedih, sangat takde kawan)
dulu zaman bercinta penting la..

mak ayah pon tau aku selalu tinggal merata-rata, jadi kalau nak cakap dengan aku diorang akan call menantu kesayangan je..
sebab tu aku masih bertahan dengan handphone cedera jatuh bangunan tu.
bil bulanan pon tak sampai rm20.
sms yang selalu dapat pon hanya dari celcom, atau cik abang ajak balik/ajak makan.

tapi apa kejadah selalu sangat orang salah nombor call aku ni?
serius aku tak kenal sapa salehudin bin ahmad tu.
minggu depan tengok la, mesti dia call lagi. ish!

kasih sayang terpecah dua?

pada suatu hari..
kami ber-empat pergi ke Giant untuk menghabiskan duit sambil irfan bermain helicopter berjoget secara percuma.

selepas membeli belah ala kadar, kami keluar dan aku ternampak gerai menjual baju bayi.
aku berhenti untuk melihat dalam beberapa saat, kemudian teruskan perjalanan.

tahu apa komen encik suami?
"dulu kalau irfan semua beli, untuk adik takde pon" (lebih kurang beginilah)

sampai sekarang benda tu bermain-main dalam kepala..

pada ketika itu, sebenarnya tak ada baju yang berkenan di hati. (sebenarnya tak belek sangat pon)
aku rasa adik masih kecil dan akan cepat membesar. kalau beli baju yang muat sekarang, dia tak akan pakai lama.
sebab itu sekarang banyak baju adik hanya recycle dari abangnya.
berbeza benar sewaktu anak pertama.

jadi persoalannya, adakah aku tak sayangkan adik jika tak memanjakan dia dengan baju² baru?
jahat betul persoalan ni. walaupun nampak remeh, tapi mengganggu naluri ibu tau.

ada masanya, bila aku sibuk melayan irfan manakala irsyad hanya berbaring di tilam cakap sorang², tiba² rasa sedih akan datang.
cepat² aku akan dukung adik.
dan bila aku asyik menyusu adik, dan irfan pulak dok tengok tv sorang², sedih jugak.
cepat² aku letak adik, dan peluk irfan pulak.

sedih tak tentu hala ni pun susah.

sebab itu azam tahun baru, nak menguruskan masa dengan lebih baik. terutama masa dengan mereka berdua. dan ops, jangan lupa pakwe lagi sorang tu. kang merajuk pulak dia.. ☺

Monday, January 16, 2012

entri pertama tahun ini.

hello 2012. (lambat 16 hari nampaknya)
hari ke-2 aku bekerja untuk tahun baru.
hari pertama, menangis jugak tinggal pakwe kecik. ingatkan hati kental, rupanya tak. ☺
hari seterusnya tak nangis dah.. hehe..

apa perancangan 2012?

1- menyambung semula rutin usung beg dengan ais batu di dalamnya. sangat bersemangat apabila melihat hasil yang lebih meriah dari dulu. alhamdulillah, rezeki dari Allah..

2- mahu bekerja dengan lebih komited. cewah! jadi sebagai pembakar semangat, wallpaper perlu ditukar segera (semestinya gambar pakwe 2 orang itu). bila dah komited tu, kerja boleh siap awal, balik pon awal.

3- mengurus masa dengan lebih baik. supaya dapat luangkan masa berkualiti dengan anak² dan semua keperluan lain juga tip top. (contohnya, baju kerja cik abang yang ber-iron berderet di almari dan baju² yang dibasuh tidak membentuk pergunungan).

semoga semuanya menjadi. amin!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...