Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, March 29, 2012

anak susuan

ini sepupu saya. nama dia Shafy. dia lahir sebulan awal dari saya. dulu dia keciiikk aje. ummi kata dia lahir tak cukup bulan, sebab tu dia kecik dari saya.



ummi kata shafy dengan saya macam adik beradik sebab rasanya dah lebih 5 kali shafy minum susu ummi. jadinya adik beradik susuan la. tak sabar nak membesar, lepas tu main2 kapal terbang sama2 dengan shafy dan abang irfan. ☺☺

Wednesday, March 28, 2012

merapu di petang hari

kalau diikutkan kata-kata orang, mulai April aku akan mula buat kerja baru, di bawah bos baru. tapi surat official tak dapat lagi..
kali ni, kalau orang tanya "buat apa sekarang?" tak la malu sangat mengaku takde perubahan. yeaa!!

hari ni azam nak start buat handover notes. tapi dah pukul 4, notes ke mana apa ke mana..
dalam kepala asyik teringat pasal pagi tadi - jumpa kereta abang superman parking kat bangunan rumah i.
walaupun tau abang superman ke UK, tapi still. rasa dekaattt sangat.
entah bila angan2 nak jadi kenyataan.. haihhh..

Monday, March 26, 2012

ala² JJCM - Geylang Kopitiam

kalau teringin nak makan sup tulang merah atau sup ketuk boleh pergi restoran ni.
terliur tengok kat tv, tapi tak ingat rancangan apa. JJCM la kot.



restoran sangat cantik, banyak barangan antik. makan dengan best sebab dialunkan lagu2 P.Ramlee dan Saloma. irfan suka sebab ada akuarium. untuk anak, nasi goreng cina kat sana sangat sedap! mak budak pon asyik menyuap makanan anak je. hehehe.. banyak lagi menu, tapi belum try.

terletak di TTDI Jaya. tak reti nak bagi direction, tapi macam senang je nak cari kot. hehehe..

first hair cut

rambut irfan dah panjang.
ada juga yang selalu tersilap, ingatkan girl.
jadi ummi pon dah geram. plan asal nak trim sendiri.
tapi setelah berfikir secara rasional, untuk tidak menggonjengkan anak, jom bawa dia ke kedai mamak.

alkisah lawatan ke kedai mamak:

ummi menanti di rumah dengan debaran. (macam anak pegi perang je gamaknya)
dengar bunyi pintu dibuka dan ya, dengan tangisan syahdu sekali.
ummi pon dukung, peluk2 bawak dia pergi mandi.
reda tangisan, pakai baju, bedak wangi2, ummi pon interview.

ummi: irfan pegi gunting rambut kat kedai mamak?

irfan: kedai mamak..

ummi: mamak tu garang tak?

irfan: tak..

ummi: gunting rambut sakit ke?

irfan: tak..

ummi: abis tu kenapa irfan nangis?

irfan: ifan datal.. lepas tu ifan nanes.. (pelat beb.. hehe)

hahahha.. tak larat nak gelak sebenarnya. dia nangis sebab gatal. rambut banyak la cucuk2 bahu sebab tak nak pakai kain hitam tu.. dalam hati aku dah risau kalau botak terus. dah la nak tunggu panjang mak datuk punya lama.. nasib baik orait juga hasilnya walaupun ada bahagian yang tak sama.. irfan.. irfan..


Monday, March 19, 2012

Friday, March 16, 2012

rawak

pagi² dah dapat soalan kontroversi yang kebanyakan wanita akan sentap. termasuk aku. pertanyaan "eh, awak pregnant ke?" membuatkan otak aku menerawang mengingat kembali kat mana aku campak korset aku dulu. sesungguhnya penimbang semalam tak menipu nampaknya. 3 kilo berlebihan itu semestinya di perut dan mungkin tahap visibility yang tinggi membuatkan soalan itu terpacul dari mulut si tukang tanya. walaubagaimanapun, terima kasih penimbang kerana jujur dengan aku dan memberikan berita gembira dan sedih itu. gembira bila irfan naik kilonya, dan sedih tentang lemak degil di perut tuan tanah. tak apa.. aku akan diet ala² manja supaya 4 botol masih dapat diisi penuh setiap hari.



jumaat hari berpakaian kasual di pejabat. walaupun sedar lebih elok sekiranya berbaju kurung di penghulu segala hari ini, aku tetap mengenakan jeans juga. ish ish.. geleng kepala. tiba² pagi tadi naik lif bersama seorang makcik cina, cantik berbaju kebaya. deng! tak ke terbalik namanya tu.. ish ish ish lagi sekali..

Thursday, March 8, 2012

favourite pictures of all time


♫melodi hati♫


♥2 budak bucuk kesayangan♥

Wednesday, March 7, 2012

hari istimewa dia

setiap kali hampir dengan 6hb march setiap tahun, aku mesti susah hati..
bukan apa, taktau apa nak bagi, nak celebrate macam mana, supaya dia tahu bahawa aku sayang pada dia dan hari istimewa tu disambut dengan istimewa juga.

tahun ini tahun ke-29.
tahun terakhir 20-an.
hadiah aku bagi sangat tak seberapa, bernilai kurang rm100.
tapi pendekatan aku kali ini ialah bagi barang yang memang dia gunakan.
kebetulan menggantikan barang yang lama. harap² dia suka.

kalau sebelum kahwin, rasanya aku lebih all out tentang hadiah.
sekarang, nampak kurang meriah. tapi ketahuilah, hadiah kurang meriah tapi sayang makin bertambah-tambah.. ♥♥♥

ada satu cerita tentang umur.
dulu aku tak mengaku yang dia lebih tua.
manakan tidak, lahir pada tahun yang sama. beza 6 bulan saja kata aku.
masuk tadika, ambik SPM masih pada tahun yang sama apa..
tapi kini, aku akui dia lebih tua.
kenapa? kerana bila tengok perkembangan anak 6 bulan dengan yang baru lahir, kan banyak milestone yang dah dicapai.. hehe.. ☺☺

kata-kata akhir yang kurang jiwangnya,

Abang, Selamat Hari Lahir (walaupun entri lambat sehari).
Semoga tercapai apa yang dihajati dan sihat selalu, dapat bawak kami jalan2. hehe.
Kami semua saaaayyyyaaaannngggggg walid! ♥♥☺☺

Tuesday, March 6, 2012

dahulu dan sekarang

cerita sekarang je la.
sejak ada irsyad, hidup makin gembira.
rasa complete. rumah terasa meriah.

sebagai ibu yang menyokong penyusuan susu ibu 200%, diet memang tiada dalam kamus hidup.
makan, makan dan makan.
dengan harapan supaya dapat menghasilkan susu yang cukup untuk keperluan si anak.

tapi, terimalah hakikat bahawa anda bukan lagi saiz xs wahai sabrina.
dah berapa helai baju tak muat? banyak.. sedikit sedih disitu.
sedarlah juga bahawa anak sudah 2. jadi alignment akan lari lebih banyak dari bersalin kali pertama.

tadi, nak beli baju online dah was-was.
kalau saiz s gua muat ke? huwaaaaa!!!

Monday, March 5, 2012

alkisah penunggang motorsikal

pengalaman accident bagi orang perempuan, memang susah nak dilupakan.
ditambah pulak dengan accident motorsikal, sewaktu sedang mengandung 6 bulan.

sekarang, sejak cuti bersalin habis aku kembali bertenggek atas encek FZ setiap hari pergi dan balik pejabat..
sepanjang perjalanan, semestinya flashback yang kurang best datang..
masih terasa kepala bergegar akibat tersagat jalan raya..
masih teringat sedar2 dah terduduk dalam longkang..
2 perkara yang membuatkan aku bersyukur setiap kali teringat:

1- mujur aku mengandungkan adik, dan tidak lagi muat berbaju kurung. kalau baju kurung yang kainnya nipis, entah macam mana koyaknya lutut..
2- mujur aku pakai helmet baru yang muat2 kepala. kalau longgar dan helmet terpelanting, macam mana dengan kepala? ngerinya..

akibat banyak berangan, rasanya aku dah boleh senaraikan risiko naik motor. walaubagaimanapun aku martabatkan motor sebagai kenderaan paling praktikal untuk ke pejabat terutama di KL yang mana jalan rayanya padat macam tin sardin.

risiko 1: sama macam highway, banyak penunggang yang 'pandai' bawak slow tapi stay belah kanan jalan.

risiko 2: roadblock. bukan takut polis atau jpj, tapi orang yang wrong way patah balik.

risiko 3: pendatang2 asing yang naik basikal. wrong way jugak.

risiko 4: penunggang yang masuk simpang atau masuk kanan atau kiri tak bagi signal. tiba2 je. jenis ni dah 3 kali kena, 2 kali berlanggar tapi tak jatuh. kali ke-3, sagat jalan, koyak lutut.

risiko 5: paku, kaca atau kayu bertaburan atas jalan. ini kes nak kasi jatuh lepas tu pau. mintak dijauhkan..

risiko 6: hujan.

macam mana pun, tak kira apa kenderaan pasti ada risikonya.
cuma pesan aku kepada kaum wanita di luar sana yang juga membonceng seperti aku, tolong la pakai helmet tu betul2. banyak yang aku nampak, letak helmet ala2 tak mahu je.. jangan risau tudung penyek ye kak, kalau kepala kita yang penyek macam mana?

C.H.A.N.G.E



sampai bila nak bertapa dekat gua yang sama.
tahun ni dah masuk tahun ke-6. rutin yang sama setiap bulan.
masa untuk berubah sabrina. (motivasi diri sendiri)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...