Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, September 29, 2009

dah cuba berdikari, tapi kenapa macam tak benarkan aku buat begitu?

kalau dah tertulis sesuatu akan terjadi, pasti terjadi kan?

pulang dari kerja tadi, semuanya ok..
walaupun hujan baru berhenti, jalan tak sesak sangat..
dah hampir sangat dengan rumah..

sampai je tempat tu, tiba-tiba nampak ada motorsikal tergolek..
kete depan brek emergency, aku pon sempat brek.. tak langgar..
tp dum!! kena hentam dengan kete belakang..
bayangkan, macam mana perasaan aku masa tu..
keluar kete, tengok belakang mengucap panjang..
Ford 4x4 yang langgar, mau tak ranap kete..

dah la husband takde, perut boyot, kete kena hentam..
apa la dugaan..
lepas ni terpaksa menumpang rumah orang..
untuk senang pegi keje..
sebelum tu dapat berita kaka terpaksa outstation 2 bulan..

ya Allah, aku mohon segalanya dipermudahkan..

tumpah.. tumpah..

raya kat Ipoh best jugak..
penat beraya umah orang..
melantak lemang je kejenye..
kat sana takde menu lain selain lemang..
kalo kat kedah, ada jugak laksa, mee kari, bihun sup utk tukar selera..
rasanya kalo disukat lemang masuk perut aku raya pertama tu mmg jadi sebatang!

bukan nak cerita raya..
dah takde mood raya dah..

peel budak² kecik ni..
lawak dow! anak aku nanti macam mana la..
aku siap nangis sampai ketawa, eh silap.. terbalik..

ada budak kecik ni, makan eskrem conetto..
mula2 uih, bukan main layan dia makan.. sedap sungguh nampaknya..
lama2 ekskrem tu cair..
dia biar lagi, jilat, jilat..
lama2 makin cair.. sampai meleleh kat tangan dia..
bukan nak pegi bagitau abah ke, mak ke..
dia lepak je atas tangga.. (aku tgk je sambil rasa nak gelak guling2)
bukan lepak je tau, dia duduk atas tangga sambil cakap, "tumpah, tumpah, tumpah.." sambil buat muka sedih..
sila baca dalam nada puteri buluh betong dalam cerita p ramlee..

.
.
.
.

tak kelakar ke?
aku rasa macam nak gelak sampai nangis lagi skali neh!

4 hari lagi..

malam tak bole tido..
asyik2 terjaga, tengok jam..
takut terlajak, mati woo..

kenapa tak bole tido?
umah sunyi, takde orang nak sembang..
asyik cakap dengan perut je..

sampai dah muak uruskan restoran, game alam maya tu..
nak harvest tanaman tak masak lagi..
dah la guna akaun orang, sendiri takmo register..

lama lagi 4 hari tu...........

Monday, September 28, 2009

edisi gambar

*Gambar tak clear sbb handphone tak canggih*

1a) Tak ingat raya ke berapa, p pekena RFC (Radix Fried Chicken). Yang macam cheezy wedges ni namanya 'zigzag wedges'.



1b) Ayaq ni best, bagus utk aku sbb tak rasa gas pon..



1c) Nak rasa RFC, mai la Sungai Petani..☺



2) Raya ke-6 saya cukup umur. yeehaaa!!



3) Sebelum balik ke KL, sempat singgah Kuala Sepetang. Serius, jangan pegi kedai yang ramai sangat orang, tak ler sedap mana..



4) Ini anak Syam, Muhammad Akhtar Syahmi (ejaan betol kot). Umur dia 7 bulan. Shomel tahap gaban! Tak sabar tunggu baby keluar neh! hehehe..

kerja wei, dah2 la cuti tu..

hari ini mula kerja macam biasa..
tp yang tak biasa, kena balik drive sendiri dan akan jadi bujang sebulan lamanya..
oh! sangat lama..
ya, kami tak pernah jauh, jadi aku sedih juga..
kalau baby tendang malam2, nak tarik tangan sapa suruh pegang..
kalau lenguh kaki, macam sekarang sapa mau picitkan..
huwwaaa!!!

Wednesday, September 16, 2009

dam dam dam dum.. bunyi mercun..

Saat dan ketika ini, mata aku mmg tak larat diangkat..
Macam ada makhluk yang lompat² atas kelopak mata ni, suruh pejam sekarang juga!
Keinginan utk turun ke surau dan memuaskan nafsu tidur ni mmg kuat, tapi.. tahan la!
Kat office ni okkay, bukan rumah..

Mood malas macam biasa, sbb hari ni last kerja..
Malam ni nak bertolak ke rumah bonda..
Dah ready dah barang² untuk aku proses jadikan kuih raya..
Mesti siapkan semua sebelum hari sabtu, sbb tahun ni beraya ni kampung kaka..

Raya kali ni rasanya seronok dari tahun lepas..
Sebelum ni dah tak larat nak tepis soalan bila, bila, bila..
Sekarang dah ada.. alhamdulillah..
Sejak jumpa doktor semalam, macam dah ada rasa..
Tapi macam sipi² je.. Confirm tak confirm jugak la..
Maklum la takde pengalaman.. Tapi best gila wa cakap lu..
Maknanya normal dan aktif.. macam tu yang kite mau!

Malam ni kami akan bertolak, jadi radio² sekalian inilah masa yang sesuai nak main lagu Sudirman tu okkay..
Harap² perjalanan lancar..

Apa yang aku tak sabar sangat raya ni, ialah makan..
Pahit mulut yang dialami ni mmg tak tahan beb..
Teringin gila ni nak makan ketupat..
Tapi kat Ipoh mesti takde ketupat pulut.. Tok, tolong simpan kat cek tau..
Cuma mungkin hikmah balik kampung raya kedua, mana budak² yang patut aku bagi duit raya tapi tak jumpa, selamat ar!
Gaji bulan depan lambat tu.. Sengkek gila kang, duit raya tu aku la pakai nanti..

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua..
Maaf kalau ada salah dan silap..
Makcik tak sabaq nak balik kampong nehh!!

Tuesday, September 15, 2009

15 September = 3 tahun

Hari ni hari ulangtahun kerja.
Sudah 3 tahun.. Tapi tak terasa pon..
Biasa, masa mmg cepat berlalu..

Setakat ni masih buat kerja yang sama, bos yang sama..
Meter bosan sudah di paras berjaga-jaga..

Bila nak ada anjakan paradigma?

Kenapa tak tendang lagi ni??


Tak besar macam perut orang lain pon..
Tapi dalam tivi tu tunjuk dia bergerak dengan sungguh aktif sekali..
Lega..
Mulai hari ni, dapat ubat baru.. Besaq gila..
Nak telan yang kecik pon payah.. Aduh..
Tak 100% confirm, tapi mungkin kena beli baju biru..
Redha aja, umi tak kisah.. keh keh keh..

Mungkin effective..


Nak elak H1N1 ke apa ni??

Friday, September 11, 2009

Kuih raya dah beli..

Ofis dah takde orang sangat..
Tengah tunggu pilot sampai je ni..
Jumaat. Best.
Weekend lagi best. hehehe..

Hari ni gaji. Gila awal.
Bagus untuk berhari raya tapi tak bagus memikirkan gaji bulan depan sayup² je..

Runsing sungguh memikirkan belanjawan..

Bila la nak kaya.. ☻☻

Yay, nampak pelangi lagi skali!

Semalam pegi bazar ramadhan TTDI..
Tengok2 depan mata ada kedai 'resepi rahsia'..
Apa lagi, beli la!!


Sedap jugak, so secara officialnya.. kes carrot cake ditutup.. ☻
nota kaki: tak pegi pon Suanson tu Zati, sbb dah nampak depan mata kan.. ngap la dulu.. maybe kek lain pulak.. hehehe..
nota kaki2: suggestion kepada kedai 'resepi rahsia'. kalau letak aising bentuk carrot atas brownies tu mesti lagi manthop! ☻☻

Thursday, September 10, 2009

Makan free memang sedap..

Semalam buka puasa kat The Spread, Gardens.
Sedap jugak..
TAPI TAKDE CARROT CAKE!


Saja letak gambar makanan, cubaan nak lupakan carrot cake tersebut, tapi tidak berjaya. Huh!

Wednesday, September 9, 2009

19 Ramadhan

Tadi berpeluang dengar ceramah Dato' Ustazah Siti Norbayah..

Kena tulis, nanti tak ingat..

4 amalan yang perlu diperbanyakkan pada bulan Ramadhan:

1) Zikir yang sempurna [maknanya secara sembunyi, jangan zikir kuat² nanti riak..]
2) Banyakkan beristiqfar
3) Banyak berdoa, mintak syurga dengan Allah [cita² kita, syurga paling tinggi, syurga Firdaus]
4) Banyak berdoa dijauhkan dari azab api neraka

Aku baru tau, waktu doa paling mustajab ialah waktu buka puasa. Jadi, tak cukup la kalau setakat bismillah, doa buka puasa/doa makan ala kadar lepas tu ngap! Rugi wo..

Lagi satu, golongan yang takkan dapat fadhilat Lailatul Qadar ada 4:

1) Orang yang minum arak
2) Orang yang tak bertegur sapa dengan saudara/kawan lebih dari 3 hari
3) Orang yang putuskan hubungan silaturrahim
4) Anak yang derhaka pada ibu bapa

Ada lebih kurang lagi 10 hari je nak puasa ni.. sempat lagi kalau nak buat.. jom!

Berita penting!

Gua mengidam carrot cake!!
Tolong!! Segigit pon jadi la.. huwaaa!!


Tuesday, September 8, 2009

Diari Ramadhan Senah..

Cerita 1
Korang mengantok tak siang2?
Takkan nak kasi alasan bangun 4 pagi masak sahur kot..
Mak aku selamba je..
Tapi tepat pukul 1, mata mmg tak larat celik..
Walau apa pon berlaku di sekeliling, dengan lafaz bismillah.. zzzZZzzZZzzzz...
Lenguh tangan kanan, tukar tangan kiri..
Cukup sejam, segar macam lepas minum isotonik revive! ☻
Risau je bantal merah aku tu penuh peta, tak pon ter-mengigau bukan².. hehe..

Cerita 2
Pegi Bazaar Ramadhan best kan?
Sebesar mana, sebanyak mana gerai.. Mesti nak tawaf 2/3 kali..
Walaupun kejap2 mengah, kejap2 nak pitam.. ☻
Tapi last2 beli soya je sebungkus, ceh!
Ada jugak yang tak bestnya -> golongan yang menggalakkan aku mengumpat dalam hati..
Ala, jenis yang seksi maut pegi beli makanan..
Saya no komen kak oi!!

Cerita 3
Berpuasa menggalakkan kita lebih bersabarkan?
Hari tu terjumpa sorang hamba Allah..
Masa tu baru je lepas azan, air tin kitorang pon belum habis minum..
Biasa la, tak jumpa kedai makan.. Beli air je la dulu..
Tiba2 dengar orang maki², gaya macam nak hempuk je mamat lagi sorang tu..
Yang maki tu seagama kita, yang kena maki tu Chinese..
Segala perkataan keluar, tangan mmg nak hayun dah tu rasanya..
Kitorang tak perasan apa punca, tapi diorang nyaris accident kot..
Yang kena maki tu suara slow je, maybe dia yang salah..
Tapi yg memaki tu, mungkin marah sangat sampai terlupa dia puasa tadi..
Malu jugak, takut orang lain fikir orang seagama kita ni ganas..
Utk aku sendiri, harapannya bulan mulia ni dapat bantu utk didik diri jadi lebih bersabar..
Apa kata?

Check List

Keje tinggal lagi 6 hari..
Lepas tu cuti yang paling best dalam kalendar tahunan..
Balik kampong waktu biasa tak sama dengan waktu ni..
Ada bunyi2 mercun, lagu raya yang syahdu dan tak syahdu..
Tambah pulak kalau shopping malam raya kat depan jam besaq tu..
Meriah woo!!

Tapi tah kenapa, tak rasa macam nak raya sangat skarang ni..
Rasa macam baru je start puasa..

Shopping?
Takde selera sangat la..
Duit pon macam kering je.. mana pegi pon taktau..
Apa lagi ek kena beli..

i) Baju raya adik - done
ii) Baju raya sendiri & suami - done [kaka pakai tahun lepas punya je]
iii) Kuih raya mak (jenis yang ada kelapa) - pending
iv) Tukar duit raya kat bank - pending [duit raya budak2 mmg downgrade ar, tahun ni]
v) Zakat fitrah - pending [kaka tak sempat pegi bayar lagi]
vi) Mercun? [nak beli ke tak.. hehehe]

Huih, nasib baik tak raya tiap2 bulan..

Monday, September 7, 2009

Pekena nasik kandaq berbuka ni best jugak..

Best gila kalau negeri sebelah cuti..
Jalan clear, orang nak lintas highway pon senang.. ahaha

Dah la lepas pekena masak lemak ketam sahur tadi..
Perfect! ☻☻

Friday, September 4, 2009

Tazkirah hari ini..

Puasa rasa cepat kan?
Dah tak lama lagi nak habis..

Memandangkan nak jadi ibu ni, banyak jugak cabaran puasa..
Kena tunjukkan contoh yang baik pada the unborn..
Susah woo! aahahaha

Skarang dah lebih kurang 4 bulan stengah..
Gua dapat super power la pulak..
Hidung dengan telinga gila tajam seh!
Volume biasa pon rasa mcm kuat sangat, bau shower gel yang dah berapa lama pakai pon tetiba busuk nak mampos..
Tak ke memerlukan kesabaran tahap tertinggi?
Dah la kat office 'meriah'nya lain macam..
Rasa macam nak tercabut telinga weh!!
Kalau merungut banyak2 kang perangai terlekat kat baby, oh tidak!!

Akhir kata,
Sekadar peringatan kita bersama.. Renung-renungkan..

"Walau dicuba sedaya upaya untuk tidak terjebak dengan dosa, sebagai manusia kita akan gagal juga. Ada dosa yang berpunca dari kita sendiri, ada juga yang didorong oleh faktor luaran. Zero dosa bukanlah target kita, tetapi target kita adalah ‘minima dosa kecil, zero dosa besar'. Kerana kita manusia dan bukan Malaikat. Akan tetapi jangan jadikan 'kemanusian' kita sebagai excuse untuk berterusan melakukan dosa, atau selesa dalam dosa."

Thursday, September 3, 2009

Bubur lambuk satu!

Orang kata the more the merrier..
Kadang² aku macam tak setuju..

Makin ramai, akan makin crowded..
Tambah pulak zaman penyakit berjangkit ni, perlu elak tempat2 macam tu..

Makin ramai juga akan makin 'meriah'..
Kalau sampai headphone pon tak dapat membantu..
Macam mana ni??

Nota kaki: Sabaq sab, nanti anak hang pulak jadi macam tu.. (huwaaa!!)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...