Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, October 30, 2008

I'm about to blow up, very soon..

Gua bengkek sama lu..
Lagi skali lu sengih macam tu depan muka gua, mmg gua mengamuk!!!

(Maaf jika bahasa terlalu kasar, ini adalah ruangan luahan hati gua.. Takde kena mengena dengan anda semua)

I really am about to blow up!!
Or my system can shut down very very soon..
The stress was too much for me..

Memang gua tak larat..
Mungkin empangan air mata tak boleh tahan lama..
Perlu menangis atau menjerit utk lepaskan rasa..
Mungkin hormon bebal terlebih hari ni..

Wednesday, October 29, 2008

Sakitnya....

Kalau udah tau apa implikasinya makan daging..
Jadi kenapa kamu ambil juga??
Jadi, gi mana ni..

(baca dengan nada pelat indonesia)

Tuesday, October 28, 2008

Saya plan untuk lari..

"Siti.. Boleh tak attend meeting petang ni..
Nak prepare presentation utk dato' tuuut...
Hj tuuutt mintak attend sekali..

Aku: Pukul berapa meeting tu?

"Tak sure lagi, tapi kena stay back kejap je..
Mungkin pukul 5 lebih.."

Ahh.. Semua mesti guna ayat "nak prepare utk dato" atau apa supaya benda tu nampak urgencynya..
Tapi, saya mau pulang awal.. Abang, tolong jangan beri izin.. hihi..
Nak mengeluh lebih², kamu hanya makan gaji maka mesti patuh..
Jika report itu yg diminta, harus dibikin ikut kehendaknya..
Walaupun report yang lebih kurang sama, hanya format yang sedikit berbeda..
Walaupun reportnya, perlu dibuat dalam 10 versi yang berbeda.. Turutkan saja..

Tuhan, berikan aku kekuatan kesabaran..

Tapi, aku ingin lari petang ini..
Tepat 5.30 sesudah tanggungjawab wajibku di pejabat selesai..
Akan ku lari sekuat hati ke LRT.. Jika ditelefon, jangan diangkat..
Aku sudah pulang!! yeeehaaa!!
*Ini semua kerana aku golongan paling bawah seperti gambar itu..*

Monday, October 27, 2008

Tajuknya apa?

Bila aku baca coretan-coretan kamu...
Aku terfikir, bagaimana dengan aku?

Bila tahu berita gembira kamu, tahniah.. Sungguh murah rezeki kamu,
Bagaimana pula dengan aku?

Bila diteliti bait-bait indah yg terzahir itu,
Aku tidak mampu menghasilkan seperti itu..

Bila teringat kehidupan indah masa lalu..
Rindu..
Ingin ku kembali buat seketika, namun keindahan hari ini tidak kurang, malah amat kusyukuri nikmatMu..

Wednesday, October 22, 2008

Ada apa dengan Mawi??????

Nampak kan question mark atau kata melayunya tanda soal yg banyak dibelakang perkataan Mawi itew?

*Mawi umum tarikh kawin die..*

Aku: Ada aku kesah?

Kalau cite pasal Superman Malaysia..

Aku: Hari bertambah ceria.. hahahaha..

Saya bukan poket doraemon..

Kenapa semua benda mintak kat aku ni??
Kalo poket doraemon bole la seluk je kuar apa yg korang nak.. seluk lagi kuar lagi..

Aduih..

Sekian keluhan hati seorang hamba Allah yg tensen..

Tuesday, October 21, 2008

Kawan saya baru beli kamera.. woot.. woot..

Saya ada kawan..
Dia baru beli kamera..

*Sekali je terpandang iklan kamera di suratkhabar.. beberapa jam kemudian terus beli.. dasat.. dasat..*

Terus kami dilantik jadi model Canon terbaru..

* Maaf, kualiti tidak cantik, bukan saya yg beli kamera.. ^_^

Kemudian kawan saya belanja makan makanan kegemaran saya..
Tambah pula makanan percuma, sedap luar biasa!!

Ditambah pula dengan sos peri-peri yang lazat..
nyum! nyum!



*Hari ini kami makan gaji buta.. hohoho!!!*

Monday, October 20, 2008

Hari ini saya banyak entri..

Kenapa macam ni??

Muzik background M. Nasir di pejabat mengundang perasaan aman..
Tapi dengan aman ini kenapa masih di takuk ini??
Perangai buruk saya, suka bertangguh..
Bagaimana mahu berubah?? Sudah dicuba, tp mungkin kurang usaha..
Atau tiada langsung usaha??

Bagaimana memberi keutamaan pada yang utama?

* Yang saya paling risau, bagaimana jika laman ini sudah tidak boleh dilayari lagi..

* Pada siapa akan diceritakan rasa ini..........

Tiada tajuk..

1. Apa yg begitu rahsia hingga sudah tidak boleh lagi dibaca?
*Suka hati dia la!!*

2. Apa salahnya ikut beri padanya..
Walau hanya aku yg tergilakan karyanya..
Walau orang popular itu tidak kenal aku..
Selamat hari lahir kamu!

Hujan itu rahmat..

Skarg musim ujan kan.. Wuih, kitorang dengan tegarnya masih menggunakan khidmat motosikal yg amat berjasa itu utk pegi balik keje.. walaupun hujan.. ku redah jua.. hehe..

Dah banyak kali jugak la aku jd pemerhati, menafsir hikmah tersembunyi di sebalik hujan..
Bukan apa, selalu kena tunggu kaka kat Masjid Jamek time hujan lebat tu..
Org kata penantian satu penyeksaan kan, so to keep myself busy, sibuk analyze org lalu kiri kanan..Kalo la percakapan dalam hati ngan otak aku ni boleh bluetooth tros masok blog ni, mmg dah berjela2 la.. Sure korang tak larat baca..

Hikmah 1:
* Memberi rezeki pada penjual payung*

Memang mantap promosi golongan ni.. Setiap manusia yg lalu, dia akan ulang line ni.."Payung 5 ringgit, 5 ringgit payung"..Walaupun diterbalikkan ayat itew, mesej disebaliknya sama.. diorang ni kiranya mengambil kesempatan di atas keadaan cuaca utk melariskan perniagaan.. tak salah pon kan..Tapi, ish.. tak penat ke kak oi.. kalo ujan 5 jam.. 5 jam tu la dia dok menjerit.. (mana tak jerit, nak lawan bunyi hujan lebat tu kan..)

Hikmah 2:
* Org lelaki bole cuci mata*

Erm.. ni rasanya kena tukar kategori, bukan hikmah tapi bala.. hahahahaha
Gile ke apa, awek2 ni selamba angkat kain sampai paha.. adus.. aku selaku wanita melayu terakhir mmg malu tgk umat Islam macam tu.. isk isk isk..

Hikmah 3:
*Rezeki pada pengeluar sabun basuh*

Mana taknya, kalo time kering mungkin ada pakaian kita tu bole guna lagi utk esok..
Tp kalo dah basah kuyup tu cane, kena la basuh.. So, makin cepat la sabun basuh habeh, makin kerap la kena beli sabun.. huhu!!

Hikmah 4:
*Rezeki pada kedai jual mesin basuh dan tukang repair mesin basuh*

Kalo dah hari2 basuh baju, mesin basuh mahal macam mana pon mesti cepat jahanam.. tol tak?
Kalo org byk duit, rosak tros beli baru.. kalo yg duit tak bape banyak mesti anta repair tol tak?
Tak rezeki namanya tu??

Hikmah 5:
*Semakin ramai la pengguna proton dan juga cap kereta yg lain*

Mana tau, ada org manyak duit, tp takmo beli kete.. asyik kebasahan je hari² dia pon naik fed-up.. last² beli kete.. makin bertambah la jam kat KL neh.. tp makin kaya la org jual kete tu..


Selain tu mesti la hikmah pada tumbuh-tumbuhan, haiwan dan lain2 lagi..
Setakat ni je aku sempat pikir.. hem..

Friday, October 17, 2008

Apa yg best hari ni?

Saya jumpa dato' hensem di surau..
Makanan jamuan tetiba jadi bertambah sedap..

Sekian..

Thursday, October 16, 2008

Muzik apa anda suka?

Alkisahnya..

"Bapanya mahukannya jadi seorang askar,
Bukan cita-citanya,
Bukan impiannya.

Dia terlalu muda tuk tinggalkan keluarga,
Bila tiba masanya,
Rindu mulai terasa.

Berkecamuk hati,hatinya sendiri,
Persoalannya kini,sampai bila mampu ku bertahan,
Mampukah ku bertahan?

Wowo,Nampak ketarakah dilema di wajah ku,
Wowo,Diluarnya tenang tapi tuhan saja tahu.
Wowo,Nampak ketarakah dilema di wajah ku,
Wowo,Diluarnya tenang tapi tuhan saja tahu.

Beginikah selalunya cinta,
Diakhiri sengsara,
Setelah dicurahkan semua.

Cuba ku dalami,Sampai termimpi mimpi,
Namun apa yang ku jumpa,Semuanya sama.
Berkecamuk hati,hatinya sendiri,
Persoalannya kini,sampai bila mampu ku bertahan,
Mampukah ku bertahan?

Wowo,Nampak ketarakah dilema di wajah ku,
Wowo,Diluarnya tenang tapi tuhan saja tahu.
Wowo,Nampak ketarakah dilema di wajah ku,
Wowo,Diluarnya tenang tapi tuhan saja tahu.

Ini semua dugaan Nya"

* Menarik ar lirik ni.. tambah pulak penyanyi dia ni, nyanyi macam rilek gile..
tak besusah payah langsung.. nak tarik sana tarik sini ke..

Memang berbeza la dari lagu zaman dulu.. zaman rock kapak tu..
Aku selalu gak dengar, mula2 terpaksa, last2 terbiasa..
Sebabnya.. kaka peminat setia sinar fm.. carta fulamak mak mak mak.. hahaha
Dengar nama kumpulan pon dah sayu, scoin, spoon, success, scan... aih.. awat seme start ngan s neh..
Lirik lak tu seme sedih, kena tinggal kekasih, kekasih curang, pendek kata semuanya membawa mood sayu, pilu, hiba.. ohhhh!!

Cuba baca lirik kat atas, kalo tau nyanyi skali..
Simple, cite pasal dilema org yg kena paksa jadi askar..
Baru la tak sayu.. ^_^

Wednesday, October 15, 2008

sudah bukan zamannya..


tetiba muncul message ini..
nak berkenalan??

ohh tidak.. sangat tak berminat nak berkenalan cara camni..
skang bukan zaman skolah dulu key..

dulu gila mirc jangan kata la..

chatting sakan, padahal haram tak kenal sape tu.. siap join gathering seme.. adui, biasa la.. budak² baru nak naik.. huhu..

*nampak tak ayat yg aku bagi ni.. stok bengang je.. gila ke nak bekenalan ngan aku.. mao kena pukul?? hahahhahaha

Nikmat sebuah ice blended..

Huuuuiiiiihhh...
Nikmat tak terkata.. Ku sedut sambil pejam mata..
Lama tak pekena..
Sejak dengar nasihat kata tak bagus kafein ni, konon nak elak la..
Tp takleh tahan..
Tambah pulak jenis beli 1 percuma 1, murah sket la kalo share 2 org..
Kalau beli 1 percuma 3? Camana??
Mesti aku beli hari².. huhu!!
Punya takot cepat abeh, sedut sket2 je..
Jadinya, petangku hari ini lengkap..
Sambil layan kafein, sambil dengar lagu.. Ewah.. *Buat keje sambil goyang² kepala dan bahu.. aha.. aha..
P/S: Disertakan foto minuman ajaib berlatarbelakangkan meja opis yg selerak.. haih..

Monday, October 13, 2008

Kali pertama pulang lewat selepas 3 bulan..

Hari ini kerana terpaksa stayback di atas arahan diktator ketua..
Bestnya jadi bos, boleh order apa saja tanpa kira masa..
Atau bosan jadi bos, selalu sangat kerja lebih masa..
Tp kalau nak dibandingkan ganjaran gajinya, memang patut..
Ini kali pertama sejak 3 bulan yg lalu..
Lebih baik aku balik dari melakukan kerja amal ini selalu..

Baru tadi dapat panggilan kaka, lapar katanya..
Sungguh rasa bersalah, "sori sayang, hari ni terpaksa.. esok masak key"..

Tapi apa yg aku buat stayback kat office dan tambah entri pulak ni..
Server yg diharap-harap menjadi penyelamat utk pulang awal tiba2 tak betul hari ni..
Down dari tghari dan masih tak ok lagi..
Kalau samp kol 9 pon tak ok lagi macam mana??
Hem.. terpaksa gunakan hanya apa yg ada..

.........................................

Padan muka, akhirnya akan jadi penunggu setia samp game badminton habis malam ni..
Samp jam 12 katanya.. busuk dah badan ni.. adui..

Sunday, October 12, 2008

Dimana budi bahasa orang Melayu?

Mahu tidur, tp keseorangan..
Jadi aku ingin bercerita tentang sesuatu..
Perkara telah agak lama berlaku, tetapi tiba2 teringat tentangnya..
Terjadi, ketika kami ke panggung ingin menonton Senario..
Pendapat ikhlasku, tidak menarik..
Tiada apa yg istimewa walaupun kali ini hasil tangan Ahmad Idham..
Sebenarnya aku tertanya-tanya dimana perginya budi bahasa?
Hanya lebih kurang 200 meter dari panggung wayang..
Sedang berjalan, terserempak seorang perempuan sedang dukung anaknya..
Tiba2 kasut si anak jatuh, tetapi si ibu tidak perasan..
Kami panggil si ibu beberapa kali, dan aku ambil kasut itu dan beri padanya..
Malangnya, dengan tidak memandang muka aku, dia ambil dengan kasar..
Sambil marah pada anaknya yg masih kecil, "lain kali pakai kasut!!"..
Aku terpinga-pinga dan terus naik marah..
Kenapa begitu??
Apa salahnya anak kecil itu?
Apa salah aku atas insiden itu?
..............................
Berbagai persoalan namun pokok pangkalnya hanya satu..
Budi bahasa orang Melayu..

KAMI


Cite KAMI memang layan..
Sape yg lom tgk silakan.. gua bagi 4.5 bintang..
Walaupun tak penah tgk series die, tp disebabkan ada penterjemah kat seblah..
Tak lost la..
Org kata lagi layan kalo tau jalan cerita drama..
Tp don't worry, best la!
Cute lak tu mamat hero tu, Ali kot, ke Abu? Konpius..
Tp yg rambut kembang tu.. hehhehe..
Gua setuju.. "Hidup ini memang palat, tapi esok masih ada.."

Friday, October 10, 2008

Aik, tak jadi nak pindah ke?

Adui.. keje bukan main banyak..
Ke sebab seme bersemangat lps cuti lama?
Ke mood aku dah ok?

Aku tau, nak kata aku bersemangat tipu sgtZ!!
Masuk keje rabu, dah dekat deadline..
So seme sibuk push aku nak itu nak ini..
Tgh kalut2 tu lupa la pasal pindah2 ni seme..

Tu sbbnya.. bukan mood aku dah ok..
Nawaitu mesti diteruskan.. Go bedah go!

Wednesday, October 8, 2008

Aku demam..

Aku hanya demam kerana jangkitan..
Bukan kerana terkena buatan.............

Rayaku sewangi taik lembu, sesembelit sembilu!

Sudah lama mao update tp gambar yg diinginkan tiada..
bila mao dapat ni!!

Kisah raya 2008:

[I]

Dalam perjalanan pulang ke desa.. Dengan iringan lagu raya, aku tido dengan nyenyaknya.. Dgn ingatan bahawa kaka telah cukup tidurnya, dan mampu memandu sendirian.. (atau mmg aku yg tak bole celik mata!)..

Tiba² dengggg!!!! Kereta kami dgn yakinnya melanggar pembahagi jalan.. Kepala ku juga melanggar tingkap kereta dgn hentakan yg sama.. Aduss..

Rupanya kaka ingin tidur juga!! huwaa!! akhirnya RM1000 jadi duit raya pada cina..

*tiada bukti gambar* *kenapa??*

[II]

Sebelum raya, pegi membeli belah baju utk adik terchenta..
Smpt ke pasar Ramadhan, dan nampaknya gerai banyak mcm baru puasa..
dah ada can nak bakar duit menjelang raya.. apa lagi..
lihatla.. bunga api peberet aku.. tp make sure kalo lepas main jgn campak merata-rata..
pastu tak pakai kasut, pijak! huih.. dah penah kena woo!!







* Gambar 3: Remaja tua gumbira gile main bunga api.. hahaha.. cumel!!

[III]

Macam biasa, misi bikin kuih raya kat umah..
Best gile.. buat secara berjemaah dengan adik² ku yg nak main je lebih..
Siap ada sorang pembantu tambahan..

"Mak, menantu mak rajin wooo..."




[IV]

Hari raya pertama di kampung bonda.. Sudah lama tidak beraya disini dipagi raya pertama..
Semuanya gembira, aku dengan senang hati menghulur duit raya..
Tok dan wan aku juga mendapat ahli keluarga baru, happy tak terkata..
Pekena ketupat dgn rendang + kari daging yg mmg tak terkata juga..
Tapi malangnya kami makan dengan penuh aroma..
Aroma terapi kata mereka.. (Sembelih jugak lembu sebelah ni kang!!!)
[V]
Sapa raya makan tak banyak??
Mesti samp terlebih dos kan..
Dengan ketupat ngan lemang yg berkali-kali telan tanpa memikirkan kesihatan diri..
Mmg layan.. hahahah
Tp masalahnya lps tu aku terkena penyakit tu..
Yg melibatkan anda tak perlu ke rumah kecik selama seminggu lebih..
Aduiii.. Manyak asid dlm badan neh.. Tolong!!!
[VI]
Last skali selaku penutup entri raya edisi 2008..
Berat badan naik 4 kilo..
Adoi.. Camana nak kasi turun balik nehhh???
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...