Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, December 23, 2011

innalillah..

jumaat, penghulu segala hari.
aku dan irsyad berdua di rumah, irfan di rumah opah, suami di pejabat.
semua berjalan seperti biasa.

bersalah. sedih.

sepatutnya, kami pulang ke kampung.
tok wan menghembus nafasnya yang terakhir awal pagi tadi.
aku hanya dapat berita jam 8 pagi.
tok wan akan dikebumikan jam 11 pagi.

walaupun mak cakap tak perlu balik sebab pantang belum habis, rasa bersalah tetap ada.
tak dapat nak tengok wajah tok wan utk kali terakhir..
dia juga tak sempat tengok cicit kedua, muhammad irsyad..

semoga rohnya dicucuri rahmat..

Wednesday, December 14, 2011

Monday, December 12, 2011

2, bukan 12..

beberapa hari lepas, tonton cerita Cheaper by the Dozen kat Astro..
sungguh meriah kalau anak ada 12.. fuh!
lebih kurang family hubby la, 11 orang..
soalan aku kat cik abang, mampu tak jaga irfan dengan irsyad sorang2 kalau ada takde..
jawapan dia, boleh. hantar klang la..

tu la dia orang lelaki kan.. hehe.. sama macam Steve Martin dalam cerita tu..
bila isteri takde, tunggang terbalik semua..

cabaran nak jaga 2 orang ni, hari2 tak sama..
ada hari senang, ada hari tension sampai menangis..
contohnya hari ni:

- alhamdulillah, berjaya breakfast walaupun sempat goreng nugget aje. makan berdua dengan irfan sambil layan Redah Kasi Pecah. ada harinya bila ada yg mengamuk nak masak apa pon tak sempat..

- aku dan irfan berjaya mandi di kala adik nyenyak tido. tipsnya, tarik buai letak depan pintu bilik air. apa2 senang.. hehe..

- time nak mandikan adik, nasib baik ada maharaja lawak kat tv. irfan leka tengok tv, aku boleh la jerang air, siapkan adik pulak kasi wangi..

- bila 2-2 mengantuk, macam mana? aku kena nenenkan abang, sambil tangan enjut buai adik. nak du du du pon suara kena kuatkan sikit, takut adik dalam buai tak dengar. :)

- sudahnya, pukul 3 baru masak nasik. lauk? ayam kicap je la.. petang sikit, baru masak betul2 cik abang balik kerja nak makan..

malam senang sikit sebab hubby ada. takpe la rumah bersepah sikit, baju banyak tak lipat, tak iron.. hehehe.. macam mana kalau anak ada 12 ek?

Tuesday, December 6, 2011

day 25

sejak jumaat lepas, aku ada 2 orang pembantu.
import mai dari sungai petani tu.. maklum la cuti sekolah..
alhamdulillah, dapat jugak diorang main2 dengan irfan, bawak mandi pool..
dah banyak hari tak hantar ke umah opah..
so malam ni alang2 walid nak pegi tukar minyak hitam kete, tinggal la irfan sekejap kat sana..
tapi bila cik abang call, cakap dia nangis2 dalam kereta panggil ummi, sampai opah pegang pon nangis, sayunya hati..

kalau dikira, lagi 19 hari aku merdeka.
setakat hari ni, rasanya perhatian aku lebih kat irfan kot daripada irsyad..
tak tepat la kalau orang kata bila dah ada adik, abang tak boleh bermanja..
alhamdulillah, irsyad pon tak banyak kerenah..
cuma kalau keluar suara power dia tu, panik jugak dibuatnya..

overall, berpantang memang ala2 rock..
semua buat sendiri, so takde masa la nak baring2 berehat..
tidur jangan harap nak cukup, sorang tido, sorang lagi jaga.. jarang la dapat 2-2 tido serentak..
hasilnya, mata panda makin lama makin besar..

oh ya, ramai yang kata muka irsyad sebijik irfan dulu..
aku tengok pon memang sama.
tapi, betul la.. anak kedua dah kurang rajin nak ambik gambar..
camana tu? hehehe..

Tuesday, November 22, 2011

kisah kelahiran untuk dikenang

hari ni dah masuk 11 hari berpantang.
badan dah sihat banyak, alhamdulillah..
dah seminggu baru start makan ubat, dan badan terus kurang sakit sejak telan 2 biji yang pertama. memang jamu afiat ni mujarab gila kot..
tapi dos jamu tu mmg aku kurangkan separuh, takut effect irsyad pulak..

susu badan alhamdulillah, lebih banyak dari dulu.
selamba pam sebotol penuh waktu irsyad kena tahan hari tu.
waktu irfan dulu nak dapat 2oz je pon sampai menitik air mata..
tapi nenen memang share dengan abang irfan.
tak pelik pulak dia bila dah ada susu balik.
cuma kalau dia mintak tu, cakap kat dia ummi kasi adik dulu tau, lepas tu baru irfan..

sementara masih ingat, nak flashback balik kisah kelahiran Muhammad Irsyad:

* dah keluar tanda sejak 5hb Nov lagi.. berlarutan sampai 4 hari.. ingat boleh letak nama Adha dah.. hehe.. ada pegi check sekali kat DEMC, tapi belum ada bukaan.

* 9hb dah mula rasa period pain yang agak kuat masa nak tido malam.

*10hb sakit tu datang, dan datang lagi tapi takde tanda lain. irfan dah standby hantar kat opah. tengahari aku ke DEMC, tapi lepas pegi toilet sakit terus hilang. last2 balik camtu je lepas baca paper kat lobi. haha..

* sebelum balik rumah, sempat pegi Giant dulu. beli barang sikit dengan pekena Subway satu kali.

* balik rumah, tido2, lepak2, dan sakit datang balik. dah petang tu aku start catit time sakit datang. kejap 10 minit, kejap 1/2 jam, lepas tu 5 minit pulak..

* buat keputusan utk menyerah diri ke DEMC bila menjelang malam. masuk labour room pukul 9.30 dengan bukaan 4cm.

* lapar sebab tak makan malam, tapi tak lalu nak telan apa2. start hadap sakit yang TERAMAT mula pukul 12 tgh mlm sampai 2 pagi dan dah terbuka 10cm..

* start episod push2 yang memenatkan. kepala baby senget, jadi kena vacuum jugak. dan sangkaan aku 2nd baby lebih senang keluar memang salah. haha.. sama susahnya.. akhirnya Irsyad selamat dilahirkan pada pukul 2.25 pagi, tarikh terpacak 11.11.11.

* lain2 fakta pada hari kelahiran Irsyad, 14 orang booking DEMC utk deliver pada tarikh cantik tu. sedih sebab ada kematian ibu dan bayi akibat komplikasi pada hari yang sama.

alhamdulillah, Irsyad baby yang sihat dan setakat ni aku berjaya handle 2-2 hero malaya ni dengan bantuan mak ayah dan adik2.. tak sabar tunggu encik suami balik weekend ni.. miss u bang!

Wednesday, November 16, 2011

cerita bergambar





day 2: utk memastikan irsyad tido lena, kena letak dlm baby cot. kalau tak abang irfan suka geram2..



kena jaga betul2 ni.. bahaya.. hehe..



sayanggg adik..



day 4: booking hotel hospital pantai. jaundice tinggi - 20.8



sama macam abang irfan dulu..



day 5: kuning adik irsyad dah turun sampai 17. harapnya esok dah boleh balik.. amin!

Friday, November 11, 2011

hello world!

Introducing Muhammad Irsyad bin Muhamad Khairul Amir.

Setelah beberapa hari main cak2 dalam perut ummi, saya lahir pada 2.25 pagi, 11.11.11
Berat saya 2.83 kg, kurang 0.02 kg je dari Abang Irfan.. hehe..



nota ummi: tengok gambar je dah tau reaksi si abang macam mana.. harapnya abang irfan tak sedih2 selalu ek.. ummi sayang 2-2 sepenuh jiwa!

Tuesday, November 8, 2011

still standing

masih bekerja.
nampaknya adik hanya main cak²..

hari2 suruh abang irfan pujuk adik keluar. hehehe..
mentang2 kawan dah pandai cakap walaupun pelat..

Saturday, November 5, 2011

today or tomorrow or false alarm?

hari ni patut ke DEMC utk CTG.

bangun pagi untuk mandi, ops, ada brown spot.
rasa period pain sikit2.

done CTG, ada contraction every 12 minutes.
VE? tak buat. tak mau. hehe..

sekarang kat rumah.
irfan standby siap2 umah PIL.
taktau la hari ni, esok atau minggu depan irfan jadi along..

Thursday, October 27, 2011

37w, 4d

jam sudah hampir 5.30. hampir waktu pulang. yay!
sudah tak ada hati nak bekerja. member cakap ko jangan, nanti perangai turun kat anak. hehe..
rasa macam nak ambik mc, sampai hari bersalin.
sungguh mak malas nak kerja! dush! dush!!

weekend lepas, selamat balik kedah untuk attend wedding.
ahad malam selamat sampai kl semula.
isnin, cuti. lepak dengan irfan kat rumah sebab cik abang kena kerja.
selasa, hari melawat binatang dan singgah tengok newborn baby. due date patut 11.11, tapi 25.10 dah lahir. bestnya!
rabu, deepavali - round ikea dan makan2 rumah member sampai lewat malam.
khamis - hari ni. kerja. boring!!!!
jumaat - esok. pun kerja. boring lagi!!

ada orang cakap nampak baby dah turun. tapi every week buat CTG memang takde contraction langsung.
kena tunggu 15hb jugak kot..

takpe, mari menanti dengan sabar.

mari upload gambar irfan tengok binatang.


excited. tengok binatang siap panggil woi! woi!


eh, dia analyze pokok pulak..




khusyuk tengok apa tah..


ummi, haus. minum dulu!


abaikan si gemuk.


mari pulang!!

Friday, October 21, 2011

36 minggu, 5 hari.

menunggu hari.
kalau berdasarkan perasaan dan kondisi badan sendiri, rasanya bukan dalam masa terdekat.
begitu juga pendapat orang² keliling di pejabat. katanya belum 'turun' lagi. hehe..
agaknya adik nak ikut jejak langkah abang irfan kot, tunggu ngam² 40 minggu baru nak tengok dunia..

malam ni akan pulang ke kampung.
kenduri punya pasal mesti ambik peluang untuk balik walaupun lepas ni akan menghabiskan masa berpantang di rumah mak tentunya.
untuk memastikan semua ok, kejap lagi akan ke DEMC untuk CTG.
lepas tu boleh rocket mode ke kedah tanpa was². ☺☺

ucapan utk bakal pengantin pon nak selit kat sini.
tahniah Raimi & Raimi. best betul nama korang sama. hahaha
terimalah hadiah yang tak seberapa dari kami.


*pengantin pon tak tengok lagi, mak dah upload dulu. hihi*

Monday, October 17, 2011

car seat - checked!

car seat - baru kali ni beli sebab mustahil ummi boleh pegang 2 sekali kan..
ada ke orang beli, tapi anak taknak duduk?
irfan, nak duduk kejap je.
mula2 jalan ok, nampak seperti sedang mengadaptasi..
tapi tak sempat nak masuk highway lagi dah meronta nak bebas.
kalau dia, mungkin sebab tak pernah ajar la kot.
adik, kalau letak dari newborn boleh kot ek..



kesian, budak demam.

celik kembali

ya, encik sony dah celik kembali.
ajaib sungguh.
tak hantar repair pon.
5 hari lepas kecelakaan, on balik hidup pulak..

tahniah kepada pihak pembuat telefon.
sebelum ni gua asyik komplen model ni tak best sebab bateri cepat habis.
tapi dengan tahap ketahanan yang tinggi iaitu boleh survive jatuh 4 tingkat, gua ganti rungutan dengan pujian yang melambung.
*tepuk tepuk tepuk*

Thursday, October 13, 2011

irfan dengan mittennya..

terima kasih walid sebab part basuh baju dia memang sangat sangat sangat rajin. ♥♥
setelah dikorek-korek, mitten & booties je banyak jumpa.
baju irfan lama banyak dah buruk jadi babai, ummi nak beli baru..



kelakar betul bila tengok irfan pelik apa benda yang bersangkut tu..
try kasi pakai tengok..



eh.. mana jari irfan ni?

Tuesday, October 11, 2011

35 minggu ++

tengok tarikh hari ni, cantik - 11.10.11
terdetik dalam hati, sapa bersalin hari ni senang ingat tarikhnya.. (macam lahir hari lain susah sangat nak ingat kan..)
tapi untuk diri sendiri, berdoa baby jangan keluar awal.
tiap2 hari imaginasi liar kacau.
macam mana kalau tengah tunggu lif kat lobi tetiba ketuban pecah? atau pecah masa kat surau? hahaha..
ni semua gara² kak yang, adik ipar aku yang bersalin sangat awal tu..

sekarang, check-up every week kat DEMC. kami pilih sabtu sebab tak payah ambik cuti..
sabtu akan datang, kena buat CTG dulu sebelum jumpa doktor..
nervous gila rasanya, kenapa tah.
harapnya biarlah baby keluar pada EDD, sebab banyak sangat kerja nak disiapkan.
macam penting sangat la kat office tu kan..
tapi segala handover notes kena siapkan supaya tak diganggu sewaktu pantang nanti..

weekend lepas, baru basuh baby cot.
baju irfan yang kecik² tak banyak la.. maklum la kawan tu badan kurus. semua baju pakai lama gila sampai lunyai.
sekarang, banyak je baju 6-12 bulan dia boleh pakai lagi.
banyak jugak kot kena shopping baju, untuk irfan dan adik sekali.
beg standby masih takde dalam bonet, car seat belum beli, apa lagi ek..
sungguh tak prepare..

apa pun, yang paling penting baby adik sihat, air ketuban ok, uri ok.
berat dah 2.2kg. kitorang teka, adik mesti lahir lebih berat dari abang irfan.. ☺☺

handphone buta

dah 2 hari handphone aku buta.
sebenarnya tak risau sangat pon sebab handphone ni memang jarang bunyi.
takde sapa nak call.. hehe.. kesian..

alkisah encek sony jadi buta sebab anakanda baling keluar tingkap.
ya keluar tingkap.
tingkap rumah tingkat 4 ye.

pada masa kejadian, memang dah nampak dia ambik dan nampak gaya nak baling.
tapi mak tak sempat nak tahan. jadi, selamat la ke bawah.

hubby turun pegi ambik, tekan² la apa yang patut.
yang rosak adalah skrin. hitam je. entah on ke tidak taktau..
tapi nasib baik masih boleh terima call. nak call keluar pulak mana ingat semua nombor.
jadi la ia handphone buta.

dalam masa terdekat takde selera nak beli handphone baru.
lepas bersalin, habis pantang nanti la kot. boleh gitu.. hahaha..

Tuesday, October 4, 2011

irfan - 20 bulan

sekejap je masa berlalu, dah 20 bulan anak ummi. kalau orang tanya sekarang dah boleh buat apa, jawapannya tentu la macam². yang paling best boleh bersembang dengan dia.

antara kesukaan anak bujang aku:

1) gila nabil - rasanya kalau jumpa kat mana² mau dia tegur kot. sehari suntuk boleh repeat tengok clip nabil main piano minggu ke-3 maharaja lawak. siap boleh tiru nyanyi sikit² plus gaya sekali. bukan tu je, semua cerita ada muka nabil dia minat. bila iklan, mengamuk sekejap. sampai ada orang cakap, letak nama adik nabil la senang.. hehe..



2) gila piano - bila dah seronok tengok nabil main piano tu, pantang la tengok mainan piano. pegi rumah orang, sapa ada mainan ni mesti nak main. dah berebut dengan tuan punya pulak.. basikal yang kitorang belikan pon ada piano kat handle. asalkan puas hati nak oi..

3) sayang kucing - perangai ni memang bukan turun temurun dari kedah. (mak, mak sedara, nenek semua penakut kucing.) suka sangat angkat² kucing tu, sampai satu hari balik rumah muka banyak kesan cakar. haih..



4) minat hikayat putera shazlan - suka tengok drama agaknya anak aku ni. layan putera shazlan lebih kusyuk dari spongebob.

5) banyak bercakap - part ni paling menarik. walaupun tak pandai buat ayat lagi, tapi semua orang cakap dia ajuk. bunyi yang sangat comel. ishhh geram!!

6) suka muzik - badan mesti goyang dengar lagu rancak. lagu slow dia suruh tukar ok. lagu kegemaran - grenade, lazy song dengan party rock anthem.

7) kurang makan - part ni susah sikit. makan ikut mood. susah hati je selalu kalau suap makan takmau.. sebab tu tak kurus je badan.

ingat nak genapkan sampai 10, tapi dah takde idea. stop terus kat sini, hehe..
semoga kamu sihat sentiasa dan selalu menjadi penghibur kepada kami.. ☻☻

Monday, October 3, 2011

welcome to the world baby!



PIL akan terima 2 orang lagi cucu tahun ni.
introducing, my nephew. he was born on 2nd Oct 2011 at 27 weeks.

patutnya adik ipar bersalin awal januari, tapi dah ditakdirkan tarikh lahir baby ni awal kan..
hanya doa dapat kami panjatkan supaya dia sihat dan membesar dengan baik.
tunggu sepupu awak pulak bulan depan ye.. :D

Thursday, September 29, 2011

gila keju



walaupun berbadan dua, alhamdulillah masih boleh masak² kalau orang datang rumah..

contoh ahad yang lepas, berjaya masak 2 round nasi ayam untuk tetamu..
(walaupun nervous tak penah masak banyak²)
malamnya baru lenguh pinggang tu datang..
seronok bila makanan habis.. ☺☺

jadi sesiapa nak datang rumah silakan..
ada menu baru untuk anda.. hehehe
seperti gambar, menu wajib - special untuk orang yang gila keju..
boleh kasi cicah sama nugget, kentang, ayam goreng, malah jari anda juga.. hahaha
datang dengan paket 200g..
rasa macam kfc okeh!

Wednesday, September 28, 2011

gambar kenangan ketika muatan berat

susah nak cari gambar sendiri.
mana taknya.. nampak kamera gua lebih banyak melarikan diri.
tak suka tengok hidung kembang tu. ☺
tapi, untuk kenangan nak letak jugak la sikit..




nota kaki: sorry ye kawan2, ter-upload gambar korang sekali.. baru meriah! ☺☺

Monday, September 26, 2011

cerita tak misteri

check-up di DEMC, berjalan lancar.
adik dah 33 minggu. semuanya alhamdulillah ok.
cuma doktor highlight pasal birth control. hahaha.
baiklah doktor, lepas ni saya akan buat pilihan method apa nak pakai. ☺☺

bukan nak kata mengabaikan adik, tapi ummi memang tak sempat.
tak sempat nak beli apa2 persiapan pon.
alamat kalau terberanak awal mmg naya. sekeping pampers newborn pon takde.
baju, kena pakai baju abang la nampaknya.
insyaallah, akan ajak walid beli barang weekend depan. ☻☻

cerita misteri

al kisah, pada hari khamis yang lalu kunci rumah husband aku hilang.
kami syak irfan campak mana² sebab cik abang nampak dia main.
cari punya cari tak jumpa. takpe la, esok pakai kunci aku dulu..

jumaat, pagi pegi kerja macam biasa.
malam, balik rumah macam biasa.

sabtu, semangat nak pegi 1st check-up kat DEMC bersambung pulak dengan 5 open house.
tengah nak bersiap, ternampak bakul baju irfan selerak.
aku dah tuduh husband selerekkan sebab semalam dia cari kunci.
kawan beriya deny.
dan sungguh, bila tarik bakul, dia punya sepah lain macam. takkan dia nak buat camni kot.
next, bukak almari baju. hambik kau. semua baju kena tarik. macam orang selongkar.
sapa punya kerja ni? cuak cari tempat aku letak syiling emas. eh, ada! nasib baik tak hilang.
bukak almari lagi satu, kotak barang baby pon kena punggah. sebab dalam tu ada jewelry box.
tapi kosong la brader. gua mana ada jewelry.
pendek kata kesan sepah hanya pada area almari baju. sebab tu balik rumah semalam tak perasan.

setelah dianalisa, takde barang yang hilang. alhamdulillah.
hanya kerja tambahan untuk aku kemas balik je.

kami sangka ada orang jumpa kunci tu dimana-mana, jadi dengan senangnya bukak pintu dan masuk. tapi kat kunci tu mana ada nombor rumah. pelik disitu.
kesan pecah memang tak ada.

lebih menjadikan cerita ini misteri, tiba-tiba semalam cik abang jumpa kunci dia.
apaaaaaaaaa?????? boleh tambah tanda soal banyak² lagi ni.

jadi, celah manakah orang itu masuk?
kalau dari tingkap yang tak ada grill tu, macam mana dia panjat?
walaupun tingkat 4, tapi tinggi gak woo..
adakah dia ada ilmu ghaib yang membolehkan masuk rumah orang dengan hanya pejam mata?
adakah sebenarnya tiada orang pecah masuk, cuma imaginasi kami sahaja?
takkan malam² kami mengigau dan punggah baju sendiri?
ohh sungguh banyak persoalan.

detektif conan, tolong!

Sunday, September 25, 2011

25 September

Sempena hari lahir diri sendiri,
saya nak mengucapkan terima kasih tak terhingga kepada ibu, Puan Kholijah Bahari kerana telah bertarung nyawa melahirkan dan seterusnya membesarkan saya 28 tahun yang lalu.
Terima kasih juga untuk ayah, En. Abdul Rahim Abdul Wahab dengan didikan dan kasih sayang yang diberikan sehingga hari ini.

Pengorbanan ibu dan ayah tiada bandingannya..

Thursday, September 22, 2011

PWD



Skarang dah dapat kad special..
Tapi taktau nak seronok ke tak.. haha..

Wednesday, September 14, 2011

cayanggg adik!



ya, kalau suruh sayang adik, irfan akan buat aksi seperti di atas.. ☺☺
nanti kalau adik dah lahir, jangan gaduh² ek abang irfan.. ♥♥

semalam, last check-up dengan Dr. Zana.. Appt selepas ni adalah di DEMC..
hari ni, kena bikin MGTT dan seperti dijangka result cantek..
sebabnya ukuran baby adalah berkadaran dengan 31 minggu.. jadi tak mungkin diabetic yang mengakibatkan baby besar..
hanya 4kg yang naik itulah puncanya! raya sakan sangat kot.. hehe

Friday, September 9, 2011

11 Syawal

dari sehari ke sehari nak update, tapi punya la malas..
bila dah buka, taktau nak tulis apa pulak..

cerita raya dulu la..

raya seperti yang lepas2, akan balik awal ke sungai petani dan bergerak ke ipoh pada hari terakhir puasa.
setiap raya pertama mesti di ipoh, dan habiskan cuti panjang di kedah.. taktik nak balik kampung lama la katakan.. hehehe
macam biasa, pergi dan balik kampung tak kena jam sebab timing tak sama dengan orang..
cuma kena mengadap juga pada hari raya kedua sebab jalan ke utara akan jam di kuala kangsar, utk geng2 yang nak balik ke pantai timur..

sepanjang raya, yang paling seronok irfan la kot..
ummi seronok kirakan duit raya dia je.. ☺
bila fikir balik, tak ada cerita menarik pon..
dah la gambar raya sekeping pon tak ada.. ish ish..
kena snap banyak2 waktu ke open house rumah orang je la lepas ni..
jadual nampaknya dah makin penuh. penuh dengan makan free. yay! ☺☺

raya masih ada kan..
Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua..
jangan makan banyak sangat waktu open house ye.. hehehe

Wednesday, August 24, 2011

duduk atas moto boleh, bawak jalan mak fobia!



hai la anak, minat motor sama macam walid jugak..



ok, mula beraksi.. nak suruh walid beli satu la tu!

Tuesday, August 23, 2011

23 ramadhan

cepat sungguh dah 23 Ramadhan..
tapi mood raya masih tak mari..

persiapan langsung tak ada.. cuma baju melayu irfan dah beli sepasang..
bila jalan2 tempat jual2 baju raya yang banyak tu, jeles gila sebab baju cantik2 hanya untuk orang kurus.. huwaa!!
dalam hati teringin nak buat kuih raya, tapi niat je lebih.. takde tindakan yang dibuat..

yang best, jumaat dah cuti.. dan total cuti = 12 hari. yay! ☻☻

Wednesday, August 17, 2011

mula bekerja

setelah 6 hari mc, dan total 8 hari melepak dirumah..
hari ni mula bekerja semula..
bye-bye motorsikal dan hello kepada jem di jalan raya..
terpaksa naik kereta mulai hari ini sehingga ditentukan kelak.. hehe..
nasib baik orang Selangor cuti, jadi kurang member sebelah membebel.. esok siap la..

kalau ikutkan hati berat sikit hati naik kereta ni..
minyak, tol, sesak tu dah memang package..
campur lagi dengan terpaksa keluar awal, sampai rumah lambat..
kalau tak dapat parking free, parking luar nanti kumpul balik la saman kitorang..
tapi effect jatuh memang tak dapat digambarkan.. tu baru sikit..
jadi sila la tahan ye..

luka2 semua banyak dah kering, tinggal lutut kanan je macam lambat sikit..
masalahnya, bila dah kering mula gatal2.. ish, garu lelebih kang tercabut pulak kuping tu.. haiya..

sehari dua ni jenuh nak cover balik kerja pending..
bila la nak siap ni..

Wednesday, August 10, 2011

kisah selepas kemalangan

semalam, 9 ramadhan aku terlibat dengan kemalangan motor.
tempat kejadian, laluan motor lebuhraya persekutuan.
dah dekaaaat sangat dengan pejabat.
tapi benda dah nak jadi..

luka - sudah semestinya.
2-2 lutut paling teruk, luka kecil - kaki, tangan, siku, bahu.
pipi juga sakit, kesan geselan helmet pada jalan.
hubby juga luka lebih kurang sama tapi lebih dalam..

malam, tak boleh tidur akibat bengkak pada lutut. semua tempat sakit.
jalan, juga maha sakit..

24 jam berikutnya, hari ni, pedih luka makin kurang.
hanya akan menangis lagi, kalau diletak minyak gamat yang mana sangat mujarab mengeringkan luka..
bila dah kering, kesan luka akan jadi tegang. lagi susah nak bergerak.
bengkak lutut makin kurang, jadi boleh berjalan lebih normal. tapi masih sakit.
sakit bahu pulak muncul..
dari semalam belum mandi. terlalu risau pedih. nasib baik tak busuk sangat. hehe..

oh ya, baby alhamdulillah..
semalam dah jumpa Dr. Idora, Pantai Bangsar..
tak ada bleeding, semuanya ok.
kebetulan Dr. tengah test machine baru, terus dapat tengok gambar 3D adik irfan.
hidung dan mulut sama macam abang! lega sikit hati baby ok..
machine canggih gila, dapat nampak baby menguap semalam. indah!

mc dapat sampai jumaat.
tapi hari ni terpaksa hantar irfan ke rumah opah juga sebab ummi sakit sana sini..
sedih sebab tak boleh nak pegang, layan irfan macam biasa..

tapi tak apa.. dugaan Ramadhan.. maknanya Allah sayang..
redha..

Tuesday, August 2, 2011

4th check up

alhamdulillah..
semua ok..
yang penting gula tak tinggi dah dan ini menandakan raya boleh makan semua! hahaha

ops, fokus pada puasa dulu..
insyaallah, setakat ni sihat dan kuat..
cuma dah petang² tu mula lembik sikit..
kalau tak ada apa², tahun ni masuk 3 tahun puasa penuh.. best!

eh, petang ni nak masak apa ek? ☺☺

Monday, July 25, 2011

somersault berpusing

bila ingat balik memang rasa nak belasah diri sendiri bertubi-tubi..

walaupun anak dah pandai turun katil sendiri, turun sofa sendiri..
mereka tetap anak kecil.
anak kecil yang tak mengetahui apa itu bahaya dan tak dapat meramal bahaya.

peringatan untuk diri sendiri.

Friday, July 22, 2011

entri jumaat

entah kenapa, hari ni seronok pulak google, cari info pasal hospital bersalin..
secara tak langsung banyak la jumpa kisah pengalaman bersalin orang..
bila dah baca rasa tak sabar pulak. haha! (lambat lagi, bawa bertenang ye!)

banyak yang positif tentang DEMC..
cik abang pon macam dah decide je..
tapi kalau ikutkan hati nak ke Ampang Puteri jugak, sebab dah tau memang best..
malangnya memang confirm tak boleh sebab jauh dan mahal.
nasib baik dulu tambah rm500 je..

kat rumah, dah 2 hari ajar/tunjuk irfan "ADIK".
dan bila irfan dok panggil adik, adik, sambil pegang perut terus dapat respon dari dalam.
harap2 irfan faham la adik tu apa ek.. walaupun sebenarnya dia seronok tepuk perut dengan main pusat ummi je.. hahahaha

Thursday, July 21, 2011

kain oh kain..

jam baru 10.35 pagi.
sejak 3,4 hari lepas sampai saat ini, dalam kepala asyik teringat 7 pasang baju tak iron tu.
rasanya dah beranak jadi 10 pasang kot sebab hubby dah basuh baju semalam.
kalau dibiarkan lama lagi akan jadi 20 pulak.
lagi serabut jadinya sebab selagi tak iron bakul tu akan makin penuh, makin penuh..

bila penuh, jadi la macam sabtu lepas, iron sedozen baju kemeja dan kurung sekaligus sampai tido sakit paha, kaki, badan semua.
biar sakit, asalkan puas hati. (nasib baik waktu tu hubby takde sebab dia bising berdiri lama2)

persoalannya, sekarang kat office kan?
yang ko fikir baju kat rumah tu kenapa sab oii!!
buat kerja!

Monday, July 18, 2011

4 bulan lagi..

salam isnin..

pagi ini dirasakan lebih ceria. entah kenapa.
buka blog, sudah nampak berita gembira dan tentunya tentang kehamilan kedua.

tentang diri sendiri?
banyak benda yang difikirkan.
2 malam berturut-turut irfan terjaga dalam jam 2 pagi, dan susah nak lelap semula.
terpusing sana, tonggeng sini.. habis semua ditendangnya..
puas ditepuk, dan akhirnya lena semula setelah mendapat 'ubat'nya..
walaupun susu dah kering (agaknya) tapi irfan masih mahu terutama bila nak tidur..
ada masa, dia terjaga hampir waktu aku perlu bangun untuk bersiap ke pejabat mahukan 'ubat'..
dah bagi, tak mahu lepas dan bila ditarik menangis pulak..
sungguh tak sampai hati.... tapi terpaksa bangun juga kalau tak mahu lambat..

jadi aku mula risau macam mana kalau adik sudah lahir nanti..
irfan, memang tidur di tengah kami sejak bayi.. adik?
nak ajar irfan tidur sendiri, tinggal 4 bulan je lagi dan mungkin aku yang tak mahu ajar kot. adeh!
nampaknya perlu utilize sepenuhnya baby cot irfan yang dah berhabuk tu..
susu pulak? untuk adik semestinya akan bf sepenuhnya macam irfan tapi kalau si abang pon nak juga? jangan berebut sudah la..

banyak lagi yang difikirkan, terutama dengan kemanjaan irfan yang melampau dengan aku.

fikir memang boleh fikir, tapi harapannya semua dipermudahkan.
mana tau, nampak adik je irfan terus berubah jadi independent dan jadi abang yang cool. hahaha
dia siap cakap, "apa la ummi ni.. risau tak tentu pasal je.."
bayangkan budak tak sampai 2 tahun cakap macam tu. pengsan!

Thursday, July 14, 2011

weekend berbau durian

weekend lepas, kami balik kampung. ya setelah 3 bulan tak balik..
niat sebenar nak cari durian sedap! disamping jumpa mak ayah la.. ☺☺


irfan fikir dalam hati - "bila la nak sampai ni ummi!"


berhenti di RnR Sungai Perak, rasanya pukul 1 pagi kot.


cuaca panas. irfan ada cara menyejukkan badan - mandi/main air di tepi rumah. tapi ummi tak boleh. tak aci! hehehe


meraung bila diangkat walaupun kaki tangan dah kecut.

ya, sekarang musim durian gugur bertubi-tubi.
buah teramat banyak. walaupun kami tak ada kebun, tetap dapat makan banyak gila.
durian kampung sebiji seringgit pon ada.
rambutan pon jangan cakap. irfan pertama kali rasa dan sangat suka!

jumpa lagi di lain masa yang buah-buahan sekalian. hahahha

Wednesday, July 13, 2011

Tuesday, July 12, 2011

3 tahun paling indah



teringat masa tu. gua pengantin paling banyak tayang gigi. hahaha
semua gambar tak nampak gigi tak sah. happy sangat la katakan..

abang, it has been a very lovely journey..
semakin indah dengan kehadiran Muhammad Irfan..
walaupun tanpa sambutan meriah, hari ni memang hari paling bersejarah kita..
tak sabar tunggu our ultimate price for this year..
harapnya hidup kita akan lebih ceria..
i love you very very very much, suami tercinta!

Wednesday, July 6, 2011

Friday, July 1, 2011

anak bujang aku



nasib baik kecik lagi.. ☻

krisis pemakanan tamat!

bagus tak, tido pegang robot dan berus gigi.. ☺☺



irfan dah kuat makan sekarang.. yay!
dari pemerhatian 2,3 hari ni, makan nasi habis, minum susu tak main2 dah, suap apa pon tak tolak dah.. alhamdulillah..

tak buat apa pon sebenarnya..
nak kata ubat titis mulut yang doktor bagi tu berkesan, mungkin juga. tapi titik sekali je..
ubat tu untuk jangkitan mulut, maybe tekak kering atau apa2 la..

mungkin Allah perkenankan doa ummi.. yang risau anak takmo makan..
Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Thursday, June 30, 2011

sejam je masa dengan anak?

betul. hanya lebih kurang sejam je dapat main, peluk, cium irfan semalam.
ni semua gara² Transformers - Dark of the Moon tu la..

sampai rumah MIL dah dekat pukul 8 malam.
wayang start pukul 9. lambat kang tak dapat beli popcorn. hehe..
nasib baik irfan behave, dan enjoy tengok bola semalam kata MIL.

taknak kasi review tentang filem, nanti potong stim orang yang belum tengok.
cuma, beberapa point nak kasi:
1) bagi gua pakai spek 3D tu menggangu.
2) tengok transformers 2 dan 3 tak dapat lawan keterujaan maksimum ketika transformers 1.
3) gua masih enjoy dan sangat girang tengok kereta² tu bertukar. rasa macam nak simpan 1.
4) rasa macam tengok grey's anatomy tiba2 bila mamat mcdreamy berlakon cerita robot.
5) shia dan brader² askar tu memang macho. orang kecik macam kita boleh bunuh robot besar tu weh. kagum gak. sebab awal2 mindset kena tolak ciri2 logik dalam cerita macam ni.

nak tengok lagi sekali fikir 2 kali jugak. kesian irfan kena tinggal.. ☻

Tuesday, June 28, 2011

3rd check up

setiap kali pegi check-up, mesti nervous.
teringat masa nak jumpa doktor gigi masa sekolah dulu..

dan kali ni, terkena report card merah.
aduh, banyak perbezaan pregnancy dulu dan sekarang..
dulu, gula tak pernah tinggi. memang NIL je memanjang.
terkejut kali ni merah pulak. apa la benda manis gua makan ni..
untuk bulan seterusnya, terpaksa la control makan atau lebih tepat control kemanisan.
gua syak ni semua gara2 melantak marshmallow banyak sangat.

perbezaan lain, sekarang sesekali gua rasa semput, penat sangat.
tengah duduk pon penat. macam baru lepas jogging.
doktor cakap, mungkin sebab gap pregnancy agak dekat, peningkatan umur & cabaran menjaga budak lasak menyumbang..

dan bila scan, doktor cakap uri kat bawah.
huwaa!! RISAU!
walaupun hanya jangan buat kerja berat, nanti eventually uri akan naik (kata doktor)..
risau jugak, sebab ada kawan baru keguguran akibat uri di bawah..
nauzubillah.. sab, tolong jangan fikir bukan², nanti kang pressure yang naik pulak!

gambar scan bukan main banyak.
dulu setiap kali scan dapat sekeping je, skarang sampai 4! hehe..
alhamdulillah, yang lain nampak ok.
dan mungkin, akan dapat muhammad i lagi sorang. ☺☺☺


Monday, June 27, 2011

krisis pemakanan

hari, dimulai dengan kebasahan akibat hujan lebat.
sampai pejabat, terus meluru ke toilet utk keringkan lengan baju.
sungguh berjasa pengering tangan tu.. ☺
tapi tepuk tangan utk diri sendiri sebab gagah takmau pakai baju hujan.
konon dapat predict hujan tak lebat. padan muka!

bukan nak cerita pasal baju basah.

nak cerita tentang episod takmau makan si irfan.
rasa macam dah lama sangat tak tengok dia makan nasi dengan berselera.
takkan tak rasa lapar wahai anakku?
kalau paksa makan, bermaksud sumbat jugak dalam mulut terpaksa la cuci muntah.
semuanya geleng, kunci mulut rapat.

yang masuk kategori ok dan boleh sumbat dalam mulut hanya:
i) buah - pisang, tembikai, betik, jagung, anggur.
ii) biskut kecik bentuk ikan.
iii) jajan - sumi, coklat
iv) ikan dori
v) telur

rasanya ini saja. cuba tengok, langsung takde makanan solid.
walaupun ok, kebanyakannya makan ala kadar je.
yang bersungguh makan cuma buah.

aduh, sungguh tak senang hati dibuatnya..

Friday, June 24, 2011

bukan kisah anak

kalau ber-blog mesti cerita pasal anak sampai terlupa sebelum ada anak dulu macam mana gaya penulisan..
cerita tentang diri sendiri bagaikan langsung tak menarik utk dikongsi..
tapi hari ni ingin cerita tentang diri sendiri, walaupun jenuh fikirkan isi kandungan..

jun dah semakin ke penghujung..
baru mulai sekarang terasa sedikit kesempitan.. dari segi kewangan tentunya..
sejak ada rumah sendiri, sudah diramalkan kami perlu lebih berjimat..
tapi alhamdulillah dari awal tahun kewangan masih selesa dengan adanya bonus dan sedikit duit tambahan hasil prestasi tahun lepas..
dengan gaji terbaru, selepas ditolak semua.. risau juga..
kalau diikutkan tentunya cukup, cuma tak boleh lagi berbelanja tanpa kawalan..
yang mana sebelum ni, memang tak ada kawalan langsung! haih..
macam mana agaknya raya tahun ini?
semuanya kena downgrade, tak kira baju, kuih raya, duit raya..
betullah orang kata, setahun dua pertama mesti parah sementara nak biasa..

tentang rumah, hanya grill yang belum dipasang.
itu pun hanya tingkap ruang tamu..
tak tau bila nak pasang agaknya, sebab belum survey dan weekend asyik tak ada di rumah..
niat nak bela ikan juga dibatalkan.
sebabnya, kata hubby kesian ikan tu tak bebas. dan tiba² minat tu hilang..

tentang baby baru, langsung tak buat persiapan.
satu sebabnya, lambat lagi duedate dan banyak barang abang irfan masih boleh guna.
cuma asyik terfikir macam mana nak tidur berempat.
anak manja sorang tu tak pernah tidur berasingan..
barang yang penting untuk beli tentunya bajudan seluar maternity.
dulu hanya ada beberapa helai, maklum la perut tak besar jadi masih boleh pakai baju kurung.
kali ni, cepat pulak besar perut. untuk mengelakkan hari² pakai baju sama, kena la beli tambah.
harapannya, banyak lah sale besar-besaran.. jimat tu mesti jugak!

Wednesday, June 22, 2011

need a new recipe!

irfan tak mau makan!

sungguh... buat ummi risau.
semalam terpaksa EL sebab irfan demam.
malam muntah2.. habis keluar semua makanan yang tak seberapa dalam perut tu.

pagi ni, demam dah takde..
tapi MIL cerita, pagi tak mau makan, tak mau susu, semua reject.
tengahari, bubur biasa reject.
nasib baik ada ikan dori. nak ikan tu aje.

sungguh mencabar acara bagi dia makan sejak kebelakangan ni.
mungkin tekak pahit utk makan, atau mungkin dah boring menu yang hampir sama.
ok encik google.. tolong berikan resipi menarik untuk gua. ☻☻

Friday, June 17, 2011

3!



serius tak perasan.
apatah lagi nak plan apa²..
dah mula runsing la pikir plan ni. adeh!

kemahiran bersosial

irfan dengan manja memang sinonim.
dia cucu pertama, untuk 2-2 family.
opah jaga pulak tu..

jadi aku rasa social skill dia kurang..
tak bergaul sangat dengan rakan sebaya..
jumpa kawan2 pon sekali sekala, waktu kenduri je selalunya..

waktu ke johor hari tu, ada 2 orang kawan dia..
sorang muda sebulan, sorang lagi muda 7 bulan.
memang setiap masa aku kena jaga tangan dia tu. suka tampar orang la!
waktu ke pahang last week pulak, ada 3 kawan lain..
tapi tak tampar menampar pulak.. asyik nak bercakap, bercerita aje..
tak main pon dengan member² tu..

risau part mencederakan kawan tu.
mesti mak budak tu bengang dengan anak aku. hahaha.
sebab tu aku sentiasa berjaga-jaga.

harapnya, bila adik dah lahir irfan akan ada kawan dan akan lebih pandai berkawan.
jangan dia penyek adik sudah.. ☻☻

Thursday, June 16, 2011

cerita hari ini..

hari bergerak sangat pantas.
minggu bertukar minggu, sekarang dah pertengahan june.

baby juga cepat membesar.
tengok ticker tu, dah 4 bulan setengah.
baby bump dah nampak. lebih cepat dari dulu.
dah rasa baby kick. pun lebih cepat dari dulu.

tak sabar tunggu next appointment sebab ummi dah buat benda bahaya. hehe..

sebab earthquake kat Sumatera hari tu, kat pejabat pon rasa.
2 kali gegar, semua kena turun selamatkan diri kalau2 bangunan dah tak selamat.
jadi mak dengan gagahnya turun tangga. dari tingkat 13!
campur level M, UG lagi.. adeh!

dah lepas 2 hari, sakit peha dan betis dah kurang sikit.
tapi alhamdulillah, selain kaki takde tempat lain yang sakit.
insyaallah, takmau buat benda bahaya lagi..

model FZ = fazura

Thursday, June 2, 2011

slim is good, right?


Betul la, ke-tembam-an dah hilang..

june

tup-tup dah bulan june..
mulai june ni gua berazam nak jadi lebih cool, atau kata lain sejuk ibarat air kosong dalam gelas lutsinar yang penuh dengan air batu. wahh gitu!
sebelum ni senang sangat snap! walaupun tak selalu, tapi agak memenatkan..
jadi, azam dimulakan!

esok dan isnin cuti. yay!
esok jugak kami akan ke johor - jb, batu pahat, segamat.
ahad baru balik.. teringin nak terus ke singapore, jenguk Universal Studio tapi macam tak sempat.. maybe lain kali.. lagipun belum buat passport untuk irfan..

tentang trip kali ni, risau banyak perkara:
1) belum mahir handle botol susu, termos, etc.
2) makanan si kecik. sebab rasanya kalau bagi makanan lain selain bubur macam dia tak kenyang. perasaan kot.. lagipun ramai tegur irfan makin kurus.. kena tembamkan balik ni!
3) tak pasti jarak antara semua tempat tu, kalau jauh dan budak meragam dalam kereta.. adui!!

Monday, May 30, 2011

hasil bulian ummi..

ini bukan gaya ge-gurl la irfan.. tapi hiphop!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...