Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, September 26, 2008

raya oh raya..

tinggal bape hari lagi nak raya..
raya pertama kat kampung aku dulu!! yay!!
nasib baik.. kalo tak sure meraung, ratu air mata ni bukan bole..
tgh malam ni dalam kol 1 ke 2 pagi ke akan bertolak ke Sungai Petani..
tanah tumpah darahku..
harap2 tak jam..

nota bawah skali:

mak!! tunggu cek balik..
adik2 ku sekalian, tolong jangan pau kaklong.. pau abg amir skali key!

Y^.^Y

happy birthday september..

mlm tu plan dgn rakyat seramai 12 org mao buka puasa kat sini:



tapi malangnya tempat ni bukan jenis bole book..
masa nak dekat berbuka tu mmg jangan harap bole masuk, org beratur gile panjang..
so kitorang pon beli air dan lepak kat taman sementara nak berbuka..
azan je, tros minum air dan sepantas kilat p menunaikan kewajipan..
maklum la, klcc kan.. org sure ramai..

pastu keinginan nak makan kat restoran tu mesti ditunaikan..
beratur punya beratur.. tunggu punya tunggu..
last2 dapat jugak seat..
perut dah masuk angin, kepala pon weng semacam..
tolong.. aku perlukan makanan!!

last2.. inilah menu kitorang.. tada!!



dan kaka punya..


plan berbuka ni sebenarnya nak celebrate besdey aku, yg kebetulan sama ngan member lagi sorang..
dan skali dgn member lain yg jugak lahir pada bulan september..
bila dorg bgtau pelayan kitorang tgh celebrate, tetiba dtg menu bawah ni, beserta nyanyian sepenuh hati lagu happy birthday oleh staf2 chilis.. hehehe.. cayalah!!
tp kek kecik ni kena share 12 orang.. cane tu?? ehhheehe

Thursday, September 25, 2008

Tarikh daku dilahirkan

Sudah suku abad aku hidup..
Apa ek yg aku dah accomplish stakat ni..
Hemm...

*to have the best husband in the world, that's the best accomplishment for me!!

*wink* *wink*

Wednesday, September 24, 2008

Tukar angin.. mesti best!

gua rasa dah tau la punca kenapa meter kerajinan gua nak buat keje jatuh merudum..
macam saham company yg tak naik²..
macam otromen punya lampu yg bekelip-kelip..
macam enset takde bateri..
macam senja dimana mentari semakin menghilang.. (ewah!)

maybe dulu² gua dah set mind, kena tukar dept bila cukup 2 taon..
sifu gua gak yg ajar camtu..
opis ni dah ilang keindahan..
sinar FM dah ilang, sebaik saja gua jejak kaki kat floor ni..
buat keje separuh hati je.. so result dia pon paham² je la..

gua pelik jugak, mungkin org² zaman sekarang ni, sentiasa mahukan perubahan..
macam situasi politik skarang la lebey kurang..
org skarang dah makin pandai demand..
kalo tgk contoh mak gua, dia rilek je buat keje yg sama bertaon-taon..
baru² ni je naik pangkat tp keje still sama..

so macam mana dgn masalah gua ni..
gua mmg dah jadi petak skang neh.. buat keje yg sama mmg bole buat gua biol..
tp nak pindah ke mana? kena ada target tu..
takut gak kuar mulut harimau masok mulut naga..
atau gua perlu pikir cara camana nak jadikan keje ni interesting??
masalahnya gua malas nak pikir!! hahahaha
buntu beb, buntu!!

kalau berterusan tak produktif camni.. apa la nak jadi..

*ya Allah, tolong berikan petunjuk padaku.. Amin..

Cewi buat kuih raya..

Itulah gua..
masa bujang, buat gak kuih tu pon mak paksa..
hhehe.. tak la paksa pon, tp jalankan tanggungjawab sebagai anak yg berdedikasi..
walaupun tak dok ngan family, bila blk nak raya tu akan buat la kuih wajib umah tu..

skarang dah tak bujang lagi
mmg gile cewi beb, sbb buat benda baru
contoh benda baru yg gua jakun sgt tu adalah dlm bidang masakan

masak bagi gua lepas 2 bulan lebih ni bukan benda yg horror lagi
dulu mmg gua nebes setiap kali diberi tugasan tu..
cuak je takot ada yg keracunan samp bebuih mulut..
tp kini tidak lagi..
masak mmg selamba bomba.. hahaha
disamping mencuba resepi online, gua juga ada resipi hentam keromo yg agak sukses juga..
maknanya daya imaginasi gua makin meningkat la kot.. masak ikut logik org kata..

dikala ramadhan dah hampir habis ni..
dikala lagu raya makin kerap berkumandang..
dikala mak gua pon dah tanya bila nak balik kampung..
gua rasa adalah kemestian mencuba utk buat kuih raya yg tak penah try sebelum ni pula..
walaupun nk cari bahan susah sket (tesco asyik abeh stok)..
skarg ni tiap malam kena buat la.. takot tak smpt nnt, xleh nak tayang hasil kerja kt kampong..

so dgn suksesnya 1 jenis kuih gua buat semalam..
pergh.. dgn mendapat pujian dr kaka.. gua mmg makin teruja..
kat opis pon dok pikir nak blk.. (nak buat kuih.. nak buat kuih..)
tp yg magisnya, gua buat hari sabtu lps rasa lain, yg buat semlm rasa lain pulak..
hentam la.. mungkin faktor hari cuti dan hari kerja membuatkan hasil kerja makin baik (tah hape²!)

nota bawah skali: apa lagi, mai la open house gua nnt kalo mao rasa.. Y^.^Y

Monday, September 22, 2008

dem!!!!!!!!!!!!

Why i never thought of this before!!!!!!!!!!
Kan dah melepas lagi.. ya rabbi............ lembap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kan dah kene tunggu ramadhan taon depan......... isk!!!!!!!!!!!!!!
tu pon kalo umor panjang.........
emo neh!!!!!!!!!!!

*padan muka aku!

sangka baik je, gerenti aman..

Manusia hari ini suka bersangka-sangka
Ada sangkaan baik...
Ada sangkaan buruk

Orang beribadah
disangka riak

Orang yang relax
disangka malas

Orang yang pakai baju baru
disangka menunjuk

Orang yang pakai baju buruk
disangka zuhud (hina)

Orang makan banyak
disangka pelahap

Orang makan sikit
disangka kedekut

Orang baik
disangka buruk

Orang buruk
disangka baik

Orang senyum
disangka mengejek

Orang masam
disangka merajuk

Orang bermuzakarah
disangka mengumpat

Orang diam
disangka sombong

Orang menawan
disangka pakai susuk

Orang nampak ceria
disangka membela

mana tahu
yang diam itu kerana berzikir kepada Allah

mana tahu
yang senyum itu kerana bersedekah

mana tahu
yang masam itu kerana mengenangkan dosa

mana tahu
yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya

mana tahu
yang ceria itu kerana cergas cerdasnya

**jadi, janganlah kita berburuk sangka..

“Tegakkan Islam dalam diri kamu.. nescaya Islam akan tertegak diatas bumi kamu”
Imam Al-Syahid Hassan Al- Banna.

Friday, September 19, 2008

****ada yg tak kena..

Aku penat..
Penat badan dan penat otak..
Terasa kehidupan kurang bermakna, jika hari-hari dilalui begini..
Mungkin aku perlu buat sesuatu utk mengubahnya..

Tapi apa???

Thursday, September 18, 2008

Riwayat pemandu motosikal..

Dah lama gua pikir nak cite pasal ni.. Tp tak start².. nape tah..
Kini kitorang pya pengangkutan utama ke pejabat -- sebiji Honda Ex5..

Kelebihan naik moto;
1) Minyak save
2) Bole mencelah
3) Nak p opis, takyah kuar awal.. Kejap je samp..
4) Bole mengeratkan hubungan ngan pemandu.. (haha!)
5) Jam free.. (cam sama ngan point 2, takpe la..)
6) Ada peluang dpt title minah rempit (tah hape²!)

Kekurangan naik moto;
1) Lebih terdedah kepada bahaya
2) Lebih terdedah kepada hujan
3) Lebih terdedah kepada road-block

Kesimpulannya, naik moto mmg sangat terdedah.. Ikut pengalaman gua la, yg paling ngeri part kat highway pastu lori kat seblah.. Ngeri siot tgk tayar dier.. Mengucap je gua..
Skarg ni, dah la baru dpt brita member kitorang accident samp patah bahu..
Tambah lagi kadar kecuakkan gua tu.. Macam biasa, kete yg langgar tu lari la.. dia guna konsep Touch & Go..
Kalo ujan lak, mmg gua teringat dialog Que Haidar dlm KL Menjerit 1.. "Macam ni la nasib penunggang motosikal, kalau jam kita lepas, kalau hujan.. sendiri mao ingat la!" (gua olah semula ikut sedap mulut..)

Tapi dari segi kebaikan, pagi² odw nak p opis tu syok la sbb bole melepasi deretan kete² yg sesak gile tak hengat kat jalan² utama KL neh..
Dari observation gua, 90% kete atas jalan pagi² seme hanya ada sorg didlmnya.. Cuba bayangkan kalo seme penduduk KL ni ada kete sorang sebijik, pastu seme kuar pada masa yg sama.. bole begerak ke??
So kitorang diantara manusia yg berusaha mengelak keadaan tu.. tp pg keje je la.. kuar time lain kete kuarkan ar dari frame.. hehe..

Lagi 1, sementara gua masih kurus bole la naik moto.. Nanti kalo dah gumok takleh.. (hahaha)
Lagi observation gua.. penunggang moto ni sebenarnya perlu ada skill yg hebat..
Ingat senang nak cilok gua, gua cilok lu? Tambah time jam padat gile, kete besimpang siur..
Kaka mmg hebat skill tu.. dia ada sikit darah rempit dalam badan..
Samp ada sorg bos kat opis ni pelik cane kitorang leh samp dlm 20 minit je dr umah.. dia pon dekat umah kitorng tp dia amik masa 40 minit.. maknanya dia tak cukup kadar rempit dlm badan la tu..

So, kesimpulannya naik kete ke moto ke kene bertimbang rasa atas jalan tol tak..
Kalo tgh traffic light ke, kalo bole kete jgn la dok tgh², lane kanan bukan lane kiri pon bukan..
kene bagi can kat kawan² yg terdedah pada segalanya ni..

p/s: Kaka ada kata nak beli moto baru, yg lagi laju dr Ex5.. Gulp!! (cuak gak neh..)

Wednesday, September 17, 2008

Ape cite?


Tgh tgk² gambar dlm enset, nampak la gambar adik² gua yg terchenta..
Gambar tu amik masa malam merdeka..
Kat kampung kan, boring taktau nak buat pe..
Adik gua ckp biasa ramai mat rempit mlm² merdeka ni..
So, kitorang pon angkut 2 adik paling kecik p ke tempat kejadian..
Kitorang lepak mamak la, mana lagi..
Tgk macam takde bende je, tp mmg ramai pon mat motor besidai tepi jln..
Cam tgh tunggu pertunjukan stunt berani mati kot..
Tetiba masa tgh lepak tu dtg la segerombolan kanak².. (Kira kategori kanak² la sbb seme budak kecik.. paling besar pon form 1, form 2 je kot..)
Seme geng beskal, ronda² tgh malam sambil bawak bendera.. (Ala, dlm tv pon penah tunjuk aksi dorang ni..)
Dalam hati gua sikit risau, mak bapak dorg ni tau ke?
Kuar lewat², ada yg tak pakai baju, dgn slambe isap rokok..
Kecik lagi semenye.. bila gua pandang muka gila kerek..
Bangga la tu kunun.. adoi, apa nak jadi la.. Dorang ni paham ke tak makna merdeka tu?
So, gua sebagai kakak yg berkaliber, pesan kat adik² gua..
"Adik jgn jadi camtu tau.." (Sebahagian dialog ceramah gua ar..)
Yg best, Aiman tak kesah kata.. "Betoi kaklong, isap rokok cepat mati kan??"
Hahahaha.. Gua pon pandang abg ipar dier.. (Tak reti² nak benti??) ☺☻

Tuesday, September 16, 2008

Cilok banner ek..


Hihi.. sekadar iklan di kala boring..
Tgh tunggu download abeh lama sangat kan..
Takde keje tahap tertinggi dah neh.. ☻♥

Lepak umah best woo...

Gua ni rupanya mmg kaki lepak umah.. ingatkan sindrom tu terjadi kalo balik umah bonda je..

Kalo dulu, time berchenta mmg nak je kuar..
Kadang² takde idea pon nak p mana, tp still nak ajak 'kaka' kuar..
Paling takde sgt pon buat alasan tingin nak makan nasi kandaq.. so bole la ajak kaka lepak Pelita.. (peberet gua..)

Tp skarg ni, mana dia pegi gua malas gileeee nak ikut..
Penyakit kuat tido gua pon dah mai balik.. Malam baru kol 8, tp gua dah nguap tahap takleh stop..
So, selalunya gua memilih utk layan bantal @ layan tv dari menemani kaka kuar..
Kdg2 gua pikir gua terlalu mementingkan tido..
Tp kalo tak cukup tido, dtg keje mmg gile lemau.. So cane?

Semalam gua kuatkan tekad dan semangat, ikut kaka pegi lepak NZ ngan sekutu² sekalian..
Jam 12.30 br gerak balik umah..
Samp je umah, 5 minit kemudian gua tros tido sbb kang kol 4 lebih nak bangun masak sahur..
Cuba kira bape jam je tu.. Adoi..
Hasilnya, hari ni kat opis mata layu nak mampos.. hehehe

So gua amik keputusan, bulan Ramadhan ni takyah ikut kuar kecuali weekend..
Bulan tak posa, insyaAllah ikut.. heheheh (mst kaka tak caya..) ♥♥♥

Monday, September 15, 2008

Sabar lagi sabrina..

Ish.. di pagi isnin nan indah ni.. aku berazam nak buang segala virus malas dlm diri..
nak buat keje ni......... Ya Allah, kuatkanlah imanku ini..

Macam title tu kan.. nama aku ada kaitan dgn kesabaran..
Tp kadang2.. aku struggle sikit dalam bab² ni.. nape la cepat bengang sangat..
Tp dalam hati je la.. Tp kadang² tergambar gak kat muka..
Maklum la, spesis susah sorok perasaan ni kan.. mmg slalu kantoi ar..

Seblum ni aku ada cite pasal orang² yg suka cakap pakai speaker kan..
Hari ni jadi bende lebey kurang la.. Tp ni jenis yg suka cite benda sama over and over and over and over again!!!!!
Lps sorang, sorang lagi dia story bende tu..
Call after call after call..
Aku dengar la sbb jarak dgn tempat kejadian gile dekat.. Adoiyai!!!
Cam biasa, aku bersyukur manusia mencipta alat pekup telinga itu..
Fuhhh........

Saturday, September 13, 2008

Cuba teka sapa neh?

2 bulan berikutnya baru dpt gambar ni..
adoi.. tp takpe.. penantianku berbaloi!!

Friday, September 12, 2008

Daku kuciwa!!

Kalau usaha tak berjaya.. apa korang akan buat?

A. Cuba lagi
B. Give-up je la!
C. Tak kisah la..
D. Semua tak..

Hem.. Jawapan aku, harap2 nnt tak kuciwa lagi..

Thursday, September 11, 2008

Sabaq........

Bulan posa ni kena jaga kelakuan + banyak bersabaq kan..
Tp aku rasa nak mencarut ni!!!!!!!!! Cane??????????????????????????

Wednesday, September 10, 2008

Mendung..

Mendung bukan hanya pada cuaca..
Ada ketikanya hati ini juga mendung..
Aku yg melihat juga merasa kesedihan itu..
Inikan pula mereka yg menanggungnya..
Sabarlah.. Moga cahaya akan terbit bila mendung itu berlalu pergi..

Monday, September 8, 2008

Kenapa semua org ckp guna volume max ni??

Bulan puasa, aku nak kurangkan dengar lagu2 yg lagha..
kena byk dengar bacaan ayat-ayat suci..
so, aku dah tak dgr headphone dah.. pc² jiran ada yg bukak ngaji..
sejuk telinga dgr..

tapi............

ada ketikanya makhluk Allah disekeliling ni nak share cite dorg ngan aku..
mak ai, aku tak tanya nape nak kasi aku dgr..
kuat sungguh.. tetiba hati jadi panas..
kebetulan skali skala mmg si speaker ada dtg sini..
ish, aku ngamuk kang masalah lak..
so takde cara len aku pekup la gak headphone tu kt telinga..
layan je lagu kejap..
dorang blah nnt dgr ngaji balik..
camana pon, headphone jd penyelamat lagi.. ♥♥♥

Result tugas penting dan mencabar aku..

Menu semalam --> ayam masak lemak ngan ikan siakap stim..
Mcm senang kan?? So gua rilek2, start masak lambat..
Last² jadi chaotic gile! Gile time cite Upin & Ipin dah on-air tu lauk lom siap!!
Mmg tensen beb!! Kesian adik ipar 2 org..

Tp hasilnya ok ar!! Tekak gua rasa sedap je..
2-2 lauk tu baru first time masak.. (caya tak??)
So gua bangga dengan diri sendiri.. hahahaha

Tp tetiba gua tingat kata² dari sapa tah..
Skang kalo masak tak ikut tekak gua dah.. kena ikut tekak suami..
Tah la, nampak dia makan tambah je..
Dan katanya ikan stim sedap.. hehehhe.. Lega..................

* Lepas ni kena beli periuk kukus la.. sedap kanz......... huuhuhuhu

Sunday, September 7, 2008

Tugas penting dan mencabar!!

Hari ke-7 puasa, umah mertua..
Ramai takde sbb anta adik ipar ke asrama..
Yg tinggal aku, hubby + beberapa org adik dia..
Maknanya ape?? Gua kene masak makanan berbuka ari ni!!
Apa yg masalah sgt?? Selalu pon gua tgk resipi gak..
Masalahnya sudah semestinya pressure beb!
Selalu masak kt umah sendiri, 2 mulut je nak makan..
In case tak sedap ke, apa2 kurang ke tak byk mulut yg rasa..
Kali ni?? Huwaaaaa... Kang mak balik mesti tanya, along masak sedap tak?
Gulp!!!

So, apa resipi ari ni?
Ikan siakap stim?
Ayam lak nak masak ape?
Sayur ada kailan..

Ok, sedap ke tak nantikan entri gua esok key!

Thursday, September 4, 2008

Puasa apa cite??

Hari dah masok hari ke-4 puasa.. tp aku belom cite apa2 lagi pasal bulan mulia ni ek..
Hem.. taon ni best.. almaklumla taon pertama kan..
First puasa ari tu kitorang kt kampong.. pergh.. layan gile puasa ngan family..
Time buka puasa mana makan kat meja makan, lepak bawah je lapik ngan paper..
Duduk keliling ngan pinggan sebijik sorg.. taon ni ada ahli keluarga baru plak tu, mmg meriah la!

Tp setakat 2 hari je boley stay kampong.. hari berikutnya dah balik kl..
Huwaaaaaa...

Bila kat kl ni, berdua je la ngan abg.. takpon weeken balik umah mertua..
Nasib aku la kampong jauh, nak buat cane..
Stakat ni lom sempat lagi nak masak juadah berbuka..
Balik keje kalo rempit smpt ar kot.. tp kalo naik kete agak2 dah nak azan br samp cane nak masak..
Tp azam misti mao masak ar.. dah byk resipi amik neh!
hehehehehe..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...