Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, December 24, 2008

Tangan macam makin kronik.. cane ni..

Samp click mouse guna ibu jari.. apa cita ni..
Pastu terasa denyut samp lengan..
Hadoi.....

*mungkin cuti lama ni akan memulihkan mental dan fizikal*
*tapi kalo balik kampong pon buat keje??*

tag saya yang pertama

saya telah di tag oleh ayumi.

tag ini bertajuk, 16 perkara rawak.

syarat dan peraturannya adalah;

1. apabila telah terpilih dengan malangnya, silalah menulis 16 perkara rawak sama ada tentang fakta, perangai tak senonoh, ataupun hala tuju hidup anda.
2. silalah hasut 16 orang lain untuk melakukan perkara ini.
3. sila tanda manusia yang telah menanda anda diperingkat awal.
4. ketahuilah, jika anda terpilih ia adalah kerana anda juga manusia biasa yang perlukan perhatian dan kasih sayang yang secukupnya ketika bayi.

.........................................................................

1. saya kipas susah mati faizal tahir. harap maklum.

2. walaupun saya tau husband saya pening dengan sifat fanatik itu, saya tidak peduli!! hihihi..

3. dulu saya tak suka Star LRT. sangat confusing!! tapi sekarang tidak lagi..

4. sangat gemar makan nasi kandaq. (oghang utagha kanz..) bila sebut saja sudah lapar tiba², oh no!!

5. kegemaran lain, karoke!! pantang dengar ada pertandingan sangat gedik nak masuk. pernah menang dulu. sudah lama. tapi kini saya menurut perintah suami. suara aurat. ☻

6. ratu air mata.

7. sangat seram + takut dengar lagu dari penjara, yg femes dlm youtube tu.. tak tau kenapa..

8. kalau tak jumpa faizal tahir, cakap pong pang pong pang. tapi bila ada depan mata terus jadi gagap, malu, pilu! bila dah berlalu, baru menyesal tak sudah. sangat hampeh!

9. sangat buta arah. jangan tanya jalan pada saya.. sungguh tidak ingat!

10. tak reti bawak kete manual. auto pon loqlaq, manual apatah lagi..

11. anak pertama dalam keluarga. sedih skarang sbb tinggal jauh dari keluarga.

12. tidak suka (ke takut sebenarnya..) dengan cerita² tahyul/seram/ganaz tahap gaban. sebab saya pencinta keamanan.

13. perangai tak senonoh saya - liat/malas mandi.. huhu!! air perlu dijimatkan..

14. ingin lihat britney spears jadi 'orang' semula dan lindsay lohan keluar dari kancah lesbonisme..

15. dah lama tak tgk cite hindustan.. hem.. kena tgk segera neh. bila tonton adegan menari-nari atas gunung tu rasa seperti dalam dunia khayalan saya.

16. teringin nak pakai contact lens kaler kali.. tp tidak mendapat keizinan.. huhu!

.........................................................................

16 orang yg dihasut:

1. adah
2. adah
3. adah
4. adah
5. zati
6. zati
7. zati
8. zati
9. kak ayu
10. kak ayu
11. kak ayu
12. kak ayu
13. nazirah
14. mommyloveu
15. liepan
16. kelambu

Nota kaki: Cukup, 16 dah! ☻

Rasa dilamun cinta? v2

Ini semua adah punya angkara.. hahahaha..
Aku ceritakan pada kaka tentang coklat ceri..
Yg aku terima -- ketawa tahap dewa!
Yg bestnya aku dapat ciuman di pipi dan dahi..
Katanya.. alahai... tak cukup kasih sayang ke..

Maka, aku kasi sebiji utk dirasa..

Aku tanya, betul tak? rasa tak??
Katanya, tak rasa in love, tapi rasa mao make love..

Hahahahhahahahahaha

Lelaki..

Tuesday, December 23, 2008

Rasa dilamun cinta?

Baru rasa coklat yg tak pernah dirasa sebelum ini..

Sedap!

Sebab utama haruslah kerana free, orang kasi (adah, thanks..)

Tak tahan tu, adah kata.. "Sedapnya.. rasa dilamun cinta.."

Aku pon apa lagi, nak rasa.. nak rasa..

Akhirnya aku setuju.. ♥♥♥

Kawan², rasa cherry sama dengan rasa dilamun cinta.. Sungguh!!!

Mood rajin.. mood rajin.. jangan lari..

Yatta!!!
(Sambil mengangkat tangan ke udara, cuma dengan mata yang tidak sepet dan tangan digawangkan mengikut rentak lagu Don't Stop The Music...)

Idea mencurah-curah ibarat empangan pecah..
Saya dengan yakin dan positifnya.. K-Bank udah siap!!!!!!!!

Sangat gembira.. *wink* *wink*
Sangat jarang saya siapkan kerja jika tidak dihambat deadline..

Hoyehhh!!!

Perihal filem..

Di-ambang cuti.. memang gua jadi malas.. mmg patut bos mengaruk..

Macam ulasan pro kelambu terhadap Cicakman 2 dan Histeria..

i)saya setuju pendapat anda ttg cite Yusry tu (sambil angkat tangan)

ii)oleh kerana anda kata Histeria best dan ganaz dan berbaloi menonton di panggung, gua amik keputusan utk tidak pergi mononton. Terus terang gua mmg "berani" sangat kalo bab2 ganaz dan seram ni.. so baik takyah.. sesapa yg dah tgk, cite kat gua pleaseeee...

Semalam kol 9 baru balik dari ofis.. menunggu kaka habis kerja, dan menjadi sangat penyabar hendaknya..

Jadi habislah sehelai filem ditonton iaitu MADE.OF.HONOR. "Deliciously romantic, a wonderful funny date movie that is both irresistible and charming". (quote - Paul Fisher, Dark Horizons)



Mmg cite ni menepati ciri² "filem pompuan" la.. jenis yg kompom kaka boring kalo tengok, sampai berdengkur-dengkur tidonya..

Jalan cerita mudah, seorang lelaki yg playboy akhirnya sedar, best pren depan mata yg dia cinta.. Yg buat complicated tu, time sedar tu awek tersebut sedang plan mao kawin sudeh dan mao mamat ni jadi dia punya made of honor.

Menarik:

1) Mamat ni bersungguh nak dapatkan awek ni. Belajar dengan maha tekun, ilmu² sebagai made of honor dgn visi nan satu -- steal the bride!

2) Mendapat sokongan padu rakan² bliau.. siap tolong bungkuskan wedding gift sampai ada sorang kawan tu dia kata dia punya sperm sedang mati satu persatu sbb buat benda yg terlalu girly.. ahhaha..

3) Siap teman masa awek tu nak beli baju tido utk first night.. Gila!!

Tapi mmg dari awal tau last² akan dapat.. Klise.. hadiah yg dia dapat sbb curi pengantin pompuan, seketul penumbuk dari pengantin lelaki yg melepas.. apadehal.. janji last² dapat.. ☻☻

Monday, December 22, 2008

Carpal Tunnel Syndrome (akhirnya..)

Ada entri dulu² aku kata nak tulis entri pasal Karpal Sindrom ni.. Tapi biasa la malas nak baca benda yg bukan hiburan.. hahaha.. standed..

Skarang ni rajin tetiba sbb buhsan tunggu kaka..Kompom lambat balik ari ni.. Biasa la, aku lebih rela tulis blog dari buat keje.. (K-bank la apa lagi..)

Jari aku mmg sakit sejak tak ingat bila..
Jari telunjuk.. yg selalu guna utk click mouse..
Dah urut² sendiri, suruh kaka urut.. tapi still sakit.. atau lebih tepat.. lenguh..
So macam risau la skarang.. Apa yg tak kena ni..Sampai kena tukar guna jari tengah pulak nak tekan mouse tu..

Carpal tunnel syndrome (CTS);

It’s the result of overworking your hands performing repetitive (motion) task all day long. Eventually, the stress and strain of constantly doing the same thing with your hands causes the (9) tendons that run through the carpal tunnel your wrist into your hand to become swollen.

Swelling of tendons (swollen tenosynovium) from overuse puts pressure on the median nerve resulting in tingling and numbness in your thumb, index and middle fingers.

Symptoms:

Many people that have carpal tunnel syndrome have gradually increasing symptoms over time. The first symptoms of CTS may appear when sleeping and typically include numbness and paresthesia (a burning and tingling sensation) in the thumb, index, and middle fingers, although some patients may experience symptoms in the palm as well.

These symptoms appear at night because we tend to bend our wrists when we sleep, which further compresses the carpal tunnel.

Patients may note that they "drop things". It is unclear if carpal tunnel syndrome creates problems holding things, but it does increase sweating, which decreases friction between an object and the skin.

In early stages of CTS individuals often mistakenly blame the tingling and numbness on restricted blood circulation. They may also be at ease and accepting of the symptoms and believe their hands are simply “falling asleep”. In chronic cases, there may be wasting of the thenar muscles (the body of muscles which are connected to the thumb), weakness of palmar abduction of the thumb (difficulty bringing the thumb away from the hand).

Unless numbness or paresthesia are among the predominant symptoms, it is unlikely the symptoms are primarily caused by carpal tunnel syndrome. In effect, pain of any type, location, or severity with the absence of significant numbness or paresthesia is not likely to fall under this diagnosis.

Prevention:

Current best evidence suggests that carpal tunnel syndrome is an inherent, structural disease determined primarily by one's genes. Therefore, carpal tunnel syndrome is probably not preventable.

Take frequent breaks from repetitive movement such as computer keyboard usage or use of browser based games that encourage the user for excessive finger movement.

Reduce your force and relax your grip. Most people use more force than needed to perform many tasks involving the hands. If your work involves a cash register, for instance, hit the keys softly. For prolonged handwriting, use a big pen with an oversized, soft grip adapter and free-flowing ink. This way you won't have to grip the pen tightly or press as hard on the paper.

Take frequent breaks. Every 15 to 20 minutes give your hands and wrists a break by gently stretching and bending them. Alternate tasks when possible. If you use equipment that vibrates or that requires you to exert a great amount of force, taking breaks is even more important.

Watch your form. Avoid bending your wrist all the way up or down. A relaxed middle position is best. If you use a keyboard, keep it at elbow height or slightly lower.

Improve your posture. Incorrect posture can cause your shoulders to roll forward. When your shoulders are in this position, your neck and shoulder muscles are shortened, compressing nerves in your neck. This can affect your wrists, fingers and hands.

Keep your hands warm. You're more likely to develop hand pain and stiffness if you work in a cold environment. If you can't control the temperature at work, put on fingerless gloves that keep your hands and wrists warm.

Nota kaki:

Adus.. takut pulak baca ni.. sebelum ni nampak mcm sgt teknikal artikel ni.. tapi sbb rasa macam ada simptom² tu tetiba jadi paham semua..

Huwaaaaaaaaaaaaaa.............

Menunggu pulang..

Sudah jam berapa.. kaka belum bagi signal mau pulang..
Pulang nanti, seperti biasa geng Tesco akan memulakan operasi..
Apa lagi barang dah habeh kat umah ni.. (sambil membayangkan isi perut peti sejuk yg sangat sejuk itew)

Apa nak buat ni?

Keje tinggal 2 hari sebelum cuti gile lama best tak terhingga..

Dokumen K-Bank baru siap seketul, yg group belum.. (aduh.. malas.. bile tarikh tutup ek?)

Malam ni nak ajak kaka karok lagi.. (gile la, kalo beli karoke jamban tu seketul letak kat umah layan gak.. mahal tak?)

Budak shomel..


Gara² layan Transformers kat HBO semalam la neh..
Sikit info pasal dier.. (mmg sah gua takde keje..)

Date of Birth: 11 June 1986, Los Angeles, California, USA
Birth Name: Shia Saide LaBeouf
Height: 5' 9¼" (1.76 m)


Trivia
Named after his grandfather who is also a comedian.
His first name rhymes with "hiya."

Last name is pronounced "La-buff".
Wears a size-11 shoe.

Wears contact lenses.

Is an only child.

Parents are Shayna & Jeffrey (divorced).

Had only two days off between finishing the shooting of Disturbia (2007) and beginning that of Transformers (2007).

Was ranked #7 on Yahoo! List of 10 Most Popular Stars of 2007 on Yahoo! Movies.(2007).

Ranked #4 on interview magazines Hollywood faces to watch "future stars of tomorrow".

Was ranked #24 on Entertainment Weekly's '30 Under 30' the actors list. (2008).

Was ranked #6 on Moviefone's 'The 25 Hottest Actors Under 25'(2008).

Was arrested for driving under the influence after being involved in a car accident. [July 2008]

His car crash at the end of July 2008 left him with a damaged hand. He had to undergo extensive surgery that lasted for at least 4 hours. His injury will be written into Transformers: Revenge of the Fallen (2009) from which he had to take some time off after the crash.

[when asked about what type of girls he likes] I like the dark, mysterious, maybe even gothic type girls. They have to have a good personality, too. I'm very picky.

Filem² dia yg terkini:

Transformers (best gile tak hengat)
Disturbia (best jugak)
Indiana Jones (tak tgk pon)
Eagle Eye (pon tak tgk lagi.. akan cari..)



Kesimpulan: Budak ni shomel.. sekian..

Friday, December 19, 2008

Bebelan ku.. vol 2

Nampaknya lepas karangan berjela sebelum ni, masih ada yg tak kena..
Kan biasa, kalau membebel mesti panjang dan tah ape² kan..

Masih ttg dia..
Pagi tadi, perasaan bersalah datang..
Sampai dia terpaksa hantar aku ke pejabat gara² lambat..
Bukan apa.. Ku pikirkan pukul 7 masih sempat utk aku seterika pakaian, mandi dan sediakan sarapan..
Kadang² aku fikirkan, aku hanya selalu menyusahkan..

Lagi, selalu aku rasa terharu dan terfikir apakah perkara baik yg telah aku lakukan sehingga dapat aku seorang lelaki sebaik dia..

Apakan tidak, terpaksa menahan karenah aku yg gilakan artis pujaan..
Yg masih kurang dgn ilmu² rumahtangga..
Dan pendek kata segala serba kekurangan..

Memang.. aku sangat moody sehari dua ini..
Cemburu dengan apa yg orang lain ada dan aku tidak ada..
Dem!

Sedangkan, aku tidak terkena tragedi tanah runtuh itu..
Jauh sekali terlibat dengan peperangan..
Aku bukannya artis, yg sentiasa terdedah dgn gosip yg tidak²..
Ahli keluarga semua sihat sejahtera..
Masih cukup makan dan pakai..

Jadi apa masalah sebenarnya?????

Bebelan ku..

Jumaat.. standed, mmg hanya akan menunggu jam 5..

Sepagi ini, aku hanya habiskan masa membaca blog..
Memang aku tau.. aku bukan pekerja yg rajin, dah la baru, tak sedar diri, malas..
Adakalanya rajin juga, tp betul2 tiada mood hari ni..
Ada data baru, mau dibikin seperti apa yg diminta, tapi tidak mau jadi..
Ada lagi masalahnya.. tidak pandai + malas mau pikir..

Dalam otak ada macam2.. serabut.. sangat serabut..

Setelah sekian lama agak sibuk, tak sempat mau baca blog² kegemaran..
Hari ni aku habiskan baca cerita fynn..
Sungguh, dia mmg berbakat.. tapi entrinya panjaaaangg...... amat..
Penat juga mata, tapi meh aku puji lagi.. berbakat, titik.
Baca cerita²nya buat aku berfikir.. betul² berfikir..

Dalam kekecewaan ini, dengan kata² orang tua.. kehendak diri sendiri..
Otak mula kalut memikirkan hikmah² yg tersedia..
Walaupun hanya utk sedapkan hati.. asal tidak menangis di sini..

Betapa aku kalut memikirkan aku akan ditinggalkan keseorangan dirumah nanti..
Walau dikata tidak pandai berdikari, peduli apa??
Siapa yg tahu hidup aku??
Sekian lama hidup di negeri orang, jauh dari perlindungan ibu-bapa.. aku hanya mengharap jagaan dia..
Dan bila dengar ura² itu menjadi kenyataan, aku jadi kalut, kalut amat!
Pernah aku menangis di depannya.. seingat aku juga, tangisan itu tak diendahkan..
Sungguh, aku takut..
Bagaimana utk pergi-pulang kerja sendiri mungkin boleh walaupun mesti penat..
Bagaimana utk memaksa mata terpejam bila sedar hanya aku seorang dirumah itu..
Bagaimana nanti bila aku rindu untuk jamu makan dia, utk perkara² lain juga..

Tapi, bila dibaca semula seperti tiada ada yg perlu ditakutkan..
Entah..

Bila serabut, mmg semua susah..

Bila fynn cerita ttg suami dia.. Aku juga teringat suami aku..
Comel.. kadang² dia buat perkara comel.. geram!!
Bila balik kerja, bila lambat buka pagar juga dibebelnya..
Bebel manja, aku tau.. layankan aja..
Dia sering kata, aku kalau diganggu ketika tidur buat perkara pelik..
Kalu dia cium pipi aku, akan aku lapkan, dah kalihkan badan.. ye ke??
Mana sedar..
Dia juga, selalu tidur menghadap dinding.. macam nak dipeluknya dinding tu..
Mana aci.. Tapi katanya dinding sejuk.. sbb kipas siling berat ke arah aku..
Alasan jugakkan tu.. sama la kita..

Jika kamu² pening apa yg aku ingin sampaikan..
Aku juga.. kerana dalam kepala sekarang ada macam² cerita..
Semuanya bercampur dan tidak tahu mana nak ditayangkan dahulu..

Sungguh, aku kusut!

Thursday, December 18, 2008

Mendung lagi..

Permulaan hari sudah kurang baik..
Sedih + rasa ingin menangis, menjerit!!..
Perlukah aku pejam mata, supaya berita baik utk mereka itu aku tidak nampak..
Agar berita buruk aku hilang dari ingatan..

Aku perlukan sesuatu utk memulihkan rasa..
Tapi apa??

Sunday, December 14, 2008

Cicakman pulak..


Rajin sungguh kami tgk wayang semenjak 2 menjak ni..
Cicakman pulak kali ni..

Komen Kaka senang je: "I expect more.." dengan "Cantik kan costume Tamara@Rrama.."

Gua:

Asyik mengingatkan diri bahawa, "bayangkan cerita ini seperti cerita komik". Macam kata Yusry dalam rancangan Ria Sentral tu..
Perhatian gua agak kureng pada permulaan cerita kerana distracted dengan bau makanan orang sebelah. adoi.. ganggu sehh!

Lagi observation ttg Cicakman II:

- Masa part Tamara lawan tu nampak sgt stuntman lelaki yg ganti.. Nampk sgt.. (Ke mmg sengaja nak kasi nampak?)
- Dialog AC jugak yg meng-gelak-kan aku. Best.
- Bangga gak dengan Yusry kerana hasilkan super hero Malaysia yg beriman. Nak mati mengucap dulu ok. (Tak mati beb, kalo tak, tak hero la namanya)

Yang lain? orait ar.. 3 1/2 bintang gua kasi..
Cicakman 1 lagi best..

Geram siot..

Penah tak nampak rambut gatal orang tercacak dan mintak ditarik??
Uban lak tu..

Nota kaki: Apa akan jadi kalo dengan selamba tolong cabutkan?

Monday, December 8, 2008

Los dan Faun


Kami memang penyokong filem Malaysia..
Maka Malaysia harus bangga sama kami..

Los dan Faun menarik kawan2..
Saya rekemen anda utk pegi menuntun.. Dijamin puas hati..

Lakonan Ahmad Faun bin Dollah dan Carlos Rodrigo Goonting memang manthop!
Bagi gua, cite ni lebey kurang mcm cite Detektif Conan.. Menarik..

Nota kaki: Mungkin filem arahan Afdlin dgn Yusry KRU je yg gua akan nonton dilain kali.. Untuk mengelakkan makian yg tak terbendung ketika keluar panggung..

Sunday, December 7, 2008

Aku dah cakap dah!!

Ramalanku benar belaka..
2-2 lagu masuk, terlalu obvious.. Mmg sangat layak!! huhu!!

Bile tgk balik siaran malam tu, malu gua beb! sangat over!! hahahaha
Sorry la, terlupa daratan kejap.. Terlalu happy.. The best day ever.. :)

Perasaan tgk kat tv dengan kat tempat kejadian mmg berbeza gila..

Let me recap..

-- Ada sikit masalah teknikal, samp agak awal, tunggu tiket + tunggu pintu bukak sangat lama.. Tapi last2 dapat tempat agak depan, duduk bersama rakyat RC yg lain..
-- Kamera yg kitorang bawak rupanya kekurangan bateri.. mmg hampeh! tp nasib baik ada jugak gambar boleh amik..
-- Kesian kaka, but thanks a lot sayang sbb tahan teman kite sepanjang malam. Dia punya la malu, takut kawan2 nampak.. hahaha.. hilang macho katanya tgk muzik-muzik.. tp dah bini dia pujuk kan.. nak buat cane..

Tunggu punya tunggu.. last2 dapat gambar ni.. yayyy!!
Ni seme geng2 RC
Walaupun gambar tak clear.. Sentimental value tinggi woooo..

Wednesday, December 3, 2008

Jumaat, jangan jam pleaseee....

yehaa.. gua dapat tiket ke semi-final balada..
abeh keje kol 5, pastu nak rempit ke shah alam..
tapi rempit pakai kete takleh laju.. sbb dijangka byk halangan di jalan raya..

aku perlukan sayap.. ☻☻

Tuesday, December 2, 2008

Lega hati sket beb..

Adui, ahad itu hari ada sesi bbq bersama keluarga di Klang..
Tgh sedap layan ikan, ayam, potato salad yg best dan segala macam..
Tetiba mak mertua gua tegur.. biasa, statement yg menggerunkan gua iaitu gua dah gemok!!
Mmg berat pon dah sampai ke paras siling..
Takmo turun² dah.. Seluar yg dulunya longgar pon dah padat.. So kompom gua sudah gemok..
Huwaaaa..

Semalam ptg kebetulan balik awal, tetiba kaka bagi cadangan p jogging..
Yeah!! that's what i need bebeh..
So apa lagi, kami bersenam ok..
Tapi dalam 20 minit je pg taman sbb dah hampir maghrib..
Kira ok la dari melepak, makan tido kan..

Tetiba tadi jumpa ex-bos gua..
"Eh, lama tak jumpa.. kenapa u makin kurus??"

Huaaaaaaaaa... Ni plak statement yg bisa mengembangkan idong gua..
Takkan jogging skali dah kurus..?? hihihi..

Sunday, November 30, 2008

Filem melayu, filem melayu..

Ari tu gua cakap nak tgk Antoo Fighter kan..
Tadi dah tgk.. adusss.. tu je la komen gua.. sekian..

Friday, November 28, 2008

Yang penting ikhtiar..

Dan yang menariknya anda...
* Tidak perlu menggunakan produk ini lagi setelah berjaya berhenti merokok/arak/pil khayal
* Tidak akan ketagih lagi, malahan anda akan terus membenci dengan bau rokok
* Tidak perlu lain-lain ubat atau terapi tambahan untuk berhenti merokok/ketagihan
Cara pengambilan:
1 sudu setiap waktu pagi sebelum sarapan dan 1 sudu setiap malam sebelum tidur.
Setiap kali rasa ingin merokok titiskan 5 titis ke dalam mulut.
Sertakan doa contohnya (Ya Allah hentikanlah rokok dari hidupku)
Nota kaki: Saya beli, sebagai ikhtiar untuk kamu. Demi sayang saya pada kamu.. ♥♥

Thursday, November 27, 2008

Apa sudah jadi??

Dalam perbincangan santai dengan teman², aku sendiri mengkategorikan diri - umpama peminat mawi..
Aku bukan minat pada mawi, tp persis peminat mawi..??
Anda faham?
Sindromnya, walau hujan ribut, petir melanda aku tetap jadi pengikutnya.. *sigh*

Aku sudah muak, jemu utk bersesak-sesak..
Hampir sebulan barangkali itu menjadi rutin aku..
Aku tau, aku tidak layak utk merungut atau mempersoalkan..
Tapi........

Wednesday, November 26, 2008

Penyakit alaf baru..

Penah dengar tak penyakit "Karpal Sindrom"?

Semalam dapat email pasal tu.. tetiba cuak lak, maklum la keje hari² mengadap PC, mouse mmg tak lepas.. kalo lepas pon time makan, p toilet, solat ngan masa menaip je..

Kiranya mouse dengan tangan ni mmg tak bole dipisahkan..


Nak letak gambar dier, tp geli + ngeri la tunjuk dia bedah tu.. ayo..
tapi katanya punca sbb kesalahan penggunaan mouse.. betul ke?

Saya akan baca betul2 maksudnya di wikipedia dan huraikan di sini nanti.. ☻

Monday, November 24, 2008

ok, malam ni tido awal..

Sesungguhnya sekarang kami banyak habiskan masa di rumah..
Macam dalam KL ni dah takde tempat lepak/merendek yg best la..
Walaupun kadang2 rasa nak sangat ajak kaka kuar.. tp masalahnya takde idea nak ke mana..
isk isk isk..
Asyik² Tesco, asyik² Tesco.. ☻☻
Masalah Tesco ni bukan jenis boleh window shopping..
Kitorang ni lak jenis suka memenuhkan troli.. mmg ngam la tu!!

Gua ada tanya kaka, dulu² kita selalu pg mana ek?
Bole kata tiap² malam kuar..
Dia kata, dulu kita kuar makan..
A'ah la.. skang dah makan gua masak, abeh apa kejadahnya nak lepak makan lagi..
Maka kami sering kebuntuan kerana masalah ini..

Semalam ahad, kitorang macam biasa pegi Tesco, shopping sakan..
Dalam otak ligat pikir mana nak pegi ari ni..
Takkan nak p jenjalan kat taman bunga kot.. nak tgk menatang kat zoo?? tak ngam dgn personaliti gua.. nak tgk wayang?? baru je berkobar nak ajak kaka tgk cite Antoo Fighter tengok² lom kuar lagi.. abeh camno??

Akhirnya malam gile baru kitorang dapat ilham mana nak pegi.. tu pon dah kol 10 lebey kot..
Destinasi: News KTV (betul ke bang?)

Kat situ jumpa si Julia Hana.. seksi gak ar..
Pastu bila tgk pengkarok-pengkarok yg lain berpakaian ala² dia..
Tetiba rasa macam tak in.. mcm makcik je gua rasa.. tapi takpe.. aurat mesti dijaga.. hahaha
Pegi karok pon ngan husband, dibenarkan dengar suara lemak merdu berkrim gua neh..
Kiranya mlm tu gua rasa sgt happening.. Dapat layan lagu2 yg gua ske, sbb agak update pilihan² lagunya..
Samp abeh sora jugak la hentam lagu Elyana.. mcm senang je lagu dia, tp nyanyi tgk.. adus..
Lagu ♥Faizal Tahir♥ dgn lagu Letto pon gua dendangkan jugak..
Juga macam tak in.. sbb lelaki biasa guna low note byk.. hahaha

Nota kaki: Sudahnya semalam tido lambat, pastu mimpi budak kiut cite "KAMI" tu berlatar belakangkan lagu Letto.. Apekah............

Thursday, November 20, 2008

Mesti menang salah satu, caya la cakap gua..

Sebagai peminat fanatik, gua mesti tulis entri ni.. kalo tak, tak fanatik namanya.. haha!!

CATEGORY BALADA (9 malam, Jumaat 5 Disember)

Sampai Syurga (Faizal Tahir)
Bila Nak Saksi (Spider)
Dingin (Ziana Zain)
Sejauh Ini (Dina)
Teman Terulung (Anuar Zain)
Hanya Di Mercu (Ayu)
Ada Untukmu (Nubhan)
Tanpa (6ixth Sense)
Bila Terasa Rindu (Dafi)
Cinta Terhalang (Bob)
Cuba (Faizal Tahir)
Lagu Kita (Aizat)

Yang kaler merah tu, salah satu tu mesti Juara Lagu beb!! :) :)

Nota kaki: SAYA JELES SAMA KAMU NAZIRAH.. JELESSSS DALAM ERTI KATA SEBENAR!!!

Kehilangan..

Episod 7 season 4 -- Ghost Whisperer (cite peberet aku skarang ni..)

I can't believe that her husband is gone..
Sedih gile.. tgk kat ofis tu, kalo kat umah sure nangis habis tisu sekotak..
Selalunya dia tolong roh orang, tp kali ni roh husband sendiri ada depan mata..
Kena tembak dan tak dapat diselamatkan.. so sad.................!!


Selalunyakan dia tolong roh orang utk 'cross over', tp husband sendiri macam mana?
Kalau dah pegi dia takkan dapat jumpa Jim lagi, dan kalau suruh stay macam against apa yg dia usahakan selama ni..
Complicated sungguh..
Jim sendiri pon taknak tinggal Melinda..
Cane tu?? Kiranya 2-2 takkan move on la..
Masih banyak episod akan datang, maybe ada can hidup balik kot sbb watak utama kan..

* Bukannya aku terbawa-bawa sangat cite tahyul ni..
Tapi cuba bayangkan kalau org yang kite sayang tinggalkan kite..
Macam mana keadaannya..
I can't imagine.. huwaaaa!!!

Tuesday, November 18, 2008

Esok balik!!!!

Esok akan berakhirnya kesengsaraan minda yg menjadi penyebab jerawat besar gile kat dahi aku ni.. (alasan!)
Tapi disebalik kegembiraan utk pulang ke rumah, ke dalam dakapan suami (hahaha), masih ada rasa pening2 lalat memikirkan keje yg taktau macam mana nak catch up bila masok ofis nanti.. (mati la aku..)
Masihkah ada sinar utk aku dapatkan kerja yg seronok?
Yg boleh buat aku tak sabar nak pegi keje?
Yg akan buatkan aku keje dengan seikhlas hati dan se-efficient mungkin??

Monday, November 17, 2008

Nota jiwang (hihihi)

Penah baca blog anna, dia ada buat nota sayang utk suami dia..

So aku pikir, tak salah kalo aku pon nak buat jugak.. ahak!!
Bukan nak tiru, tp ni mungkin cara terbaik nak luahkan rasa yg terpendam.. ewah!
Maklum la, nak cakap depan2 macam malu dan tah ape2 je..

Kiranya aku meluahkan rasa kat public ni menunjukkan betapa sayang aku kat dia.. huhu!!

Dan, kalo ada yg meluat ke apa.. alah, jeles la tu!!
Macam biasa, blog aku, suka ati sape?? aku....

Dah berjauhan ni, apa lagi..

Nak balik!!! Huwaaaaa...

Rindu la kat awak..
Ingatkan cam rilek je tapi mana bole.. tak biasa tido sorang key!!! huhuhu..
Just nak bagitau, awak suami terbaik!!
Sorry kalo kadang2 kite malas sikit, tinggal umah sepah2..
Kadang2 je malas.. kirenya malu la kalo awak tegur/berkias kata umah sepah..
Saya jugak terharu tgk awak rajin basuh baju..
Thanks sangat2!! Kadang2 samp bape trip awak tunggu mesin tu..
Siap sidai skali..
Rasanya tak semua para suami luar sana nak buat kot.. agaknya la..
So kite ni bertuah la!!
Sorry jugak kadang2 buat trick picit kepala atau badan kejap je macam biasa tu..
Bukan apa, lenguh la.. ehheheheh

Tak sabar nak balik ni..
Tunggu kite tau!! :) :)
*nota kaki: kalo geli jangan baca ye..*

I'm tortured!!!!!!

Kalo ko memang nak torture aku, ko memang berjaya..
Ingat aku nak sangat pegi ke? adui..
Dah la rasa macam bodoh!
It's not fair!!

Sunday, November 16, 2008

Weekend yg best!!

Setelah asyik tension kat opis.. (benda biasa.. tak penahnya seronok!!)
Weekend ni gua betol2 hepi..!!
Family terchenta datang KL, tido umah gua, majlis pertunangan pakcik dah selesai, sempat p Genting bawak mak walaupun dia takut, dan pendek kata terlepas rindu gua kat dorg..
Tapi adik gua lagi sorang takde.. (abangah, tak best la tak mai.. tak cukup korum..)

Bila dorg balik, gua sgt syahdu.. rasa cam nak nangis.. adoi.. (mmg dah nangis sket tp control.. huhu!!)

Dah tu 3 hari akan dtg gua akan berada di PD..
Nanti mesti rindu kat kaka.. huwaaaaaaaa!!!!!!!!!!!
Training ape tah, harap2 tak bosan sbb dlm tentative ada tulis aktiviti samp malam.. aduhh..
Harap2 tensen pala hotak dapat release dan gua dapat tido malam.. (maklum la kan.. bantal pelok takdak..) kwang3x..

Thursday, November 13, 2008

Mual?? Muntah??

Ada orang tu bagitau dia mual dan asyik nak muntah..
Aku rilek je..

Tebalik kuang plak??

Jangan2 harapan palsu lagi..

Betul ke??? Tiiidakkkkk!!!!

Terdengar kisah benar dari seorang kawan..
Katanya pegi tengok wayang, dan jumpa artis kegemaran saya..
Dapat bergambar bersama..

Saya: Ohhh tidakkkkk!!! jelesnyaaaa!!! (dengan muka sayu)

Dia dengan sorang artis ni..

Saya: Tak berapa kisah sgt, yg penting artis kegemaran saya saja!

Tapi mereka berdua, dan katanya artis kegemaran kamu itu dah bercerai..

Saya: (Mata agak terbeliak) Xtau ponnnn!!! Bila!!! Betul ke?? Tak caya laaaaaaa.....

*Memang teruk aku ni.. Mcm budak2 minat artis..*
*Tapi tulisan ini adalah versi dramatik.. Situasi sebenar, saya kool saja.. apadehal?? Ahak!*

Wednesday, November 12, 2008

Makan gaji buta aja!!!!

Ex bos kata.. "Bila la kita nak dapat bos baru"..
Bos lagi sorang kata.. "A'ah, sebelum meeting ni aku dah tau.. mesti punya.."

Aku: Ingat aku sorang je ingat bos kepada bos ni tak reti apa.. Bos pon dah kata macam tu.. Memang betul la.. Yang dia tau tido masa meeting, pastu suruh kuli batak dia ni la buat seme.. (isk, agak kasar bunyinya.. tapi geram ni!!!).. Bila orang tanya semua taktau.. Kalo la kitorang ni takde, tak petak dia jadinya?

Macam mana nak memimpin kalo pemimpin mmg tak reti berfungsi sebagai pemimpin??
Hai.. sindrom yg tak dapat dihapuskan..

Tuesday, November 11, 2008

Mari ubah persepsi..

Hari ni aku ambik keputusan utk tulis tentang isu yg agak kontroversi.. (yeke??)
"Pemandu Wanita"

Aku juga wanita.. mungkin tergolong dalam golongan "itu" kalau kaka bagi stereng kereta..
hahaha.. penakut masalahnya.. skarang dah lama tak bawak kereta - sbb sejak lesen P mati, belom renew lagi..

Walaupun aku tak cekap, tp sakit hati kalo tgk org lain bwk cenggitu.. bole tak?
Lebih kurang tak sedar diri la jugak..
Tapi aku dah terbiasa dgn kaka, dlm kereta mulut asyik bising kalo tak puas ati dgn kete lain.. Tp bising antara kami je la..

Antara cenggitu yg aku maksudkan tu:

1) Dok lane kanan sekali, tp lembap!! Penah skali aku jumpa, ada makcik ni bawak slow gile pastu bila org high-beam ke hon ke dia marah org tu balik.. adoi..
2) Teori kaka, kalo nampak kete yg bagi signal lama gila tp tak masuk2.. pompuan la maknanya tu.. aku rasa ni mesti disebabkan dia berhemah.. nak masuk simpang 1km sebelum dah bg signal kot..
3) Main tukar lane suka ati.. aku pon bengkek gak.. biasanya kalo kitorang atas moto, tgh agak laju tu tetiba je kete masuk.. hai.. mmg hangin!!
4) Ni kejadian depan mata, tengah nak belok tetiba kete depan naik divider.. (bila tgk driver, "patutla...."). Tp ni aku pon penah.. kwang3x..

Bukan nak mengutuk kaum sendiri atau apa, dan aku pon mengaku lebih kurang je macam tu.. tapi.. membahayakan sebenarnya.. ramai ke macam tu ek?

Aku penah je naik kete dgn kawan2 pompuan, dorang drive cekap je.. dalam hati aku kagum.. maknanya lebih ramai yg cekap dari tidak.. disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga..

Dan, bukan takde lelaki yg juga loqlaq macam tu.. setiap kali jumpa aku akan cakap pada kaka "alah.. lelaki pon sama la..."

Kesimpulannya cuma 1, berhati-hati di jalan raya.. Anda mampu mengubahnya..

Monday, November 10, 2008

Sedutan menarik minggu lepas..

Saya amat tidak keruan sepanjang minggu lepas.. Banyak perkara yg memeningkan dan meningkatkan kadar ke-tension-an maka tiada entri @ lebih tepat buntu utk update cerita terbaru..

Maka, saya akan coretkan ringkasan peristiwa² yg berlaku utk tatapan diri sendiri dikala boring.. (apekah??)

*Bukan mengikut turutan, yg mana ingat je ni*

a) Dapat email mengenai event ini.. maka tersenyum sendiri mengenangkan kenangan indah kami bertempiaran di sekitar kota Kuala Lumpur dulu.. Race sakan ditengah matahari terik, smp muka jadi merah macam lobster di-BBQ dan tidak lupa menang tmpt ke-4!! Kemenangan yg amat diluar jangkaan, namun.. Terubok Rock!!

*Gambar kami meraikan kemenangan*

b) Aku berjaya menahan diri dari memaki sepenuh hati mamat mana tah yg begitu menduga kesabaran aku.. (Kisah sebenar mungkin akan diceritakan sepenuhnya di masa hadapan jika identiti sebenar mangkuk tu dapat dikenalpasti)

c) Dapat pekena naan cheese yg lazat setelah frust beberapa kali.. (bukan mengidam okeh??).. Lepas tu tetiba rasa pening dan mual.. adoi.. (bukan juga berbadan dua, dijangka berpunca dari naan cheese tersebut).. :)

d) Berjaya meng-iron baju kaka utk seminggu.. Wah, saya amat bangga dgn diri sendiri kerana amat rajin minggu ini.. (tepuk tangan sendiri..)

e) Layan cite "Game Plan" kat star movies semalam.. Best gile!! CD dia dah lama beli tp tak tgk² lagi.. Ensem ek The Rock tu?? hehehe

f) Ada sedikit masalah berkenaan kerja dan mungkin akan menjejaskan prestasi tahun ini.. (mati gue...). Harap dah setel dan akan bertahan lebih lama dari 2 hari.. "Allah dah tetapkan rezeki, kalau tak dapat kali ini mungkin Dia janjikan lebih lagi nanti.."

Tak dapat recall dah perkara lain lagi..

*Lega, lepas tulih entri ni.. Macam beban dah dicampak jauh²..*

*Betapa hebat penangan blog..*

Thursday, November 6, 2008

Ngigau..

Perkara memalukan kalo bila bgn tido ada org bgtau aku ngigau malam tu..
Adus.. kena gelak tak berenti.. asyik sebut je pasal tu selagi dia ingat..
Tahan je la..

Baru je semalam kejadian terbaru..
Adoi.. mana gua sedar beb..
Tah ape2 aku cakap..
Pastu apa lagi, Kaka sedap ar mengutuk..

Aku rasa mesti sbb dia ni..
Dulu mana ada aku ngigau sgt..
Skarang je kerap jadi..
Mmg takde reason lain la ni..

*ahak!!*

Tuesday, November 4, 2008

Apa lagi penyakit orang kawin neh??

Isnin, hari yang seswai skali kalo nak E.L @ MC..
Kan kan kan??

Dah beberapa hari aku ada 1 masalah..
Tetiba makin teruk, smp menangis takleh tido malam ahad hari tu..

Maka bila tiba hari isnin, aku pon ke klinik..
Takot batu karang di tengah lautan ke apa ke..
Dalam hati, kompom aku MC ari ni.. hooorayy!! (padahal sakit tu..)

Check air kencing seme.. Last2 aku disahkan ada penyakit org baru kawin..
ahhahahahaha.. tah ape2 la..
Doktor kata "air kencing awak kotor gile"..
Ada kaitan jugak dengan hubungan **** katanya..
Sbb awal2 lagi dia dah tanya dah kawin ke belum..
Aku pon dengan tersipu-sipu malu angguk je..
Kwang3x..

So kesimpulannya.. Minum air 8 gelas sehari.. NO EXCUSE!!

Thursday, October 30, 2008

I'm about to blow up, very soon..

Gua bengkek sama lu..
Lagi skali lu sengih macam tu depan muka gua, mmg gua mengamuk!!!

(Maaf jika bahasa terlalu kasar, ini adalah ruangan luahan hati gua.. Takde kena mengena dengan anda semua)

I really am about to blow up!!
Or my system can shut down very very soon..
The stress was too much for me..

Memang gua tak larat..
Mungkin empangan air mata tak boleh tahan lama..
Perlu menangis atau menjerit utk lepaskan rasa..
Mungkin hormon bebal terlebih hari ni..

Wednesday, October 29, 2008

Sakitnya....

Kalau udah tau apa implikasinya makan daging..
Jadi kenapa kamu ambil juga??
Jadi, gi mana ni..

(baca dengan nada pelat indonesia)

Tuesday, October 28, 2008

Saya plan untuk lari..

"Siti.. Boleh tak attend meeting petang ni..
Nak prepare presentation utk dato' tuuut...
Hj tuuutt mintak attend sekali..

Aku: Pukul berapa meeting tu?

"Tak sure lagi, tapi kena stay back kejap je..
Mungkin pukul 5 lebih.."

Ahh.. Semua mesti guna ayat "nak prepare utk dato" atau apa supaya benda tu nampak urgencynya..
Tapi, saya mau pulang awal.. Abang, tolong jangan beri izin.. hihi..
Nak mengeluh lebih², kamu hanya makan gaji maka mesti patuh..
Jika report itu yg diminta, harus dibikin ikut kehendaknya..
Walaupun report yang lebih kurang sama, hanya format yang sedikit berbeda..
Walaupun reportnya, perlu dibuat dalam 10 versi yang berbeda.. Turutkan saja..

Tuhan, berikan aku kekuatan kesabaran..

Tapi, aku ingin lari petang ini..
Tepat 5.30 sesudah tanggungjawab wajibku di pejabat selesai..
Akan ku lari sekuat hati ke LRT.. Jika ditelefon, jangan diangkat..
Aku sudah pulang!! yeeehaaa!!
*Ini semua kerana aku golongan paling bawah seperti gambar itu..*

Monday, October 27, 2008

Tajuknya apa?

Bila aku baca coretan-coretan kamu...
Aku terfikir, bagaimana dengan aku?

Bila tahu berita gembira kamu, tahniah.. Sungguh murah rezeki kamu,
Bagaimana pula dengan aku?

Bila diteliti bait-bait indah yg terzahir itu,
Aku tidak mampu menghasilkan seperti itu..

Bila teringat kehidupan indah masa lalu..
Rindu..
Ingin ku kembali buat seketika, namun keindahan hari ini tidak kurang, malah amat kusyukuri nikmatMu..

Wednesday, October 22, 2008

Ada apa dengan Mawi??????

Nampak kan question mark atau kata melayunya tanda soal yg banyak dibelakang perkataan Mawi itew?

*Mawi umum tarikh kawin die..*

Aku: Ada aku kesah?

Kalau cite pasal Superman Malaysia..

Aku: Hari bertambah ceria.. hahahaha..

Saya bukan poket doraemon..

Kenapa semua benda mintak kat aku ni??
Kalo poket doraemon bole la seluk je kuar apa yg korang nak.. seluk lagi kuar lagi..

Aduih..

Sekian keluhan hati seorang hamba Allah yg tensen..

Tuesday, October 21, 2008

Kawan saya baru beli kamera.. woot.. woot..

Saya ada kawan..
Dia baru beli kamera..

*Sekali je terpandang iklan kamera di suratkhabar.. beberapa jam kemudian terus beli.. dasat.. dasat..*

Terus kami dilantik jadi model Canon terbaru..

* Maaf, kualiti tidak cantik, bukan saya yg beli kamera.. ^_^

Kemudian kawan saya belanja makan makanan kegemaran saya..
Tambah pula makanan percuma, sedap luar biasa!!

Ditambah pula dengan sos peri-peri yang lazat..
nyum! nyum!



*Hari ini kami makan gaji buta.. hohoho!!!*

Monday, October 20, 2008

Hari ini saya banyak entri..

Kenapa macam ni??

Muzik background M. Nasir di pejabat mengundang perasaan aman..
Tapi dengan aman ini kenapa masih di takuk ini??
Perangai buruk saya, suka bertangguh..
Bagaimana mahu berubah?? Sudah dicuba, tp mungkin kurang usaha..
Atau tiada langsung usaha??

Bagaimana memberi keutamaan pada yang utama?

* Yang saya paling risau, bagaimana jika laman ini sudah tidak boleh dilayari lagi..

* Pada siapa akan diceritakan rasa ini..........

Tiada tajuk..

1. Apa yg begitu rahsia hingga sudah tidak boleh lagi dibaca?
*Suka hati dia la!!*

2. Apa salahnya ikut beri padanya..
Walau hanya aku yg tergilakan karyanya..
Walau orang popular itu tidak kenal aku..
Selamat hari lahir kamu!

Hujan itu rahmat..

Skarg musim ujan kan.. Wuih, kitorang dengan tegarnya masih menggunakan khidmat motosikal yg amat berjasa itu utk pegi balik keje.. walaupun hujan.. ku redah jua.. hehe..

Dah banyak kali jugak la aku jd pemerhati, menafsir hikmah tersembunyi di sebalik hujan..
Bukan apa, selalu kena tunggu kaka kat Masjid Jamek time hujan lebat tu..
Org kata penantian satu penyeksaan kan, so to keep myself busy, sibuk analyze org lalu kiri kanan..Kalo la percakapan dalam hati ngan otak aku ni boleh bluetooth tros masok blog ni, mmg dah berjela2 la.. Sure korang tak larat baca..

Hikmah 1:
* Memberi rezeki pada penjual payung*

Memang mantap promosi golongan ni.. Setiap manusia yg lalu, dia akan ulang line ni.."Payung 5 ringgit, 5 ringgit payung"..Walaupun diterbalikkan ayat itew, mesej disebaliknya sama.. diorang ni kiranya mengambil kesempatan di atas keadaan cuaca utk melariskan perniagaan.. tak salah pon kan..Tapi, ish.. tak penat ke kak oi.. kalo ujan 5 jam.. 5 jam tu la dia dok menjerit.. (mana tak jerit, nak lawan bunyi hujan lebat tu kan..)

Hikmah 2:
* Org lelaki bole cuci mata*

Erm.. ni rasanya kena tukar kategori, bukan hikmah tapi bala.. hahahahaha
Gile ke apa, awek2 ni selamba angkat kain sampai paha.. adus.. aku selaku wanita melayu terakhir mmg malu tgk umat Islam macam tu.. isk isk isk..

Hikmah 3:
*Rezeki pada pengeluar sabun basuh*

Mana taknya, kalo time kering mungkin ada pakaian kita tu bole guna lagi utk esok..
Tp kalo dah basah kuyup tu cane, kena la basuh.. So, makin cepat la sabun basuh habeh, makin kerap la kena beli sabun.. huhu!!

Hikmah 4:
*Rezeki pada kedai jual mesin basuh dan tukang repair mesin basuh*

Kalo dah hari2 basuh baju, mesin basuh mahal macam mana pon mesti cepat jahanam.. tol tak?
Kalo org byk duit, rosak tros beli baru.. kalo yg duit tak bape banyak mesti anta repair tol tak?
Tak rezeki namanya tu??

Hikmah 5:
*Semakin ramai la pengguna proton dan juga cap kereta yg lain*

Mana tau, ada org manyak duit, tp takmo beli kete.. asyik kebasahan je hari² dia pon naik fed-up.. last² beli kete.. makin bertambah la jam kat KL neh.. tp makin kaya la org jual kete tu..


Selain tu mesti la hikmah pada tumbuh-tumbuhan, haiwan dan lain2 lagi..
Setakat ni je aku sempat pikir.. hem..

Friday, October 17, 2008

Apa yg best hari ni?

Saya jumpa dato' hensem di surau..
Makanan jamuan tetiba jadi bertambah sedap..

Sekian..

Thursday, October 16, 2008

Muzik apa anda suka?

Alkisahnya..

"Bapanya mahukannya jadi seorang askar,
Bukan cita-citanya,
Bukan impiannya.

Dia terlalu muda tuk tinggalkan keluarga,
Bila tiba masanya,
Rindu mulai terasa.

Berkecamuk hati,hatinya sendiri,
Persoalannya kini,sampai bila mampu ku bertahan,
Mampukah ku bertahan?

Wowo,Nampak ketarakah dilema di wajah ku,
Wowo,Diluarnya tenang tapi tuhan saja tahu.
Wowo,Nampak ketarakah dilema di wajah ku,
Wowo,Diluarnya tenang tapi tuhan saja tahu.

Beginikah selalunya cinta,
Diakhiri sengsara,
Setelah dicurahkan semua.

Cuba ku dalami,Sampai termimpi mimpi,
Namun apa yang ku jumpa,Semuanya sama.
Berkecamuk hati,hatinya sendiri,
Persoalannya kini,sampai bila mampu ku bertahan,
Mampukah ku bertahan?

Wowo,Nampak ketarakah dilema di wajah ku,
Wowo,Diluarnya tenang tapi tuhan saja tahu.
Wowo,Nampak ketarakah dilema di wajah ku,
Wowo,Diluarnya tenang tapi tuhan saja tahu.

Ini semua dugaan Nya"

* Menarik ar lirik ni.. tambah pulak penyanyi dia ni, nyanyi macam rilek gile..
tak besusah payah langsung.. nak tarik sana tarik sini ke..

Memang berbeza la dari lagu zaman dulu.. zaman rock kapak tu..
Aku selalu gak dengar, mula2 terpaksa, last2 terbiasa..
Sebabnya.. kaka peminat setia sinar fm.. carta fulamak mak mak mak.. hahaha
Dengar nama kumpulan pon dah sayu, scoin, spoon, success, scan... aih.. awat seme start ngan s neh..
Lirik lak tu seme sedih, kena tinggal kekasih, kekasih curang, pendek kata semuanya membawa mood sayu, pilu, hiba.. ohhhh!!

Cuba baca lirik kat atas, kalo tau nyanyi skali..
Simple, cite pasal dilema org yg kena paksa jadi askar..
Baru la tak sayu.. ^_^

Wednesday, October 15, 2008

sudah bukan zamannya..


tetiba muncul message ini..
nak berkenalan??

ohh tidak.. sangat tak berminat nak berkenalan cara camni..
skang bukan zaman skolah dulu key..

dulu gila mirc jangan kata la..

chatting sakan, padahal haram tak kenal sape tu.. siap join gathering seme.. adui, biasa la.. budak² baru nak naik.. huhu..

*nampak tak ayat yg aku bagi ni.. stok bengang je.. gila ke nak bekenalan ngan aku.. mao kena pukul?? hahahhahaha

Nikmat sebuah ice blended..

Huuuuiiiiihhh...
Nikmat tak terkata.. Ku sedut sambil pejam mata..
Lama tak pekena..
Sejak dengar nasihat kata tak bagus kafein ni, konon nak elak la..
Tp takleh tahan..
Tambah pulak jenis beli 1 percuma 1, murah sket la kalo share 2 org..
Kalau beli 1 percuma 3? Camana??
Mesti aku beli hari².. huhu!!
Punya takot cepat abeh, sedut sket2 je..
Jadinya, petangku hari ini lengkap..
Sambil layan kafein, sambil dengar lagu.. Ewah.. *Buat keje sambil goyang² kepala dan bahu.. aha.. aha..
P/S: Disertakan foto minuman ajaib berlatarbelakangkan meja opis yg selerak.. haih..

Monday, October 13, 2008

Kali pertama pulang lewat selepas 3 bulan..

Hari ini kerana terpaksa stayback di atas arahan diktator ketua..
Bestnya jadi bos, boleh order apa saja tanpa kira masa..
Atau bosan jadi bos, selalu sangat kerja lebih masa..
Tp kalau nak dibandingkan ganjaran gajinya, memang patut..
Ini kali pertama sejak 3 bulan yg lalu..
Lebih baik aku balik dari melakukan kerja amal ini selalu..

Baru tadi dapat panggilan kaka, lapar katanya..
Sungguh rasa bersalah, "sori sayang, hari ni terpaksa.. esok masak key"..

Tapi apa yg aku buat stayback kat office dan tambah entri pulak ni..
Server yg diharap-harap menjadi penyelamat utk pulang awal tiba2 tak betul hari ni..
Down dari tghari dan masih tak ok lagi..
Kalau samp kol 9 pon tak ok lagi macam mana??
Hem.. terpaksa gunakan hanya apa yg ada..

.........................................

Padan muka, akhirnya akan jadi penunggu setia samp game badminton habis malam ni..
Samp jam 12 katanya.. busuk dah badan ni.. adui..

Sunday, October 12, 2008

Dimana budi bahasa orang Melayu?

Mahu tidur, tp keseorangan..
Jadi aku ingin bercerita tentang sesuatu..
Perkara telah agak lama berlaku, tetapi tiba2 teringat tentangnya..
Terjadi, ketika kami ke panggung ingin menonton Senario..
Pendapat ikhlasku, tidak menarik..
Tiada apa yg istimewa walaupun kali ini hasil tangan Ahmad Idham..
Sebenarnya aku tertanya-tanya dimana perginya budi bahasa?
Hanya lebih kurang 200 meter dari panggung wayang..
Sedang berjalan, terserempak seorang perempuan sedang dukung anaknya..
Tiba2 kasut si anak jatuh, tetapi si ibu tidak perasan..
Kami panggil si ibu beberapa kali, dan aku ambil kasut itu dan beri padanya..
Malangnya, dengan tidak memandang muka aku, dia ambil dengan kasar..
Sambil marah pada anaknya yg masih kecil, "lain kali pakai kasut!!"..
Aku terpinga-pinga dan terus naik marah..
Kenapa begitu??
Apa salahnya anak kecil itu?
Apa salah aku atas insiden itu?
..............................
Berbagai persoalan namun pokok pangkalnya hanya satu..
Budi bahasa orang Melayu..

KAMI


Cite KAMI memang layan..
Sape yg lom tgk silakan.. gua bagi 4.5 bintang..
Walaupun tak penah tgk series die, tp disebabkan ada penterjemah kat seblah..
Tak lost la..
Org kata lagi layan kalo tau jalan cerita drama..
Tp don't worry, best la!
Cute lak tu mamat hero tu, Ali kot, ke Abu? Konpius..
Tp yg rambut kembang tu.. hehhehe..
Gua setuju.. "Hidup ini memang palat, tapi esok masih ada.."

Friday, October 10, 2008

Aik, tak jadi nak pindah ke?

Adui.. keje bukan main banyak..
Ke sebab seme bersemangat lps cuti lama?
Ke mood aku dah ok?

Aku tau, nak kata aku bersemangat tipu sgtZ!!
Masuk keje rabu, dah dekat deadline..
So seme sibuk push aku nak itu nak ini..
Tgh kalut2 tu lupa la pasal pindah2 ni seme..

Tu sbbnya.. bukan mood aku dah ok..
Nawaitu mesti diteruskan.. Go bedah go!

Wednesday, October 8, 2008

Aku demam..

Aku hanya demam kerana jangkitan..
Bukan kerana terkena buatan.............

Rayaku sewangi taik lembu, sesembelit sembilu!

Sudah lama mao update tp gambar yg diinginkan tiada..
bila mao dapat ni!!

Kisah raya 2008:

[I]

Dalam perjalanan pulang ke desa.. Dengan iringan lagu raya, aku tido dengan nyenyaknya.. Dgn ingatan bahawa kaka telah cukup tidurnya, dan mampu memandu sendirian.. (atau mmg aku yg tak bole celik mata!)..

Tiba² dengggg!!!! Kereta kami dgn yakinnya melanggar pembahagi jalan.. Kepala ku juga melanggar tingkap kereta dgn hentakan yg sama.. Aduss..

Rupanya kaka ingin tidur juga!! huwaa!! akhirnya RM1000 jadi duit raya pada cina..

*tiada bukti gambar* *kenapa??*

[II]

Sebelum raya, pegi membeli belah baju utk adik terchenta..
Smpt ke pasar Ramadhan, dan nampaknya gerai banyak mcm baru puasa..
dah ada can nak bakar duit menjelang raya.. apa lagi..
lihatla.. bunga api peberet aku.. tp make sure kalo lepas main jgn campak merata-rata..
pastu tak pakai kasut, pijak! huih.. dah penah kena woo!!







* Gambar 3: Remaja tua gumbira gile main bunga api.. hahaha.. cumel!!

[III]

Macam biasa, misi bikin kuih raya kat umah..
Best gile.. buat secara berjemaah dengan adik² ku yg nak main je lebih..
Siap ada sorang pembantu tambahan..

"Mak, menantu mak rajin wooo..."




[IV]

Hari raya pertama di kampung bonda.. Sudah lama tidak beraya disini dipagi raya pertama..
Semuanya gembira, aku dengan senang hati menghulur duit raya..
Tok dan wan aku juga mendapat ahli keluarga baru, happy tak terkata..
Pekena ketupat dgn rendang + kari daging yg mmg tak terkata juga..
Tapi malangnya kami makan dengan penuh aroma..
Aroma terapi kata mereka.. (Sembelih jugak lembu sebelah ni kang!!!)
[V]
Sapa raya makan tak banyak??
Mesti samp terlebih dos kan..
Dengan ketupat ngan lemang yg berkali-kali telan tanpa memikirkan kesihatan diri..
Mmg layan.. hahahah
Tp masalahnya lps tu aku terkena penyakit tu..
Yg melibatkan anda tak perlu ke rumah kecik selama seminggu lebih..
Aduiii.. Manyak asid dlm badan neh.. Tolong!!!
[VI]
Last skali selaku penutup entri raya edisi 2008..
Berat badan naik 4 kilo..
Adoi.. Camana nak kasi turun balik nehhh???

Friday, September 26, 2008

raya oh raya..

tinggal bape hari lagi nak raya..
raya pertama kat kampung aku dulu!! yay!!
nasib baik.. kalo tak sure meraung, ratu air mata ni bukan bole..
tgh malam ni dalam kol 1 ke 2 pagi ke akan bertolak ke Sungai Petani..
tanah tumpah darahku..
harap2 tak jam..

nota bawah skali:

mak!! tunggu cek balik..
adik2 ku sekalian, tolong jangan pau kaklong.. pau abg amir skali key!

Y^.^Y

happy birthday september..

mlm tu plan dgn rakyat seramai 12 org mao buka puasa kat sini:



tapi malangnya tempat ni bukan jenis bole book..
masa nak dekat berbuka tu mmg jangan harap bole masuk, org beratur gile panjang..
so kitorang pon beli air dan lepak kat taman sementara nak berbuka..
azan je, tros minum air dan sepantas kilat p menunaikan kewajipan..
maklum la, klcc kan.. org sure ramai..

pastu keinginan nak makan kat restoran tu mesti ditunaikan..
beratur punya beratur.. tunggu punya tunggu..
last2 dapat jugak seat..
perut dah masuk angin, kepala pon weng semacam..
tolong.. aku perlukan makanan!!

last2.. inilah menu kitorang.. tada!!



dan kaka punya..


plan berbuka ni sebenarnya nak celebrate besdey aku, yg kebetulan sama ngan member lagi sorang..
dan skali dgn member lain yg jugak lahir pada bulan september..
bila dorg bgtau pelayan kitorang tgh celebrate, tetiba dtg menu bawah ni, beserta nyanyian sepenuh hati lagu happy birthday oleh staf2 chilis.. hehehe.. cayalah!!
tp kek kecik ni kena share 12 orang.. cane tu?? ehhheehe

Thursday, September 25, 2008

Tarikh daku dilahirkan

Sudah suku abad aku hidup..
Apa ek yg aku dah accomplish stakat ni..
Hemm...

*to have the best husband in the world, that's the best accomplishment for me!!

*wink* *wink*

Wednesday, September 24, 2008

Tukar angin.. mesti best!

gua rasa dah tau la punca kenapa meter kerajinan gua nak buat keje jatuh merudum..
macam saham company yg tak naik²..
macam otromen punya lampu yg bekelip-kelip..
macam enset takde bateri..
macam senja dimana mentari semakin menghilang.. (ewah!)

maybe dulu² gua dah set mind, kena tukar dept bila cukup 2 taon..
sifu gua gak yg ajar camtu..
opis ni dah ilang keindahan..
sinar FM dah ilang, sebaik saja gua jejak kaki kat floor ni..
buat keje separuh hati je.. so result dia pon paham² je la..

gua pelik jugak, mungkin org² zaman sekarang ni, sentiasa mahukan perubahan..
macam situasi politik skarang la lebey kurang..
org skarang dah makin pandai demand..
kalo tgk contoh mak gua, dia rilek je buat keje yg sama bertaon-taon..
baru² ni je naik pangkat tp keje still sama..

so macam mana dgn masalah gua ni..
gua mmg dah jadi petak skang neh.. buat keje yg sama mmg bole buat gua biol..
tp nak pindah ke mana? kena ada target tu..
takut gak kuar mulut harimau masok mulut naga..
atau gua perlu pikir cara camana nak jadikan keje ni interesting??
masalahnya gua malas nak pikir!! hahahaha
buntu beb, buntu!!

kalau berterusan tak produktif camni.. apa la nak jadi..

*ya Allah, tolong berikan petunjuk padaku.. Amin..

Cewi buat kuih raya..

Itulah gua..
masa bujang, buat gak kuih tu pon mak paksa..
hhehe.. tak la paksa pon, tp jalankan tanggungjawab sebagai anak yg berdedikasi..
walaupun tak dok ngan family, bila blk nak raya tu akan buat la kuih wajib umah tu..

skarang dah tak bujang lagi
mmg gile cewi beb, sbb buat benda baru
contoh benda baru yg gua jakun sgt tu adalah dlm bidang masakan

masak bagi gua lepas 2 bulan lebih ni bukan benda yg horror lagi
dulu mmg gua nebes setiap kali diberi tugasan tu..
cuak je takot ada yg keracunan samp bebuih mulut..
tp kini tidak lagi..
masak mmg selamba bomba.. hahaha
disamping mencuba resepi online, gua juga ada resipi hentam keromo yg agak sukses juga..
maknanya daya imaginasi gua makin meningkat la kot.. masak ikut logik org kata..

dikala ramadhan dah hampir habis ni..
dikala lagu raya makin kerap berkumandang..
dikala mak gua pon dah tanya bila nak balik kampung..
gua rasa adalah kemestian mencuba utk buat kuih raya yg tak penah try sebelum ni pula..
walaupun nk cari bahan susah sket (tesco asyik abeh stok)..
skarg ni tiap malam kena buat la.. takot tak smpt nnt, xleh nak tayang hasil kerja kt kampong..

so dgn suksesnya 1 jenis kuih gua buat semalam..
pergh.. dgn mendapat pujian dr kaka.. gua mmg makin teruja..
kat opis pon dok pikir nak blk.. (nak buat kuih.. nak buat kuih..)
tp yg magisnya, gua buat hari sabtu lps rasa lain, yg buat semlm rasa lain pulak..
hentam la.. mungkin faktor hari cuti dan hari kerja membuatkan hasil kerja makin baik (tah hape²!)

nota bawah skali: apa lagi, mai la open house gua nnt kalo mao rasa.. Y^.^Y

Monday, September 22, 2008

dem!!!!!!!!!!!!

Why i never thought of this before!!!!!!!!!!
Kan dah melepas lagi.. ya rabbi............ lembap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kan dah kene tunggu ramadhan taon depan......... isk!!!!!!!!!!!!!!
tu pon kalo umor panjang.........
emo neh!!!!!!!!!!!

*padan muka aku!

sangka baik je, gerenti aman..

Manusia hari ini suka bersangka-sangka
Ada sangkaan baik...
Ada sangkaan buruk

Orang beribadah
disangka riak

Orang yang relax
disangka malas

Orang yang pakai baju baru
disangka menunjuk

Orang yang pakai baju buruk
disangka zuhud (hina)

Orang makan banyak
disangka pelahap

Orang makan sikit
disangka kedekut

Orang baik
disangka buruk

Orang buruk
disangka baik

Orang senyum
disangka mengejek

Orang masam
disangka merajuk

Orang bermuzakarah
disangka mengumpat

Orang diam
disangka sombong

Orang menawan
disangka pakai susuk

Orang nampak ceria
disangka membela

mana tahu
yang diam itu kerana berzikir kepada Allah

mana tahu
yang senyum itu kerana bersedekah

mana tahu
yang masam itu kerana mengenangkan dosa

mana tahu
yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya

mana tahu
yang ceria itu kerana cergas cerdasnya

**jadi, janganlah kita berburuk sangka..

“Tegakkan Islam dalam diri kamu.. nescaya Islam akan tertegak diatas bumi kamu”
Imam Al-Syahid Hassan Al- Banna.

Friday, September 19, 2008

****ada yg tak kena..

Aku penat..
Penat badan dan penat otak..
Terasa kehidupan kurang bermakna, jika hari-hari dilalui begini..
Mungkin aku perlu buat sesuatu utk mengubahnya..

Tapi apa???

Thursday, September 18, 2008

Riwayat pemandu motosikal..

Dah lama gua pikir nak cite pasal ni.. Tp tak start².. nape tah..
Kini kitorang pya pengangkutan utama ke pejabat -- sebiji Honda Ex5..

Kelebihan naik moto;
1) Minyak save
2) Bole mencelah
3) Nak p opis, takyah kuar awal.. Kejap je samp..
4) Bole mengeratkan hubungan ngan pemandu.. (haha!)
5) Jam free.. (cam sama ngan point 2, takpe la..)
6) Ada peluang dpt title minah rempit (tah hape²!)

Kekurangan naik moto;
1) Lebih terdedah kepada bahaya
2) Lebih terdedah kepada hujan
3) Lebih terdedah kepada road-block

Kesimpulannya, naik moto mmg sangat terdedah.. Ikut pengalaman gua la, yg paling ngeri part kat highway pastu lori kat seblah.. Ngeri siot tgk tayar dier.. Mengucap je gua..
Skarg ni, dah la baru dpt brita member kitorang accident samp patah bahu..
Tambah lagi kadar kecuakkan gua tu.. Macam biasa, kete yg langgar tu lari la.. dia guna konsep Touch & Go..
Kalo ujan lak, mmg gua teringat dialog Que Haidar dlm KL Menjerit 1.. "Macam ni la nasib penunggang motosikal, kalau jam kita lepas, kalau hujan.. sendiri mao ingat la!" (gua olah semula ikut sedap mulut..)

Tapi dari segi kebaikan, pagi² odw nak p opis tu syok la sbb bole melepasi deretan kete² yg sesak gile tak hengat kat jalan² utama KL neh..
Dari observation gua, 90% kete atas jalan pagi² seme hanya ada sorg didlmnya.. Cuba bayangkan kalo seme penduduk KL ni ada kete sorang sebijik, pastu seme kuar pada masa yg sama.. bole begerak ke??
So kitorang diantara manusia yg berusaha mengelak keadaan tu.. tp pg keje je la.. kuar time lain kete kuarkan ar dari frame.. hehe..

Lagi 1, sementara gua masih kurus bole la naik moto.. Nanti kalo dah gumok takleh.. (hahaha)
Lagi observation gua.. penunggang moto ni sebenarnya perlu ada skill yg hebat..
Ingat senang nak cilok gua, gua cilok lu? Tambah time jam padat gile, kete besimpang siur..
Kaka mmg hebat skill tu.. dia ada sikit darah rempit dalam badan..
Samp ada sorg bos kat opis ni pelik cane kitorang leh samp dlm 20 minit je dr umah.. dia pon dekat umah kitorng tp dia amik masa 40 minit.. maknanya dia tak cukup kadar rempit dlm badan la tu..

So, kesimpulannya naik kete ke moto ke kene bertimbang rasa atas jalan tol tak..
Kalo tgh traffic light ke, kalo bole kete jgn la dok tgh², lane kanan bukan lane kiri pon bukan..
kene bagi can kat kawan² yg terdedah pada segalanya ni..

p/s: Kaka ada kata nak beli moto baru, yg lagi laju dr Ex5.. Gulp!! (cuak gak neh..)

Wednesday, September 17, 2008

Ape cite?


Tgh tgk² gambar dlm enset, nampak la gambar adik² gua yg terchenta..
Gambar tu amik masa malam merdeka..
Kat kampung kan, boring taktau nak buat pe..
Adik gua ckp biasa ramai mat rempit mlm² merdeka ni..
So, kitorang pon angkut 2 adik paling kecik p ke tempat kejadian..
Kitorang lepak mamak la, mana lagi..
Tgk macam takde bende je, tp mmg ramai pon mat motor besidai tepi jln..
Cam tgh tunggu pertunjukan stunt berani mati kot..
Tetiba masa tgh lepak tu dtg la segerombolan kanak².. (Kira kategori kanak² la sbb seme budak kecik.. paling besar pon form 1, form 2 je kot..)
Seme geng beskal, ronda² tgh malam sambil bawak bendera.. (Ala, dlm tv pon penah tunjuk aksi dorang ni..)
Dalam hati gua sikit risau, mak bapak dorg ni tau ke?
Kuar lewat², ada yg tak pakai baju, dgn slambe isap rokok..
Kecik lagi semenye.. bila gua pandang muka gila kerek..
Bangga la tu kunun.. adoi, apa nak jadi la.. Dorang ni paham ke tak makna merdeka tu?
So, gua sebagai kakak yg berkaliber, pesan kat adik² gua..
"Adik jgn jadi camtu tau.." (Sebahagian dialog ceramah gua ar..)
Yg best, Aiman tak kesah kata.. "Betoi kaklong, isap rokok cepat mati kan??"
Hahahaha.. Gua pon pandang abg ipar dier.. (Tak reti² nak benti??) ☺☻

Tuesday, September 16, 2008

Cilok banner ek..


Hihi.. sekadar iklan di kala boring..
Tgh tunggu download abeh lama sangat kan..
Takde keje tahap tertinggi dah neh.. ☻♥

Lepak umah best woo...

Gua ni rupanya mmg kaki lepak umah.. ingatkan sindrom tu terjadi kalo balik umah bonda je..

Kalo dulu, time berchenta mmg nak je kuar..
Kadang² takde idea pon nak p mana, tp still nak ajak 'kaka' kuar..
Paling takde sgt pon buat alasan tingin nak makan nasi kandaq.. so bole la ajak kaka lepak Pelita.. (peberet gua..)

Tp skarg ni, mana dia pegi gua malas gileeee nak ikut..
Penyakit kuat tido gua pon dah mai balik.. Malam baru kol 8, tp gua dah nguap tahap takleh stop..
So, selalunya gua memilih utk layan bantal @ layan tv dari menemani kaka kuar..
Kdg2 gua pikir gua terlalu mementingkan tido..
Tp kalo tak cukup tido, dtg keje mmg gile lemau.. So cane?

Semalam gua kuatkan tekad dan semangat, ikut kaka pegi lepak NZ ngan sekutu² sekalian..
Jam 12.30 br gerak balik umah..
Samp je umah, 5 minit kemudian gua tros tido sbb kang kol 4 lebih nak bangun masak sahur..
Cuba kira bape jam je tu.. Adoi..
Hasilnya, hari ni kat opis mata layu nak mampos.. hehehe

So gua amik keputusan, bulan Ramadhan ni takyah ikut kuar kecuali weekend..
Bulan tak posa, insyaAllah ikut.. heheheh (mst kaka tak caya..) ♥♥♥

Monday, September 15, 2008

Sabar lagi sabrina..

Ish.. di pagi isnin nan indah ni.. aku berazam nak buang segala virus malas dlm diri..
nak buat keje ni......... Ya Allah, kuatkanlah imanku ini..

Macam title tu kan.. nama aku ada kaitan dgn kesabaran..
Tp kadang2.. aku struggle sikit dalam bab² ni.. nape la cepat bengang sangat..
Tp dalam hati je la.. Tp kadang² tergambar gak kat muka..
Maklum la, spesis susah sorok perasaan ni kan.. mmg slalu kantoi ar..

Seblum ni aku ada cite pasal orang² yg suka cakap pakai speaker kan..
Hari ni jadi bende lebey kurang la.. Tp ni jenis yg suka cite benda sama over and over and over and over again!!!!!
Lps sorang, sorang lagi dia story bende tu..
Call after call after call..
Aku dengar la sbb jarak dgn tempat kejadian gile dekat.. Adoiyai!!!
Cam biasa, aku bersyukur manusia mencipta alat pekup telinga itu..
Fuhhh........

Saturday, September 13, 2008

Cuba teka sapa neh?

2 bulan berikutnya baru dpt gambar ni..
adoi.. tp takpe.. penantianku berbaloi!!

Friday, September 12, 2008

Daku kuciwa!!

Kalau usaha tak berjaya.. apa korang akan buat?

A. Cuba lagi
B. Give-up je la!
C. Tak kisah la..
D. Semua tak..

Hem.. Jawapan aku, harap2 nnt tak kuciwa lagi..

Thursday, September 11, 2008

Sabaq........

Bulan posa ni kena jaga kelakuan + banyak bersabaq kan..
Tp aku rasa nak mencarut ni!!!!!!!!! Cane??????????????????????????

Wednesday, September 10, 2008

Mendung..

Mendung bukan hanya pada cuaca..
Ada ketikanya hati ini juga mendung..
Aku yg melihat juga merasa kesedihan itu..
Inikan pula mereka yg menanggungnya..
Sabarlah.. Moga cahaya akan terbit bila mendung itu berlalu pergi..

Monday, September 8, 2008

Kenapa semua org ckp guna volume max ni??

Bulan puasa, aku nak kurangkan dengar lagu2 yg lagha..
kena byk dengar bacaan ayat-ayat suci..
so, aku dah tak dgr headphone dah.. pc² jiran ada yg bukak ngaji..
sejuk telinga dgr..

tapi............

ada ketikanya makhluk Allah disekeliling ni nak share cite dorg ngan aku..
mak ai, aku tak tanya nape nak kasi aku dgr..
kuat sungguh.. tetiba hati jadi panas..
kebetulan skali skala mmg si speaker ada dtg sini..
ish, aku ngamuk kang masalah lak..
so takde cara len aku pekup la gak headphone tu kt telinga..
layan je lagu kejap..
dorang blah nnt dgr ngaji balik..
camana pon, headphone jd penyelamat lagi.. ♥♥♥

Result tugas penting dan mencabar aku..

Menu semalam --> ayam masak lemak ngan ikan siakap stim..
Mcm senang kan?? So gua rilek2, start masak lambat..
Last² jadi chaotic gile! Gile time cite Upin & Ipin dah on-air tu lauk lom siap!!
Mmg tensen beb!! Kesian adik ipar 2 org..

Tp hasilnya ok ar!! Tekak gua rasa sedap je..
2-2 lauk tu baru first time masak.. (caya tak??)
So gua bangga dengan diri sendiri.. hahahaha

Tp tetiba gua tingat kata² dari sapa tah..
Skang kalo masak tak ikut tekak gua dah.. kena ikut tekak suami..
Tah la, nampak dia makan tambah je..
Dan katanya ikan stim sedap.. hehehhe.. Lega..................

* Lepas ni kena beli periuk kukus la.. sedap kanz......... huuhuhuhu

Sunday, September 7, 2008

Tugas penting dan mencabar!!

Hari ke-7 puasa, umah mertua..
Ramai takde sbb anta adik ipar ke asrama..
Yg tinggal aku, hubby + beberapa org adik dia..
Maknanya ape?? Gua kene masak makanan berbuka ari ni!!
Apa yg masalah sgt?? Selalu pon gua tgk resipi gak..
Masalahnya sudah semestinya pressure beb!
Selalu masak kt umah sendiri, 2 mulut je nak makan..
In case tak sedap ke, apa2 kurang ke tak byk mulut yg rasa..
Kali ni?? Huwaaaaa... Kang mak balik mesti tanya, along masak sedap tak?
Gulp!!!

So, apa resipi ari ni?
Ikan siakap stim?
Ayam lak nak masak ape?
Sayur ada kailan..

Ok, sedap ke tak nantikan entri gua esok key!

Thursday, September 4, 2008

Puasa apa cite??

Hari dah masok hari ke-4 puasa.. tp aku belom cite apa2 lagi pasal bulan mulia ni ek..
Hem.. taon ni best.. almaklumla taon pertama kan..
First puasa ari tu kitorang kt kampong.. pergh.. layan gile puasa ngan family..
Time buka puasa mana makan kat meja makan, lepak bawah je lapik ngan paper..
Duduk keliling ngan pinggan sebijik sorg.. taon ni ada ahli keluarga baru plak tu, mmg meriah la!

Tp setakat 2 hari je boley stay kampong.. hari berikutnya dah balik kl..
Huwaaaaaa...

Bila kat kl ni, berdua je la ngan abg.. takpon weeken balik umah mertua..
Nasib aku la kampong jauh, nak buat cane..
Stakat ni lom sempat lagi nak masak juadah berbuka..
Balik keje kalo rempit smpt ar kot.. tp kalo naik kete agak2 dah nak azan br samp cane nak masak..
Tp azam misti mao masak ar.. dah byk resipi amik neh!
hehehehehe..

Friday, August 29, 2008

Minatgiler..

Wah, dia perform kat Miss World Malaysia 2008..
Hari tu ada bukak kat tv, tp cam boring gua tutup je..
kalo la tau..
tp.. rambut makin rebonding.. make-up seme tu..
argghhhhh... gua tak suka tu seme!!
Tp.. gua peminat tegar..
walau ada yg tak gemar.. keep on rockin bebeh!!

Selamat Hari Merdeka..

Layan gile iklan Petronas yg baru tu.. Aiman lagi yg glemer.. hehehe..
Part paling touching bila si anak memeluk abah.. bila impian utk menyambung pelajaran abah tunaikan..
Nyaris menitik air mata ni.. touching gile..

Selamat Hari Kemerdekaan ke-51..
Semoga Malaysia kekal merdeka!

Balik kampong...

Minggu ni minggu rilek gua..

4 hari pertama pg training..

*Training bg gua ada 2 makna:
1)Kalo mmg gua apply, then gile semangat la nak menambah ilmu..
2)Ni jenis gua tak apply, training coordinator buat ke, smart oren ke.. ni namanya masa makan angin.. hahaha.. (kalo bos tau siap gua neh!)

Hari ke 5 siap dgn jamuan seme (abeh masa stengah hari makan je).. ptg mao balik kampong!!
hooray!!!!!!!

Gua nak citer ar ni perkara menarik berlaku spjg minggu nan indah ini..

*First day trening.. gile la gua sorang je pompuan.. yg len seme pakcik.. adui.. buhsan!
topik lak gile teknikal.. adoi.. takpe, sabar beb! nampaknya gua hanya mampu bg perhatian sejam stengah je.. lps tu gua mula conteng2 kertas, men game enset, layan sms ngan berangan..
gile gua tak paham.. walaupun puas perah otak, ttp takleh terima.. mmg takde kena mengena ngan keje aku.. patut pg yg overview je, adoiyai!!

Dipendekkan cite, gua blah awal walau pada hakikatnya kitorang dipaksa tunggu walau instructor takde.. apekah?? aku dgn semangat tun fatimahnya selamba blah balik.. buat pe buang masa, baik gua balik tido..

Ending cite ni, elok2 dah samp Cempaka dgn harapan leh tido, gua last2 silap naik bas.. tak pasal2 jadi tourist, pusing Ampang 1 pusingan penuh.. siot tol!! ni namanya tulah! org kata jgn ponteng, ko ponteng gak.. padan muko den!

*Last day trening di MMC, standard ar abis awal.. ni bukan gua ponteng ar.. mmg abeh kol 3 lebih.. so dengan bahagianya gua mao pulang.. selamat samp ke Masjid Jamek.. dlm tren menuju ke destinasi, tetiba gua dgr ada org kata "Apa khabar.." dgn slang ala².. aku pon toleh dgn muka serius.. waduh, ada sorg mamat negro tegur aku.. isk.. dgn hati yg masih trauma dgn insiden Pakistan satu masa dulu.. gua senyum gak la.. maklum la nak portray keramahan rakyat Malaysia.. last² dia ajak borak.. tp soklan2 general la.. dia ckp dia dr negara ape tah..
"i never heard of it, sorry..", kata aku..
"it was near france, in fact our main language is french..", kata dia sambil demo sket kat aku bahasa dia..
wah.. mmg sedap la dengar kan.. tp cam nak tegeliat lidah ar..
lagi, dia bgtau nama dia George.. aku malas nak tanya byk2.. takut la kan..
last2 bila samp stesen aku, aku mintak diri..

Kesimpulannya, apa2 pon kita kena berhati-hati.. tak sure la dia tu ada niat lain atau sekadar bertegur sapa.. jgn baik sgt la, sbb zaman skarang ni macam2 bole jadi.. tp nasib baik English gua baekk punya ari tu.. kalo tak malu la, macam iklan NSTP tu kan..

Yang penting ptg ni kitorang akan bergerak ke Utara, jumpa ibu bapa sanak saudara.. best siot.. belom nak balik raya lagi tu.. huhuhu..

Thursday, August 21, 2008

My good deed for the day..



















This is my 3rd time..
I'm just damn excited to do it again..
Luckily this time, my weight just past the minimum req by 1 kg.. fuh..
And today i discovered, only my right hand can be 'cucuk' easily..

Urat tgn kiri kecik rupanya..

Camana nak buat sambal belacan sempoi??

Wah, pagi² samp opis dah dapat msg dari ibu saudaraku nan terchenta..
Aku mmg sayang dier lebih dr mak sedara yg len.. sbb dialah yg menjaga aku dari kecik, masa parents aku p gheja..
Ari tu aku ada tanya dia camana nak bikin sambal belacan superrbb..
Sbb dia mmg pakar bab tu.. kalo dia buat mmg menjilat tangan kaki la.. huhuhu..

So dia tanya aku dpt tak msg dia yg panjang berjela explain pasal tu..
Dan nampaknya aku tak dapat.. So aku pon bgtau takpe la, ujung bln ni mao blk kampong..
so bole la singgah umah dia kat Penang..

Yg lawaknya, ni jawapan dia..
"ok.. lg pun kalu x buat demo smbai 2 tetap x sempoi.."

hahahahahahahahahaa.. kenapa tah aku nak tegelak dgn pekataan sempoi tu..
mmg org Penang betoi la maklang aku neh..
so.. aku akan cuba praktikkan pekataan tu dlm percakapan harian..
sempoi....!!!

Wednesday, August 20, 2008

komentar ttg filem..

Dulu, masa zaman remaja gile gua mmg gile layan movie..
mesti kat panggung ar.. port ttp aku ngan hubby (dulu time berchenta, pakwe la kan..) mesti TGV KLCC..
maklumla dekat ngan kolej.. KLCC mmg umah nombot 2 la..
tak kisah cite apa, asal kuar tgk wayang, asal kuar tgk wayang..
siap kumpul tiket tu seme.. boleh kalah semua pengumpul stem berkaliber sekalipun..
sbb tiket wayang gua lagi byk..
yang pelik tu, mana dtg duit.. keje tak.. still blaja..
dapat duit pinjaman pon byk mana sgt la, kjp je abeh..
ooo... sumbernya sudah semestinya PA&MA.. time nak mintak call buat suara sedih..
"ayah.. mak.. cek tak cukup duit la, boh sket bole?"..
betapa skarg gua sedar gua dah byk susahkan mak bapak.. (tetiba sayu hati dan nak nangis.. huwaa!!! nak balik kampong!!!)

ok berbalik pada komentar filem kita..

habit aku skang, time lunch tapau nasi makan dpn pc..
so takkan nak makan sambil tatap je wallpaper faizal tahir tu kan..
skali2 bukak movie la sepam dua.. baru sdp makan nasik!

ari tu gua layan cite "Lelaki Seterika" atau bahasa omputehnya Iron Man..
fuh.. best gile, lagipon hero dia tu ensem sesangat! awww!!

antara scene² menarik yg gua suka:

*masa first dia sedar lps kena bom tu.. siap tarik wayar pjg gile dr idung dier.. aduii.. gua ngeri part ni.. dah la tgh makan.. ishhh!!
*pastu gua ske watak pakcik yg tolong dia build robot masa dlm tahanan tu.. kesian je tgk.. tp last² mati.. sedey gak ar..
*kan lepas dia dah berjaya lari dr geng jahat tu.. first thing yg dia mintak --> american cheese burger. tetiba gua tepikir, kalo la ter-stranded kat mana² lama gila, pastu dpt balik umah perkara pertama aku nak makan.. laksa buatan mak gua arr!!
*pastu part si seterika ni panggil pembantu dia.. soalan dia "how big is your hand"? ingat nak buat ape, rupanya suruh seluk lubang kat dada dia tu.. haiya.. nape aku pilih movie ni utk tgk samb makan..
*lagi.. masa tgh terbang tu siap boleh jawab call.. mmg gempak la talian telefon mudah alih die.. kat langit pon coverage baikk pya..

pendek kata, cite ni menghiburkan.. lagipon kalo cite tak best, tp hero dia ensem gua mesti ckp best, jgn risau.. huhuhu.. so sesapa yg lom tgk cite ni tgk ar.. layan..........

Tuesday, August 19, 2008

nape asyik2 lagu sama??

hari2 gua dengar winamp..
gua takleh buat keje kalo sunyi sepi..
gua takleh buat keje kalo tak dengar lagu..
gua tak bole.. tak bole!! (emo lak!)
dulu boleh dengar radio dari website era.. skang dah takleh nape??
winamp ni,kalo kita shuffle pon nape asyik pusing lagu sama?
dalam playlist ada 689 ketul lagu..
tp mesti balik2 lagu tu jugak..
KENAPA?????

Monday, August 18, 2008

nasib baik ada cucuq cempedak..

Hari ni isnin, betolak punya awal dr Klang sbb takut jam memandangkan ari ni naik kete..
Semalam tido lewat sbb kena siapkan report ARO.. yg gua pulun siapkan tu sbb 1 dah janji, lagi 1 dia siap msg masa tgh sedap tgk perlawanan bandminton yg hanya menyumbang Perak pada Malaysia.. so gua dgn gagahnya siapkan gak, dan siap submit kol 2 pagi tu.. bagus sebenarnya, biar dia nampak betapa rajin dan dedikasinya staff dia ni.. ahahahaa

Samp opis awal, ngantok beb.. ari ni dah la jalan gile clear.. lupa lak kitorang psl cuti skolah.. kalo tau mmg smbg tido lagi.. dok je dpn pc, tingat kena kasi data kat member.. so gua pon nak buat la dgn semangat berkobar-kobar.. tp sbb kena guna Access, abeh hang pc gua.. ni yg gua paling nyampah.. dpt pc baru dah, siap spek seme canggih.. tp still hang nape?? tetiba gua tingat, ni mst sbb byk sgt barang haram gua smpn dlm ni.. heheheh.. ok la, azam gua mulai ari ni akan clean kan seme, transfer masok external gua yg dah nak penuh melimpah-limpah ngan pelbagai movie atau bakar saja dlm cd.. hem..

Masa dah hampir ke tghari, tp menatang database tu masih hang, tak kuar2.. so cane?? ni yg kuar lagi satu post aku.. hehehe.. dan penyelamat kepada segalanya ialah cucuq cempedak mertua aku kasik bekal td.. nasib baik bwk naik opis.. boring2 tunggu leh gak ngunyah..

betapa..

1,2,3 go!

seminggu setelah kau pergi
teman silih berganti
menghiburku

berkata semua teratasi
dan terus sembunyi
di balik senyum palsuku

ku dengar dirimu tak sendiri lagi
betapa hancurnya
hati dan jiwaku

setahun setelah kau pergi
ku masih sembunyi
di balik senyum palsuku

ku dengar dirimu tak sendiri lagi
betapa hancurnya
hati dan jiwaku
betapa hancurnya

tolong bantu aku
melewati semua

*ops.. tetiba nape lagu ni cam tak abeh??
*apekah????
*orang tgh syok layan ni.. potong steamboat betol!!!

Thursday, August 14, 2008

s07 kembali di hati!

Tajuknya kembali di hati bukan bermakna selama ni dah lupa..
Tp sejak dah dewasa sket ni, dah kawin lak tu... keminatan terhadap artis dah kureng..
(Tp minat Faizal Tahir still gile key!)

Lagipon dorg cam dah tenggelam dek kemunculan artis baru indon yg berlambak-lambak tu..
Lagu baru pon kurang menyengat macam lagu lama dorg..
so gua pon kurang amik tau perkembangan.. (lagu lama still hafal key!)
Hari ni ada event kat Menara, dan katanya dorg dtg skali.. apa lagi..
amik kesempatan mau jumpa dong!!
dan impian dulu dah jadi kenyataan.. setelah mintak izin suami, inilah hasilnya!! (thanks kak ayu!!)

dan lagi..


Happy seh!!!!!!!

Jauh perjalananku..

Wah, hari ni aku kene bangun gile awal sbb first time naik tren ke opis dr umah baru..
skang2 ni dah la kene siap baju keje utk 2 org..
nak buat breakfast seme.. tp memandangkan convention kat opis, gua x smpt masak nasik goreng mcm dlm perancangan semlm..

Gua cuak sket sbb still konpius cane nak naik LRT. ampeh tak?
dah terbiasa naik Putra je, pg stesen LRT peghak..

Apa yg menarik gua jumpa, ada 3 makhluk Allah ni..

* Dlm LRT, gua masok dgn penuh bergaya.. Berdiri lama2 tu, tetiba ada sorg mamat ni masok. Hem, takde bende nak pandang aku pandang dier la.. Sebenarnya sepjg dlm tren tu gua asyik tepikir, mamat ni melayu ke indon, indon ke melayu.. muka agak kacak dan skali pandang mmg melayu. tp malangnya dia pakai baju batik ala² wak suparjo!! ada ke org muda nak pakai baju camtu?? hemm...

* Dalam Putra, ada 2 org masok bwk beg besar.. takde bende yg pelik, tp tetiba terperasan org ni.. membuat aku musykil lagi skali samada dia ni pompuan ke laki.. nak kata laki, tp ada rupa cam pengkid.. aku tepikir satu je, kalo la org tu mmg lelaki tulen, kesian dier sbb kurang nampak kejantanan tu.. nampak ala² pengkid, nak buat kasar cane pon still nampak ko tu pompuan..

* Tgk org tido dlm tren mmg perkara biasa.. tp yg ni aku nampak dia pya nyenyak mengalahkan tido atas tilam vono.. agaknya tren tu dah 2-3 kali ulang alik hujung ke hujung kot.. hehehe..

So, kalo selalu aku kene ke opis sendirian, akan ada byk lagi jenis manusia unik akan ku jumpa..
nantikan episod akan datang.. chow!

Wednesday, August 13, 2008

Kebetulan la!!

Adoi.. hari ni gile bab* bengang sangat ni kenapa??
Seme org kalut mintak tu mintak ni.. hampeh arrrrr!!!
Rasa cam nak hempuk tepon je, kjp2 bunyi, kjp2 bunyi!!
Org tua tu pon kalut gak, rilek arr aku nak cari la neh!!

Tetiba marah jadi reda..
Nak tau nape?? lawak la..
Aku biasa kalo bengang akan dgr mp3 gile kuat..
pakai headphone kan.. mmg kedap bunyi la, org sekeliling ckp ape pon aku buat dekk je..
tgh syok layan lagu, tetiba kuar lagu pak nil..

"Jangan jangan jangan, jangan cepat marah.."
"nanti cepat tua, bikin gaduh saja.."
"jangan jangan jangan, jangan nak melatah.."
"nanti naik darah, lagi masalah!!!"

hahahahahahhahaha... sebijik kene batang idong aku..
ok la, ok la, aku tak bengang dah.. huhuhuhuhu...

Friday, August 8, 2008

08.08.08

Ape yg menarik pasal 8 August 2008??

* Ramai yg amik tarikh ni utk special occasion.. (wedding, 1st time declare couple, 1st day pindah umah, harap2 dapat lahirkan baby tarikh ni, etc².. hhehhehehe)

* Tarikh ni tak mungkin muncul lagi.. (special la tu!!)

* Hari ni besdey adik aku.. (Happy Birthday Nana!!)

* 8 Ogos 2008 = Jumaat (penghulu segala hari.. bagus tu..)

* Nombor 8 bederet ni manyak ong lo! (cina manyak suka neh!)

* Tarikh majlis pembukaan Olimpik Beijing.. (Malaysia boleh!)

Tu je yg gua sempat pikir.. apa lagi ek?? hehehe

Tuesday, August 5, 2008

Jodoh..

Tahun 2008 = Tahun Kawin Sedunia..

Memang ramai la yg menamatkan zaman bujang taon ni termasok aku..
Bagi aku umo 25 adalah umo ideal bagi pompuan utk kawin..
Masa kecik2 dulu pon kalo org tanya aku nak kawin bila aku akan jawab masa umo 25, walaupun masa tu kawin tu apa pon tak bape paham lagi.. hehehe..
Jodoh ni akan datang tak tentu sebenarnya (berdasarkan pemerhatian, ewah!)
Contohnya ada kawan yg nampak pemalu gile, bukan jenis berkepit ngan pakwe pon tp gile awal kawin! Jenis org tak bape sangka la..
Ada yg mmg terkenal gediks (hahahha), so bile dier bgtau nak kawin kitorang mmg tak pelik la, mmg dah agak dia akan kawin awal..
Baru2 ni aku pg kenduri, siap kawin foreigner lagi (Bangla mari!!). Orang mmg pandang pelik, siap kena bahan lagi sbb pilih ala2 Abdullah.. Tp kalo dah jodoh nak buat camana..
Dan ada jugak yg dah terikat boleh putus dek kerana tiada jodoh..
Ada jugak yg samp tahap mak bapak risau takde pilihan hati lagi.. tup2 baru je kenal, tros plan tuk kawin dlm masa terdekat.. Hem.. Jodoh itu di tangan Allah..

Utk geng2 rapat (TTC+Unimas), dengan friendship yg kuat ni, kita semua mesti ada walau dimana kenduri dibuat, tak kira hari apa (sabtu ke...) kita ttp setia datang..
So nnt sekaligus akan jadi cuti-cuti Mesia lak sbb ada yg org Pahang, Kelantan, Terengganu, Kedah and so on.. And maybe aku ngan hubby akan pegi bertiga.. hahahahahahaha..

Nampaknya, tahun depan akan ada pesta dapat baby pulak.. Wow!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...