Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, November 20, 2012

he's officially walking!

tahniah anakku.
irsyad dah berjalan lebih dari sepuluh langkah baru jatuh.
nampaknya kamu boleh berjalan awal sikit dari abang irfan.
tapi gigi masih 2 je. takpe.. nanti2 boleh tumbuh kan?
jom kita pegi cari kasut yang sesuai.
kurang penat la pegi jalan lepas ni sebab tak payah dukung dah.
8kg tu sekarang.. tercabut besi kat bahu! ☻☻

Monday, November 12, 2012

Happy Birthday Irsyad!

Happy birthday my baby Irsyad.
You are so lucky, having a beautiful date to celebrate every year.
Irsyad dah setahun, ummi yang emosi. Betapa cepat anak2 membesar.
Tak lama lagi mesti Irsyad dah boleh berjalan dengan cekap. Sekarang dah boleh setapak dua.
Dah boleh cakap dah, nah, nak. Nanti mesti banyak mulut macam abang..

Semoga awak jadi anak yang soleh, berjaya di dunia dan akhirat.
♥♥ We love you sooooooo much! ♥♥

Wednesday, November 7, 2012

Tuesday, November 6, 2012

Travel Changing Diaper Pad/ Lapik Stroller

Dah terima 6 pelapik baby ni.. Sungguh berpuas hati! Memang sangat sesuai dibuat hadiah untuk kawan2 yang ramai nak bersalin hujung tahun ni.

Thank Aziyana!





Monday, October 8, 2012

Drama Swasta

Hai anak.. Ummi teringin nak menyelami hati kamu, apa yang membuatkan anakanda takut sangat gunting rambut.. ☺
Sebelum ni dah lama pujuk, macam² cerita dongeng aku reka semata-mata nak yakinkan dia gunting rambut tu tak memudaratkan. Hahaha..

Semalam, nampak macam dia confident.

Kebetulan sebelum turn dia ada sorang budak lain. Lebih abang dari dia tapi still boleh dijadikan bahan rujukan. Siap dia sendiri cakap, abang tu gunting rambut tak nangis pon kan..

Ha ye lah sangat.
Sampai turn, duduk je atas bangku, tak sampai 2 minit dah nangis dan cakap nak balik.
Oh man, tak berjaya! Terpaksa la walid riba, baru calm down sikit walau masih sedih air hidung meleleh-leleh.
Gunting la ala kadar, tapi kurang smart sebab purely gunting, tak pakai mesin..
Ok, tunggu next time punya drama pulak.
Syukur la rambut jenis nipis, lama baru nak panjang..
Irsyad, sila jangan jadi macam abang awak ek.. ☺☺


Wednesday, October 3, 2012

Woman driver.


Muka macam happy tapi boleh tahan stress sebab cikgu memandu garang sangat.
2nd time driving after 3 years. Harus la menerima kelemahan yang ada seadanya.
Will improve insyaallah.. Selagi tak kemik, tak pecah, tak langgar orang dikira succes ler tu. ☺☺

Tuesday, October 2, 2012

Smurfly Smurf!

Sejak kejadian dulu, ironiknya genap 3 tahun lepas, petang semalam baru aku pegang stereng semula.
Harapnya encik Smurf akan well behaved. Nak create connection dalaman ni supaya perjalanan lancar setiap kali. ☻☻

Tuesday, September 25, 2012

25 September

Tarikh ini kembali lagi.
Gembira setiap kali ia datang.
Dapat dibayangkan bagaimana keadaan hari ini 29 tahun yang lalu.
Anak sulung lahir, pastinya penuh dengan kesyukuran.
Alhamdulillah. Aku masih dapat menikmati kehidupan selama ini.

Friday, September 21, 2012

great kiss

Tak puas tengok gambar ni. Rasa macam Irsyad kecik lagi, jadi aku sangat kagum kebolehan dia faham apa kita cakap.
Atau sebenarnya memang pada umur 10 bulan itu kebolehan normal, serius tak ingat macam mana Irfan dulu. Cepat betul lupa padahal jarak umur budak 2 orang ni dekat.

Kalau mintak cium dia bagi.
Kalau sebut spiderman dia akan hulur tangan macam nak keluarkan web. Ini memang belajar dari abang yang memang obses dengan spiderman.
Kalau dengar lagu Gangnam Style dia goyang.
Akan toleh kalau panggil Irsyad atau Adik.
Oh my adikkkk!!


Tuesday, September 18, 2012

Showru Kelana Jaya

Susah tau nak ajak big boss makan luar.
Seboleh-boleh dia akan suruh masak. I malas lah u.. Fridge tu kalau penuh dengan barang nak masak takpe la jugak. Baru datang selera nak masak sedap²..
Kalau masak jugak menu yang asal ada tu, buat membazir je nanti. Tak habis, pastu buang!
Kesian makanan..

Selepas terpengaruh dengan Iqram Dinzly yang makan sedap dalam rancangan makan-makan tu..
Ahad lepas baru dapat merasa..


1- Kami order Fish and Chips - rating: biasa² aje. Ikan garing sangat kot.
2- Pizza apa tah nama, tengok dalam menu tulis recommended by chef - rating: Not bad.
3- Nasi goreng seafood - rating: sedap tapi pedas. Tak boleh suap budak².
4- Sup ekor - rating: terbaek. Big boss puji bukan main.

Nak order mushroom soup habis pulak. Irfan sekarang penyakit takmo makan. Kalau makan pon fast food/western aje.. Dia akan lebih berselera kalau makan pizza celup mushroom soup. Frust sikit.

Menu banyak lagi, tapi last² pilih menu common jugak.
Insyaallah kalau pegi lagi nak try dim sum pulak.


Sayang adik tangan-tangankan?

Adik beradik bergaduh perkara biasa kan?
Aku kecik-kecik dulu pon kaki tangan semua naik kalau gaduh.
Adik no 2 lelaki, tapi tetap bertumbuk jugak. Geram punya pasal..
Tapi masa kecik je la. Bila dah besar, dah pandai fikir, aku pon jadi la kakak yang baik. Hahaha.

Sekarang, time anak-anak pulak bergaduh. Macam mana ni?
Kecik lagi dah nampak dah..
Maklum la adik tak pandai lawan lagi, Irfan bukan main buli.
Sampai satu tahap, tolak adik sampai jatuh "PANGGGGG!!!"
Punya kuat bunyi Irsyad terlentang, terkejut aku. Rasa macam kepala kena besi buai.
Tapi harap2 malaikat lindung la anak aku sorang tu..

Kalau ada barang yang sama kat tangan dua-dua pon, Irfan tetap rebut.
Dia tak faham kot erti kongsi. Dah puas explain.
Yang adik pon ke mana abang main, situ dia nak ikut. Mana tak kena lepuk.
Kalau adik jerit tiba-tiba tu tak lain mesti abang punya angkara. Adoiii la!

Tapi, dalam geram² tu jangan sapa-sapa ambik adik Irfan. Dia boleh menangis macam kena pukul tau.

Sayang, bukan tak sayang.. ye Irfan?  ☺☺

Friday, September 7, 2012

gambar kontroversi


Kecik² dah minum air kotak? Kencing manis la tu karang..

Sebenarnya bagi kotak kosong/hampir habis kat dia..
Dah macam besar sangat je Encik Irsyad kita ni.. Geram! ☺☺

Tuesday, September 4, 2012

Kriteria derma darah - mode gian!

Ya, aku gian nak derma darah. Awat oi? Awat?
Lain macam je ni.. hahaha..

Taktau la kenapa..
Bila nampak email Tenant Management tentang kempen ni memang aku jadi frust.
Walaupun tak dapat derma sebab alasan yang suci murni tapi tetap.. sentap!

Ada lagi 1 tahun 2 bulan untuk selesaikan misi.
Insyaallah.. Tak lari jarum dikejar. Kan? ☻☻




Monday, September 3, 2012

Pak Sheikh Irsyad


Rindu sama adik. Kakak ipar cakap kalau panggil Irsyad adik, nanti kalau dapat adik lagi macam mana?
Hehehe.. Disebabkan lambat lagi, adik pon adik la Irsyad ek..

Pagi tadi meraung sakan ummi tinggal nak pegi keje.
Penangan 3 hari berkepit.
Tak sabar nak balik tengok senyuman gatal di atas! ♥♥♥

Wednesday, August 29, 2012

Syawal 2012

Raya oh raya..
Yang seronoknya, dapat cuti lama dan gila mengira duit raya hero-heroku sekalian. ☺☺
Yang ruginya, tak dapat merasa ketupat dan rendang yang maha sedap hasil tangan nenek tercinta.
Kat Ipoh mana jumpa ketupat palas. Kalau ada pon tak sedap.
Irfan memang gila main bunga api. Tak habis² dengan Pop-pop dia tu. Siap tangan terpegang besi panas bunga api lagi. Tapi tidak serik disitu.
Irsyad pulak, masih tak mengerti apa itu hari raya. Orang kasi angpau masuk mulut. Itu je tau. ☻☻
Geng purple. Irsyad je kureng sikit sebab takde baju melayu. Takpe la adik kan? ☺☺


Raya pertama di Simpang Pulai. Geng 11 tak cukup sebab yang no 3 balik kampung suami di Pahang.
Jadi anak ke-3, menantu dan cucu takde dalam gambar.
Dan ops, walid juga tak kelihatan sebab jadi tukang ambik gambar.


Bila waktu freestyle, pegang anak membolehkan kita mempelbagaikan gaya. Hehe.


Gambar sebelum balik KL. Adik beradik tak ramai, 5 orang je.
Tapi tak cukup sorang jugak. Yang no 3 gigih bekerja di hari raya.
Oh ya, mak dengan ayah tak kelihatan sebab tak suka kamera. Rugi.. Rugi..

Akhir kata, Salam Aidilfitri.
Semoga dapat bertemu Ramadhan dan Syawal tahun hadapan. ♥♥

Wednesday, August 15, 2012

shopping raya


Kalau tak ke sini rasa macam tak sah.
Pernah sekali dia punya jam tak hengat, cari parking payah, kitorang terus balik walaupun dah sampai.
Semalam, lepas kerja nekad naik kereta masuk dalam perut Kuala Lumpur ni.
Tak jam woo! 30 minit dah sampai dari office. Bertolak 4.45, 5.15 dah sampai.
Tapi hanya jumpa parking 30 minit kemudian. Adeh..

Takde beli apa sangat pon. Jumpa baju yang dicari kira mission accomplished la.
Dapat jalan tanpa berlaga bahu pon mission accomplished juga.
Seronok dapat jengah Jalan TAR tahun ni. Jumpa next year ok.
Lepas ni sambung shopping kat Sg Petani dengan Ipoh pulak.
Beli.. Jangan tak beli..

Tuesday, August 14, 2012

Red flag!

Nota untuk diri sendiri. Untuk rujukan masa hadapan kononnya.

Baru semangat nak bangun malam lepas dapat panduan dari Ustaz Muhammad bin Abdullah Al-Amin tentang 10 malam terakhir Ramadhan.

Tapi dia tak kasi can nampaknya.

Untuk kali ni, baik saja dia mari pada umur Irsyad 9 bulan 1 hari = 23 Ramadhan. Waktu Irfan dulu 11 bulan (hari tak ingat).

Untuk Irsyad, semoga awak sihat2 selalu walaupun asyik jatuh dan terhantuk sebab gila nak berdiri sangat. ♥♥




Thursday, August 9, 2012

Lasagna. Tak payah beli kat kedai dah.


Masyaallah.. Sakit mata tengok gambar ni. Blur gila. Tapi ini je seketul sempat snap.

Irsyad kacau nak rebut handphone. Sebab tu fokus ke laut.

Terima kasih Aishah share blog resipi. Berbuka semalam punya menu tambahan. Boleh dianggap lulus cemerlang, cuba kepingan lasagna perlu direbus lebih lama instead of aku just celur. Ada celur lama, ada celur kejap jadi jumpa la yang liat, yang keras.

Practice make perfect. Ahad ni nak buat 3 loyang jamu 15 orang makan. Hambik kau. ☺☺

Awet jangan tak awet

Awet muda. Anugerah la tu kan?

Tapi pada pandangan aku, ada juga sisi kurang best kepada benda alah awet muda ni.

Contoh:
1) Dalam meeting. Dengan group yang tak kenal siapa kita. Pendapat mungkin dipandang rendah oleh orang lain walaupun kau dah kerja 5-6 tahun. Banyak pengalaman, tapi muka nampak macam budak praktikal. Apa nak buat.. Nasib..

2) Cenderung untuk di'tekan' oleh jurujual. Alah, budak kecik apa dia tau. Kata orang itu dalam hati.

3) Masuk kedai branded silap2 tak di-entertain. Rupa student, mana ada duit. Padahal taktau cash kembung2 dalam purse.

Setakat hari ni, paling muda orang tegur umur aku ialah 23 tahun. Pergh. 6 tahun gap. Komen cakap aku anak dara pon banyak, tapi bila tengok wallpaper kat PC je tekejut anak mak dah 2. Hehe. Yang ni best sebab nampaknya aku berjaya sorok lemak kat perut. ☻☻

Sebab utama kenapa aku jenis tak malu mengaku umur ialah sebab ni. Honestly, aku kurang selesa orang anggap aku muda sangat. Entah kenapa..

Mungkin bila dah umur 40 baru menatang awet muda ni best kot.

Tuesday, August 7, 2012

Monday, August 6, 2012

pada zaman dahulu, ada seekor kancil.



nak berubah memang susah. kena kuat. kan?

sejak aksi stunt 4 bulan lepas, memang dah bertekad.
survey, survey, kebetulan ada tuah pulak dapat beli kereta company.
murah, tapi manual. banyak nak repair jugak ni.

dah try bawak. cuak. kelam kabut. lenguh.
memang perlu banyak praktis memandangkan dah tak pegang stereng lama sangat.
last tahun 2009 tu. sebelum irfan lahir. gila betul!

kata sepakat setakat ni, cik abang nak tukar enjin terus.
turbo L6 ke ape tah. aku takmo tau. yang aku tau, nanti boleh bawak auto. hahaha.
kita make-up kasi cun, tukar kulit, seat, tayar, rim. lawa la nanti tu.

nak sedapkan hati, sekarang kena keluar lebih sikit. nanti² penjimatan minyak berpanjangan kira berbaloi juga.
aku bukan reti bawak laju pon. lantak la turbo ke apa.
lagipon tak ada hutang.

mohon kekuatan dari Maha Esa.
alah bisa tegal biasa.

nota kaki: irfan dah banyak kali suruh ummi bawak jalan² naik kete kecik. tunggu la nak. untuk keselamatan kamu juga. ♥♥

Friday, August 3, 2012

Ramadhan 2012

Ramadhan dah hampir pertengahan, cepat betul masa berlalu.

Tentang menyusu Irsyad, pada mulanya tak risau sangat memandangkan dah ada pengalaman dengan Irfan. Dulu boleh aja survive.
Tapi sejak akhir-akhir ni nampak macam makin kurang production.
Macam nak tekan panic button pon ada ni.

Mungkin sebab kurang makan/minum kot waktu malam.
Entah kenapa, makan berbuka dan sahur sahaja. Sikit pulak tu.
Sikit bagi aku la sebab selalunya bab makan memang tak padan dengan saiz orang kata.
Pernah sekali ulang makan nasi dalam pukul 10 camtu, terus perut rasa lain macam.
Terkejut agaknya tetiba terima supply makanan lebih.

Harap2 susu cukup la untuk adik. Nanti ummi try makan extra ek.
Supplement pon tak ambik. Tawakal pada Allah sajalah..

Kalau masih tidak period juga, tahun ni akan masuk tahun ke-4 puasa penuh.
Best betul! Berdasarkan pengalaman, Irfan 11 bulan baru bendera merah mari.
Jadi ada can la kot tahun ni.

Sikit pasal hero-hero kesayangan:

Irfan:

Dah besar sangat rasanya. Makan dah boleh terima pedas2. Senang sikit.
Kalau datang angin sayang adik, kalau adik nangis boleh pujuk "Icad jangan nangis, main ipad nah!". Kalau datang angin kus2 pulak, "Icad ni kacau ar!" atau "Ummi jangan nenen Icad" sambil tolak2 kawan tu. Nasib la adik oi..

Irsyad:

Hero kecik ni nampak gaya takmau merangkak. Asyik nak berdiri aje. Bahaya kalau tinggal sorang2 ni. Asyik terhantuk je. Dia sekarang ni tengah fasa melekat dengan ummi macam magnet. Pantang nampak, kalau tak ambik mesti nangis. Layankan je la masa nak bermanja ni. Esok dah besar macam abang, ummi dia tak heran pon. Hehe..

Marilah kita menjalani ibadah puasa dengan bersungguh-sungguh. Semoga amalan kali ini lebih baik dari yang lepas2. ☺ ♥

Monday, July 16, 2012

sayang adik

by default semua orang mesti sayang sibling kan..
tapi yang membuatkan hati ummi kembang ialah dengan perbuatan irfan yang menunjukkan kasih sayang dia tu..

di awal kelahiran irsyad, memang nampak cemburu dia..
penah cakar pipi adik sampai berdarah, pernah gigit tangan adik sampai berbekas.
waktu dia masih menyusu, selalu marah bila adik nak menyusu juga.
selalu tarik perhatian, supaya jangan tumpu pada irsyad saja.

sekarang, irfan dah besar.
dah bijak, banyak cakap, dah faham keadaan.

walaupun kadang2 bila naik kereta dia kat rumah dia akan cakap "langgar adik!" hahaha
selalu kalau naik kereta tu dia akan babai ummi dan cakap pegi keje. ☺ ☺

nak tau macam mana irfan tunjuk sayang?

i)kalau irsyad menangis, berlari dia datang dan cakap. "icad jangan nangis, irfan kan ada.." (selalu ummi betulkan ayat dia, "abang irfan kan ada.."

ii)kalau jumpa mainan (mainan mmg merata-rata), mesti ambik dan bagi pada adik. kadang2 kalau mainan baru dia akan bolot sendiri dulu. bila dah boring baru bagi. takpe la kan.. hehehe

iii)nangis kalau orang cakap nak ambik adik dia..

iv)kalau makan mesti nak kasi adik sikit. kalau yang adik boleh makan, ummi bagi irfan suapkan. kalau tak boleh, kita cakap adik kecik lagi dia akan faham.

harapnya kamceng la kamu berdua ye.. senang hati ummi.. ♥♥

Friday, July 13, 2012

bulan cinta



Bagi aku birthday, atau anniversary atau apa2 special occasion tak semestinya disertakan dengan hadiah. Kalau nak kasi, bila2 pon boleh kan..

Untuk ulang tahun perkahwinan ke-4 semalam, aku beli ini untuk dia. Kebetulan keluar Mid Valley (tanpa tuan badan) ada can la beli. Kebetulan juga jam tangan dia jahanam angkara kemalangan. Kalau bukan anniversary pon mmg rasa nak beli. ♥♥

Bahagia memikirkan jalan kehidupan yang Allah kurniakan. Alhamdulillah.

Hasil selepas 4 tahun:





Berbaloi-baloi! ♥♥♥♥

Thursday, July 5, 2012

from Tioman with L.O.V.E

Percutian Tioman yang menyeronokkan.
Konvoi kereta ke Jeti Mersing ke Salang Indah, Tioman.

Souvenir tak sempat beli langsung, cuma bawak balik sunburn.
Tapi yang bertukar warna hanya Irfan dan Walid. Ummi dgn Irsyad maintain sebab tak main panas. ☺☺


View jeti. Cantik kan?


Lagi pemandangan indah.


Tempat tidur agak kecik. Tapi takpe, acceptable. Kalau nak lebih selesa boleh naikkan budget.


Kegembiraan anak² adalah priceless!


Irfan mulanya agak keberatan nak mandi, "macin" katanya. Lama² taknak naik la pulak. Irsyad pon boleh tahan.. Suka gila berendam!


Group photo. Terima kasih kawan² yang sudi take turn pegang Irsyad ye. hehehe. Ada rezeki jom bercuti lagi!

Monday, June 18, 2012

Friday, June 8, 2012

my two 'i's

sejak baik sakit, rasa macam banyak benda berubah.


untuk irsyad, stok susu yang penuh peti ais dulu dah tinggal peti ais je.
mujur dia dah makan dan susu yang ditinggal pon selalu tak abis.
so dapat la kumpul balik stok slow-slow.

irfan pulak dah besar sangat rasanya. tinggi bukan main.
kena shopping baju baru sebab banyak dah kecik. gonjeng je kalau pakai.
dia dah berhenti secara rasmi dari nenen. ada dekat sebulan kot.
dia kata taknak sebab ada susu. good. takyah susah2 sapu benda pelik2 kat situ..
tapi rasa agak sedih sebab selalu tak heran ummi dah.
kalau orang sekeliling dia ramai, ummi langsung tak cari.
ok, aku kena redha sampai bila nak kepit dia celah ketiak kan.
lagi besar nanti lagi la..

ada jugak sekali dua ummi syahdu nangis time nak tido. hahahaha.
di kala sedih tu teringat, nasib baik ada adik.
tapi nanti bila adik dah besar? kena ada adik lain lagi la nampaknya.. hehehe

Wednesday, June 6, 2012

kenangan



pengalaman patah jari.

pengalaman masuk dawai.

pengalaman cabut dawai.

ada lagi tambahan pengalaman patah tulang clavicle bahu. tapi besi punya penangan, semua macam elok tak ada apa². yang ada cuma parut. tapi kat kawasan yang tak sesuai diambil gambar.

sungguh menusuk kalbu.

Tuesday, June 5, 2012

Back to reality!

Kembali menjalankan tugas.
Selepas bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian selama 2 bulan.
Dah macam cuti bersalin. Dah 3 tahun berturut dah ni.. Bos pon geleng kepala..

Mode lemau masih kuat walaupun dah pukul 4 ptg.

Ya, datang pejabat naik kereta.Takmo bonceng² dah. Serik.
Kalau teringat kejadian mesti flashback seram beserta sound effect dan scene berdarah-darah datang.

Oh tidak.. ☻ ☻

Tuesday, April 10, 2012

Gatal!

Hari ke 8.
Tempat luka kering dah start gatal2.
Celah jari yang berbalut pon naik gatal2 jugak.
Pendek kata mode merenyam satu badan!

Sunday, April 8, 2012

Day 6

Hari ke-6 selepas accident. Rasa much better tapi masih dalam keterbatasan.
Secara jujur, aku rasa ini pengajaran diatas kealpaan kami selama ini. Padan muka sendiri ye!
.
Memang susah patah2 ni rupanya. Nak bukak tudung botol pon tak mampu, tolak pintu berat pon takut terjatuh bahu.
Maknanya, dalam sebulan akan datang ni, tak dapat la mak nak dukung irsyad. Kesian si kecik.. :(
Terima kasih tak terhingga kepada both parents yang sangat2 banyak membantu.

Nak tau apa lagi keterbatasan orang patah?
1) mandi. Dapat mandi sehari sekali pon cukup baik. Luka lutut yang ganas tu perlu ditutup dengan plastik takut basah balik. Ibu jari kiri yang patah pon perlu diplastik, doktor tak kasi kena air. Plaster tutup besi kat bahu pon sama juga. Pendek kata berjam-jam dalam bilik air. Dan, kena orang mandikan. Mak takleh buat sendiri..

2) berjalan. Aku jalan dah macam robot akibat seksa nak bengkok lutut.

3) disebabkab kehilangan upaya guna 2-2 tangan, nak buat apa pon semua kena mintak tolong orang. Kesian anak2 aku..

4) menyusu. Kalau menyu sambil baring memang nak nangis kalau lama. Tambah nak layan abang irfan yang nak nenen jugak. Rindu agaknya 4 hari tinggal dia waktu kami di hospital. Nak position irsyad pon perlu bantuan..

Rasa macam nak share x-ray kami kat sini sebagai kenangan tapi camana ek?

Alhamdulillah la kerana kami masih lagi bernyawa. Terima kasih kepada semua yang datang melawat. Ramai sungguh!
Terima kasih juga kepada dr. Mahamod yang cantum tulang kami semula. Ngeri betul kena jumpa dia hujung bulan ni utk cabut dawai kat jari.
Kepada nurse2 yang baik kat DEMC, padan la bil 2 orang sampai 20k. Tq company kesayangan.. Hehe..
Dan ya, pakar bius DEMC sangat hensem! Sampai hari ni teringat-ingat. Hahahaha
Abang ambulan yg baik hati dan hensem juga diucapkan terima kasih.
Tingkatkan prestasi yer hospital ampuan rahimah. Bukan takmo terima rawatan kat sana, tapi kami bernasib baik company boleh tampung kos perubatan.
Terpaksa la aku dan suami terperap di rumah takleh ke mana..
Semoga pengajaran yang kami terima ni dapat merubah kami ke arah kebaikan.. Peace!


Nota kaki: pening nak habiskan taip entri ni pakai ipad. Mabuk.. Mabuk..

Saturday, April 7, 2012

ujian dari Allah



satu badan sakit. 2 tempat patah. dah jadi robocop, masuk besi + dawai. hari ni hari ke-5. satu je ubat paling mujarab sekarang --> masa. ngam 3 minggu, tarik keluar dawai. besi je biar permanent kat dalam..

Thursday, March 29, 2012

anak susuan

ini sepupu saya. nama dia Shafy. dia lahir sebulan awal dari saya. dulu dia keciiikk aje. ummi kata dia lahir tak cukup bulan, sebab tu dia kecik dari saya.



ummi kata shafy dengan saya macam adik beradik sebab rasanya dah lebih 5 kali shafy minum susu ummi. jadinya adik beradik susuan la. tak sabar nak membesar, lepas tu main2 kapal terbang sama2 dengan shafy dan abang irfan. ☺☺

Wednesday, March 28, 2012

merapu di petang hari

kalau diikutkan kata-kata orang, mulai April aku akan mula buat kerja baru, di bawah bos baru. tapi surat official tak dapat lagi..
kali ni, kalau orang tanya "buat apa sekarang?" tak la malu sangat mengaku takde perubahan. yeaa!!

hari ni azam nak start buat handover notes. tapi dah pukul 4, notes ke mana apa ke mana..
dalam kepala asyik teringat pasal pagi tadi - jumpa kereta abang superman parking kat bangunan rumah i.
walaupun tau abang superman ke UK, tapi still. rasa dekaattt sangat.
entah bila angan2 nak jadi kenyataan.. haihhh..

Monday, March 26, 2012

ala² JJCM - Geylang Kopitiam

kalau teringin nak makan sup tulang merah atau sup ketuk boleh pergi restoran ni.
terliur tengok kat tv, tapi tak ingat rancangan apa. JJCM la kot.



restoran sangat cantik, banyak barangan antik. makan dengan best sebab dialunkan lagu2 P.Ramlee dan Saloma. irfan suka sebab ada akuarium. untuk anak, nasi goreng cina kat sana sangat sedap! mak budak pon asyik menyuap makanan anak je. hehehe.. banyak lagi menu, tapi belum try.

terletak di TTDI Jaya. tak reti nak bagi direction, tapi macam senang je nak cari kot. hehehe..

first hair cut

rambut irfan dah panjang.
ada juga yang selalu tersilap, ingatkan girl.
jadi ummi pon dah geram. plan asal nak trim sendiri.
tapi setelah berfikir secara rasional, untuk tidak menggonjengkan anak, jom bawa dia ke kedai mamak.

alkisah lawatan ke kedai mamak:

ummi menanti di rumah dengan debaran. (macam anak pegi perang je gamaknya)
dengar bunyi pintu dibuka dan ya, dengan tangisan syahdu sekali.
ummi pon dukung, peluk2 bawak dia pergi mandi.
reda tangisan, pakai baju, bedak wangi2, ummi pon interview.

ummi: irfan pegi gunting rambut kat kedai mamak?

irfan: kedai mamak..

ummi: mamak tu garang tak?

irfan: tak..

ummi: gunting rambut sakit ke?

irfan: tak..

ummi: abis tu kenapa irfan nangis?

irfan: ifan datal.. lepas tu ifan nanes.. (pelat beb.. hehe)

hahahha.. tak larat nak gelak sebenarnya. dia nangis sebab gatal. rambut banyak la cucuk2 bahu sebab tak nak pakai kain hitam tu.. dalam hati aku dah risau kalau botak terus. dah la nak tunggu panjang mak datuk punya lama.. nasib baik orait juga hasilnya walaupun ada bahagian yang tak sama.. irfan.. irfan..


Monday, March 19, 2012

Friday, March 16, 2012

rawak

pagi² dah dapat soalan kontroversi yang kebanyakan wanita akan sentap. termasuk aku. pertanyaan "eh, awak pregnant ke?" membuatkan otak aku menerawang mengingat kembali kat mana aku campak korset aku dulu. sesungguhnya penimbang semalam tak menipu nampaknya. 3 kilo berlebihan itu semestinya di perut dan mungkin tahap visibility yang tinggi membuatkan soalan itu terpacul dari mulut si tukang tanya. walaubagaimanapun, terima kasih penimbang kerana jujur dengan aku dan memberikan berita gembira dan sedih itu. gembira bila irfan naik kilonya, dan sedih tentang lemak degil di perut tuan tanah. tak apa.. aku akan diet ala² manja supaya 4 botol masih dapat diisi penuh setiap hari.



jumaat hari berpakaian kasual di pejabat. walaupun sedar lebih elok sekiranya berbaju kurung di penghulu segala hari ini, aku tetap mengenakan jeans juga. ish ish.. geleng kepala. tiba² pagi tadi naik lif bersama seorang makcik cina, cantik berbaju kebaya. deng! tak ke terbalik namanya tu.. ish ish ish lagi sekali..

Thursday, March 8, 2012

favourite pictures of all time


♫melodi hati♫


♥2 budak bucuk kesayangan♥

Wednesday, March 7, 2012

hari istimewa dia

setiap kali hampir dengan 6hb march setiap tahun, aku mesti susah hati..
bukan apa, taktau apa nak bagi, nak celebrate macam mana, supaya dia tahu bahawa aku sayang pada dia dan hari istimewa tu disambut dengan istimewa juga.

tahun ini tahun ke-29.
tahun terakhir 20-an.
hadiah aku bagi sangat tak seberapa, bernilai kurang rm100.
tapi pendekatan aku kali ini ialah bagi barang yang memang dia gunakan.
kebetulan menggantikan barang yang lama. harap² dia suka.

kalau sebelum kahwin, rasanya aku lebih all out tentang hadiah.
sekarang, nampak kurang meriah. tapi ketahuilah, hadiah kurang meriah tapi sayang makin bertambah-tambah.. ♥♥♥

ada satu cerita tentang umur.
dulu aku tak mengaku yang dia lebih tua.
manakan tidak, lahir pada tahun yang sama. beza 6 bulan saja kata aku.
masuk tadika, ambik SPM masih pada tahun yang sama apa..
tapi kini, aku akui dia lebih tua.
kenapa? kerana bila tengok perkembangan anak 6 bulan dengan yang baru lahir, kan banyak milestone yang dah dicapai.. hehe.. ☺☺

kata-kata akhir yang kurang jiwangnya,

Abang, Selamat Hari Lahir (walaupun entri lambat sehari).
Semoga tercapai apa yang dihajati dan sihat selalu, dapat bawak kami jalan2. hehe.
Kami semua saaaayyyyaaaannngggggg walid! ♥♥☺☺

Tuesday, March 6, 2012

dahulu dan sekarang

cerita sekarang je la.
sejak ada irsyad, hidup makin gembira.
rasa complete. rumah terasa meriah.

sebagai ibu yang menyokong penyusuan susu ibu 200%, diet memang tiada dalam kamus hidup.
makan, makan dan makan.
dengan harapan supaya dapat menghasilkan susu yang cukup untuk keperluan si anak.

tapi, terimalah hakikat bahawa anda bukan lagi saiz xs wahai sabrina.
dah berapa helai baju tak muat? banyak.. sedikit sedih disitu.
sedarlah juga bahawa anak sudah 2. jadi alignment akan lari lebih banyak dari bersalin kali pertama.

tadi, nak beli baju online dah was-was.
kalau saiz s gua muat ke? huwaaaaa!!!

Monday, March 5, 2012

alkisah penunggang motorsikal

pengalaman accident bagi orang perempuan, memang susah nak dilupakan.
ditambah pulak dengan accident motorsikal, sewaktu sedang mengandung 6 bulan.

sekarang, sejak cuti bersalin habis aku kembali bertenggek atas encek FZ setiap hari pergi dan balik pejabat..
sepanjang perjalanan, semestinya flashback yang kurang best datang..
masih terasa kepala bergegar akibat tersagat jalan raya..
masih teringat sedar2 dah terduduk dalam longkang..
2 perkara yang membuatkan aku bersyukur setiap kali teringat:

1- mujur aku mengandungkan adik, dan tidak lagi muat berbaju kurung. kalau baju kurung yang kainnya nipis, entah macam mana koyaknya lutut..
2- mujur aku pakai helmet baru yang muat2 kepala. kalau longgar dan helmet terpelanting, macam mana dengan kepala? ngerinya..

akibat banyak berangan, rasanya aku dah boleh senaraikan risiko naik motor. walaubagaimanapun aku martabatkan motor sebagai kenderaan paling praktikal untuk ke pejabat terutama di KL yang mana jalan rayanya padat macam tin sardin.

risiko 1: sama macam highway, banyak penunggang yang 'pandai' bawak slow tapi stay belah kanan jalan.

risiko 2: roadblock. bukan takut polis atau jpj, tapi orang yang wrong way patah balik.

risiko 3: pendatang2 asing yang naik basikal. wrong way jugak.

risiko 4: penunggang yang masuk simpang atau masuk kanan atau kiri tak bagi signal. tiba2 je. jenis ni dah 3 kali kena, 2 kali berlanggar tapi tak jatuh. kali ke-3, sagat jalan, koyak lutut.

risiko 5: paku, kaca atau kayu bertaburan atas jalan. ini kes nak kasi jatuh lepas tu pau. mintak dijauhkan..

risiko 6: hujan.

macam mana pun, tak kira apa kenderaan pasti ada risikonya.
cuma pesan aku kepada kaum wanita di luar sana yang juga membonceng seperti aku, tolong la pakai helmet tu betul2. banyak yang aku nampak, letak helmet ala2 tak mahu je.. jangan risau tudung penyek ye kak, kalau kepala kita yang penyek macam mana?

C.H.A.N.G.E



sampai bila nak bertapa dekat gua yang sama.
tahun ni dah masuk tahun ke-6. rutin yang sama setiap bulan.
masa untuk berubah sabrina. (motivasi diri sendiri)

Wednesday, February 22, 2012

Tuesday, February 21, 2012

my underweight toddler



berat irfan sekarang hanya 10.5 kg. elok selera makan banyak, tup2 demam.. dah tak lalu balik.. vitamin tambahan, hanya vitamin c tablet dia suka. susu? jenuh pujuk dan selalunya memang buang sebab dia tak sentuh langsung. harapkan susu ummi saja, itu pun ikut dia mintak.. macam mana nak gemukkan dia tak tau la..



berat adik pulak, 5.4kg dah. lenguh belakang kalau dukung. harap2 irsyad membesar bagai johan. :D

Monday, February 20, 2012

kesan media terhadap anak anda

pada satu hari, kami membawa anak-anak mandi kolam..
hari cuti, sudah tentu ramai kanak-kanak lain turut sama mandi manda..
pergh.. nak try ayat dalam buku cerita, dah jadi macam apa je.

cut short, irfan main2 dengan gembiranya.
irsyad, rendam sikit2 je sebab kawan tak berapa boleh handle air sejuk.

tiba2, irfan pegi dekat sorang budak perempuan ni, lepas tu pijak kaki dia.
aku pon tarik la irfan, yang pegi kacau anak dara orang tu kenapa..
tak lama lepas tu, dia pegi kat budak tu lagi dan pijak lagi.
kalo dengar je budak tu jerit, dah tau dah.. sah si irfan punya kerja..

persoalannya:
kenapa dia buat macam tu?

pikir punya pikir, last2 baru teringat.
irfan ikut macam cerita yang dia tengok.
dia memang minat sangat filem Real Steel.
tak abih2 nak tengok robot, nak tengok robot.

dalam filem tu, ada satu scene pijak kaki waktu si Atom lawan dengan robot Kingpin..
nasib baik tak ikut aksi tumbuk2 tu..

kesimpulannya, kita kena pantau apa yang anak kita tengok.
sebab banyak sangat sumber hiburan.. risau dia terikut-ikut benda tak baik..
mintak dijauhkan la ye.. ☺☺

Thursday, February 9, 2012

happy 2nd birthday!



pejam celik, pejam celik, dah besar anak aku tu..
Irfan, ummi doakan Irfan jadi anak yang soleh dan berakhlak baik..
ada rezeki lebih, kita celebrate lagi dengan kawan2 awak ek.. ☺☺

sedikit perkembangan budak 2 tahun..
1) kalau tido mesti nak dengar cerita 'pada satu hari' dulu. kejap cerita ayam, harimau, gajah, pendek kata semua cerita binatang la.

2) masih nak nenen lagi. kalau tak bagi dia punya sedih tak boleh handle!

3) banyak cakap ya rabbi! mengajuk orang cakap nombor 1. tapi huruf K jadi T, S jadi I. Contoh: kakak jadi tatak, air kotak jadi air totak, tikus jadi titui..

4) dia dengan adik, baik aje tapi kena berjaga-jaga juga. cuma sekali pipi adik luka sebab abang cakar. lepas kejadian tu pantauan memang ketat la. tak sanggup tengok adik sakit wooo..

5) ramai tegur rambut dah panjang. takpe la ala² anuar zain sekali skala, hahaha..
bukan senang nak panjang camtu tau, dah 2 tahun tak pernah sekali pon potong.

Saturday, January 28, 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...